Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen summerar första halvan

Halva höstserien är nu spelad och det är dags att checka av hur det gått för lagen jämfört med mitt tips inför säsongen. Vad finns det för positiva överraskningar och vilka har gått sämre än förväntat?

1. Mariestad Bois 27 poäng

Mitt placeringstips inför: 2

Att Mariestad skulle vara ett topplag förstod jag innan, men att man skulle ligga etta är bättre än förväntan. Framför allt inledde man seriespelet imponerande. Visserligen förlorade man premiären mot Västerås men sedan radade man upp sju raka trepoängare. Mot slutet hade man en liten svacka med sämre insatser mot bottenlagen Surahammar och Forshaga där man ändå vann samt en bra insats men med bara en poäng mot Lindlöven. Det mest imponerande är kanske ändå att man leder serien trots att man inte kommit upp i full kapacitet mer än stundtals, laget har haft svårt att tända till mot de sämre placerade lagen. De bästa insatserna har istället kommit i mötena med toppkonkurrenterna, det lovar gott inför en alletta.

Toppspelare: Eddie Davidsson har levererat stort och leder poängligan för hela serien. Speciellt mot topplagen har han levererat. Dessutom tvåa i seriens plus/minusliga.

2. Lindlöven 25 poäng

Mitt placeringstips inför: 5

Den största positiva överraskningen enligt mig så här långt. Visst förstod jag att de skulle vara med och kampas i toppen, det har de lag och tränare för, men att de länge också skulle vara serieledare och bara ha en enda match utan poäng trodde jag inte. De hade visserligen en hel del tur i segermatchen mot Bois, men laget har två femmor som kan mäta sig med alla lag i hockeyettan och Max Lalander hade verkligen maximal utdelning. Laget har dessutom en vinnarcoach i Jussi Salo som verkligen matchar tufft, det kanske var det som gjorde att man inte orkade riktigt nästa match mot Västerås där första nollpoängaren inkasserades. Slipper laget skador så kommer man absolut att vara med och bråka om playoffplatser efter jul.

Toppspelare Har man gjort flest mål av alla så måste man vara med. Felix Lundkvist var hyfsat anonym ifjol men har verkligen fått det att lossna i år med en kasse per match i snitt. Dessutom +9 i plus/minus.

3. Västerås 24 poäng

Mitt placeringstips inför: 1

Nej Västerås har inte levt upp till mina högt ställda förväntningar. Framför allt har laget haft svårt för lag som spelar defensivt. Poängtapp mot Enköping, Arboga och Forshaga och förluster mot två andra starka defensivlag, Kumla och Skövde. Det har gått bättre mot lag som bjuder upp till spel: Borlänge, Lindlöven och Mariestad har alla fått se sig besegrade och det trots att man kanske inte haft spelövertag i matcherna mer än periodvis. Det är en styrka i sig och kan indikera att laget blir att räkna med efter jul i en alletta där det blir fler lag som bjuder upp till dans.

Toppspelare: Fredrik Johansson snittar en poäng per match i snitt och är med det bäst i laget. Har också näst bäst +/- i laget med plus 7 och är en drivande spelare på isen. Jag hade dock ännu högre förväntningar på honom inför serien, 13:e-plats i poängligan indikerar inte att han är seriens bästa spelare som jag trodde han skulle vara.

4. Skövde 23 poäng

Mitt placeringstips inför 3:

Har gått ungefär som väntat tycker jag. Hade många lätta matcher under inledningen av serien och ledde då också serien ett tag, men mot slutet har motståndet blivit tuffare och då har också poängtappen kommit och man har dalat placeringsmässigt. Kempe har som väntat haft lättare att få till defensiven medan man offensivt haft problem, laget har gjort särklassigt minst mål av topplagen. Speciellt visade det sig sedan skadan på Henrik Thegel och centersidan har också visat sig tunn, speciellt efter att man åkt på ett par andra skador. Behöver slippa sådana jobsposter om man ska ha kvar drömmarna om spel länge i vår.

Toppspelare: När Carl-Johan Sjögren saknades en match så märktes det med all önskvärd tydlighet vad han betyder för laget. Han är härföraren som leder laget inte bara poängmässigt (3+7) utan också attitydmässigt. Laget såg verkligen geistlöst ut utan sin galjonsfigur.

5. Borlänge 22 poäng

Mitt placeringstips inför: 4

Borlänge hade stora problem under inledningen på säsongen och låg då utanför allettanplats till och med. Men mot slutet så har skadade Markus Andersson kommit tillbaka och han är viktig för laget och dessutom så har Lars Eriksson valt att knyta på sig skridskorna igen. Det har gett laget ny energi och man avslutade första halvan med sex raka segrar. Helt smärtfritt har det dock inte gått, ett par onödiga poängtapp mot Kumla och Arboga har noterats och Borlänge har inte riktigt kommit upp i den kapacitet jag trodde inför serien. Kapaciteten finns men nog behöver laget visa upp mer för att man ska kunna gå långt i playoff efter jul, för att man når playoff tror jag faktiskt.

Toppspelare: Kalle Östman hade liksom laget lite svårt inledningsvis men har kommit igång mer och mer och är nu femma i västra ettans poängliga och fyra i målligan. Plus 6 i plus/minus är också rätt bra och jag tror att det finns ännu mer att få ut av en av västra ettans bästa spelare.

6. Enköping 17 poäng

Mitt placeringstips inför: 7

Enköping har gått rätt bra mot de sämre lagen men har haft svårare mot tuffare motstånd. Därför var det säkert skönt för känslostarke Enköpingstränaren Robert Kimby att laget vann sista matchen under första halvan mot Skövde. Laget är annars ett hårt jobbande kollektiv som saknat den där spetsen för att skada topplagen. Har ändå gått lite bättre än vad jag trott, framför allt har man lyckats avfärda sina huvudkonkurrenter placeringsmässigt och kommer säkert kunna vara med och bråka om segern i fortsättningsserien, för någon alletta blir det inte.

Toppspelare: Simon S:t Cyr är en klassmålvakt och det har han visat under hösten där han har bäst statistik av alla förstamålvakter med sina 93,8 i räddningsprocent. Han är nyckeln till att laget har gått så pass bra som man ändå har.

7. Köping 15 poäng

Mitt placeringstips inför: 8

Har vunnit mot lagen nedanför sig i serien och förlorat mot de lagen man har under sig. Det indikerar på att laget ligger precis där man förtjänar och ungefär där jag förväntat mig. Otroligt jämna i sin prestation, utan vare sig toppar eller dalar, och laget kommer antagligen fortsätta tugga på i samma anda vilket innebär missad alletta men topplag i fortsättningsserien.

Toppspelare: Ludvig Karlsson, 20-årig rightback som gör sin första seniorsäsong har verkligen överraskat positivt så här långt. Ligger trea i backarnas poängliga och jag skulle inte bli förvånad om han lämnar klubben runt jul för en klubb med högre ambitioner.

8. Kumla 15 poäng

Mitt placeringstips inför: 10

Kumla är som vanligt en positiv överraskning, moralen och vinnarskallen verkar sitta i klubbväggarna. Laget såg väldigt brandskattat ut inför säsongen men har med tanke på dom förutsättningarna gjort det riktigt bra och förvånansvärt nog så är det bortaplan som varit nyckeln till det. Tidigare års starka hemmalag är faktiskt näst bäst av samtliga lag på bortaplan medan man på hemmaplan har idel förluster. Kan man vässa spelet också på hemmaplan så kan man vara med och utmana och en seger i fortsättningsserien efter jul.

Toppspelare: Tim Harrysson brukar var Kumlas toppspelare men i år tycker jag man ska ge den titeln till Felix Scharnke så här långt. Sju mål och fem assist ger honom en elfteplats i poängligan och nyförvärvet från Lindlöven har redan gjort fler poäng än på hela förra säsongen. Dessutom +5 i plus/minus, bra för att vara i ett sämre lag.

9. Grums 12 poäng

Mitt placeringstips inför: 9

Grums inledde serien riktigt bra och var ett tag med på allettanplats men mot slutet av halvan så mötte man topplagen och då räckte man inte riktigt till. Har spelat en positiv ishockey där man försöker anfalla och det har stundtals straffat sig. Är dock med i matcherna och ska vara stolta över sina insatser så här långt. Men jag förväntade mig inte annat heller, laget kommer att vara med och kampa i en fortsättningsserie på ett bra sätt.

Toppspelare: Jesper Appel får verkligen massor med förtroende och hade man mätt istid på spelare i hockeyettan hade han antagligen toppat den listan. Men han svarar också upp till förtroendet och har noterats för fina 1+8 så här långt.

10. Forshaga 8 poäng

Mitt placeringstips inför: 11

Forshaga inledde serien svagt men har tagit sig på slutet och vann då bottenmötet mot Surahammar och tog poäng av Västerås och var bara ett mål efter mot Bois. Har spelat superdefensivt och spelvänt och det har då gett utdelning. Det är föga vackert att se på men kan man fortsätta vara lika noggranna i det defensiva samtidigt som man är effektiva framåt kan man nog slippa riskera nedflyttning efter jul.

Toppspelare: Kimmy Skogland! 16 poäng och tvåa i poängligan är ruggigt starkt när man spelar i ett bottenlag och bara -1 i plus minus är också bra med tanke på förutsättningarna. Har inte alls producerat på liknande sätt tidigare men snabbskrinnaren med det fina spelsinnet trivs tydligen utmärkt med den defensiva spelstilen.

11. Arboga 6 poäng

Mitt placeringstips inför: 6

Det är bara att ta fram skämskudden, jag hade en övertro på Lenny Eriksson och hans förmåga att lyfta ett lag. Samtidigt så borde faktiskt Arboga dela kudde med mig, de har alldeles för bra spelare för att harva i botten av tabellen. Seriens överlägset största besvikelse har inte alls presterat som man kan begära. Det tog 11 matcher innan man noterades för sin första seger, mot sistaplacerade Surahammar. Ska man ändå försöka se något ljus i mörkret så har man faktiskt stått upp riktigt bra mot flera av de bättre lagen. Borlänge, Västerås och Lindlöven har alla fått dela med sig av poängen i mötena med Arboga. Det bevisar att laget har en hög kapacitet, men killarna i laget måste se sig i spegeln och komma till jobbet varje dag, inte bara när det är bra motstånd på andra sidan.

Toppspelare: Store Anthon Eriksson gillar att spela fysiskt och har dragit på sig en hel del utvisningsminuter. Men han har också visat framfötterna offensivt och snittar nästan en poäng per match, och är det någon som man kan säga gjort det bra i laget så är det han.

12. Surahammar 4 poäng

Mitt placeringstips inför: 12

Surahammar frångår inte traditionen av att ligga sist och vara ett strykgäng. Visst har man vässat truppen inför säsongen men man utgår från en så låg nivå så det förslår inte riktigt ändå. Utöver en seger mot Kumla och en pinne mot Mariestad så har man inte ens varit nära att ta poäng, -38 i målskillnad på 11 matcher och bara 14 mål gjorda är verkligen inte bra även om man ännu sluppit förnedringen med tvåsiffriga förluster. Nej Sura kommer att få kvala sig kvar i år också.

Toppspelare: Robin Bringsén har gjort mer än 1/3-del av lagets mål och är det någon som förtjänar att lyftas fram är det han.

Publicerad av Krister Holm