Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Vilket lag har bästa spelarna?

Imorgon åker jag bort och är borta ett par dagar så jag får passa på att göra ett blogginlägg inför toppmötet på lördag. Då jag tycker mig vara rätt så bra insatt i de båda lagen så tänkte jag ge mig på den tuffa uppgiften att se vilket lag som är bäst spelare för spelare. Jag satte upp Bois lag enligt den uppställning jag tror det kommer att ställa upp med, sedan matchade jag Boisspelarna med de spelare i Västerås jag tyckte mest liknade dom och utsåg en vinnare i duellen. Backar mot backar, centrar mot centrar och yttrar mot yttrar. Det betyder att bara för att man förlorar en duell så behöver man inte vara en dålig spelare, det är bara att motståndaren kanske är ännu bättre. Jag har också försökt vara så objektiv jag bara kan, kanske lite pro-Västerås tom med tanke på att jag inte vill verka färgad. Men nog snackat, nu kör vi!

MÅLVAKTER

Tobias Sandberg vs Marcus Dahlbom 1-0

Den så viktiga målvaktskampen. En mindre men reaktionssnabb och rörlig Tobias Sandberg mot en större och mer puckmotande Markus Dahlbom. En jämn kamp där jag ändå håller Sandberg som det någon vassare.

Målvaktskampen: 1-0

BACKAR

Albin Hernod vs Morgan Hassel ½-½

Två starka defensivkuggar som båda skulle kunna spela allsvenskt. Båda är storvuxna och väldigt starka defensivt där Hassel är den mer rutinerade men Albin besitter dessutom en del offensiva skills.

Ludvig Collberg vs Alexander Nilsson Lindelöf ½-½

Två backar med uttalad offensiv läggning. Båda är bra skyttar, båda har väldigt bra blick men båda tar också ibland lite väl stora risker i spelet i egen zon.

Johan Frick vs Jimmie Jansson 0-1

Egna produkter men medan Frick varit sin moderklubb trogen har Jimmie varit ute på vift. Jimmie är framför allt en offensiv back medan Frick är mer allround. En jämn fight men Jimmies rutin från allsvenskan får fälla avgörandet.

Mikael Alba vs Kimmy Källström 1-0

De mest rutinerade backarna i laget, de man lutar sig emot i de avgörande lägena. Kloka backar som behärskar spelet i båda ändar av planen. Ingen av dom är någon raket på rören men läser istället spelet bra och är starka i kroppen. Alba har betydligt bättre +/- och det får fälla avgörandet.

William Pethrus vs Robin Nilsson 0-1

Det är ironiskt att det är en Boisare som jag egentligen har sämst koll på, men William Pethrus har jag bara sett en match medan övriga har jag sett minst fyra matcher. Men jag får gå på det jag såg den enda matchen samt de vitsord jag fått från hans före detta tränare Tomas Mitell. Det är två väldigt lika backar som tävlar. Båda är rightare med offensiven som sin stora styrka. Dessutom har båda en hel del rutin från allsvenskan. Robin är dock 6 år äldre och borde vara mer ”färdig” som spelare och tar hem ronden.

Jens Högbom vs Joel Werner 1-0

Den mest ojämna kampen på backsidan även om jag inte ska förringa Joel Werners kvaliteter på något sätt, han har gjort det bra så här långt. Men Jens Högbom är en klassback som skulle ta plats i allsvenskan alla dagar i veckan. Speciellt defensiven är ruggigt stark, han sätter knappt en skridsko fel under en hel säsong.

Backkampen: 3-3

FORWARDS

Filip Thörnqvist vs Fredrik Johansson 0-1

Lagens hjärtan och ledare. Två spelare som betyder enormt mycket för respektive lag där båda jobbar stenhårt samtidigt som de är väldigt skickliga hockeyspelare. Fredrik Johansson är dock kanske ettans bästa spelare och vinner ronden.

Eddie Davidsson vs Johan Skiöld 1-0

Lagens förstacentrar och kreatörer. Båda är starka i en mot en men det är deras spelsinne och klokhet med pucken som gör dom till toppspelare i ettan. Eddie har dock visat att han är en spelare av god allsvensk kvalitet medan Johan ännu inte lyckats etablera sig på nivån.

Oscar Norlöv vs Oskar Pettersson 1-0

Oskarkampen mellan två starka offensiva spelare där båda kan göra mål men också spela fram. Norlöv har dock varit mest produktiv och har också bäst +/- så han tar hem kampen.

Christian Hägg vs Pontus Holmberg 1-0

I de andra kamperna tycker jag att jag lyckades hitta spelartyper som motsvarade varandra men det finns helt enkelt inte spelare i motståndarlaget som matcher dessa båda. Båda är offensiva till läggningen där Hägg är en riktig lirare, en spelare som i bra fart på egen hand kan göra både en och två gubbar och han är dessutom bra avslutare. Holmberg är mer passningsläggare som sätter upp andra i lägena. Det skiljer dock en hel del i rutin och jag håller Hägg som den bättre i allmänhet.

Oscar Olsson vs Niclas Lehmann 0-1

Lagens andracentrar där den rutinerade Niclas Lehmann är den betydligt mer rutinerade. Det är också det som får fälla avgörandet till slut. För enligt statistiken är det faktiskt Oscar som lyckats bäst. Oscar är dock främst en offensiv stark kraft, Lehmann är mer allround.

Erik Olsson vs Markus Bergman ½-½

Två spelare som är väldigt lika spelmässigt. Otroligt skridskostarka spelare som båda hela tiden driver på kassen. Båda gillar dessutom att smälla på och är kraftfulla överlag i spelet och de har också rutin från allsvenskan. Båda har dock också lite skygglappar ibland i spelet, skulle de släppa pucken lite oftare skulle de bli ännu bättre.

Roman Semjonovs vs Fredrik Hetta 0-1

Också här har jag hittat en bra ”match” tycker jag. Båda är omtalade målskyttar men båda har också fler verktyg i sin verktygslåda. Dock ser jag Roman som kanske lite mer komplett som spelare, han kan spela fysiskt och jobbar lite hårdare, medan Fredrik kanske är den lite vassare framspelaren. En jämn kamp men Hettas rutin från kvalseriespel får fälla avgörandet.

Lucas Larsson vs Petter Mattsson 0-1

Här är jag snäll med Västerås. Lagens tredjecentrar är riktigt bra båda två men olika spelartyper. Medan Mattson främst är en stark offensiv kraft är Lukas mer defensiv. Mattsson har ett imponerande poängfacit men så har han heller aldrig avancerat med sitt lag till en alletta utan huserat i svagare fortsättningsserier där det är lättare att samla poäng. Lucas har inte gjort lika många poäng och det fäller honom i denna kamp, trots att han som sagt var mest är en defensiv kraft, han är bland annat en otroligt duktig boxplayspelare, men det blir inte heller lika många poäng.

Alexander Liljedahl vs Manne Mattisson ½-½

Ungtuppar med offensiva skills, framför allt är de bra avslutare även om det kanske inte synts för någon av dom så här långt i statistiken. Liljedahl har lite bättre skridskoåkning och har också lyckats något bättre statistiskt hittills, men tittar man på tidigare säsonger så har Mattisson visat framfötterna mer. Av prestationerna under matcher jag sett tycker jag det är en jämn match.

Filip Engqvist vs Adam Lidström 1-0

Adam Lidström må ha starka gener från pappa Niklas men i kampen med Filip Engqvist står han sig slätt. Kampen är inte ens jämn. Filip är en klasspelare i hockeyettan medan Adam just håller på att etablera sig på nivån. Statistiken, rutinen, kunnandet, ja allt talar till Boisarens fördel.

Linus Engqvist vs Jesper Cederberg 1-0

Fjärdecentrarna är båda starka defensiva kort, men där Jesper inte har utmärkt sig på något sätt de matcher jag sett med honom. Det har sannerligen Linus Engqvist gjort. Skridskovirtuosen är otroligt klok i sitt spel och kan tillsammans med brorsan döda utvisningar på egen hand. Bättre statistik bekräftar bilden av Linus som den starkare spelaren.

Johan Dahlbom vs Kevin Weiskog ½-½

Att Johan Dahlbom varit borta en månad på grund av skada har inte märkts. Den storvuxne slitvargen klev in direkt och spelade fysiskt och tog för sig i båda riktningarna av banan. Kevin Weiskog har inte bara exakt samma mått (190 cm, 93 kg) utan är också en lika fysisk och hårt jobbande spelare. Båda spelarna kanske inte gör mängder med poäng men bereder med sin spelstil väg för de andra i laget samtidigt som de tröttar ut motståndarna och är på det sättet viktiga för laget.

Forwardskampen: 6½- 5½

TOTALT 10½-8½

Summering: Det är en otroligt jämn kamp med många spelare som är lika både som spelartyper och skicklighetsmässigt, Men tittar man på spelare för spelare så är det ändå Bois som kommer vinna kampen på lördag. Framför allt är det djupet på forwardssidan som fäller avgörandet, bröderna Engqvist i fjärdekedjan är vassare än motsvarigheterna i Västerås. Sedan är det ju inte säkert att summan av spelare för spelare är det samma som lagsumman, det kan ju ha med kemi mellan spelare, inställning till matchen, form och mycket mer att göra, men hur det ser ut får vi se först på lördag!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm