Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen tippar serien: Plats 1

Plats 1: Västerås

Målvakter ++++

Marcus Dahlbom gjorde succé i Kallinge Ronneby för tre år sedan och fick efter det chansen i Västerås i allsvenskan. Speltiden där har dock under de två säsongerna han spelat där varit ytterst begränsad trots att han gjort det ok när han väl fått chansen. Nu kommer han få förstaspaden och kommer säkert vara en bra hockeyettanmålvakt, men kanske inte riktigt den där toppmålvakten likt Joel Gistedt och Magnus Åkerlund. Som andrekeeper har man likt många lag en junior, Daniel Wahlberg känns som en ok backup men han lär inte få speltid så länge Dahlbom är hel och fräsch.

Backar +++++

Ettans bästa backuppsättning med såväl spets som bredd. Ska man räkna upp klasspelare i backlinjen så får man nämna allihop. Men de allra viktigaste lär bli Kenny Källström och Morgan Hassel, två backar med massor med rutin som bevisat sin höga klass på nivån under många år. Men det som ser bra ut utöver klassen på spelarna är att det finns en bra mix av gammalt och ungt, offensivt och defensivt, fysik och spelskicklighet. Sedan måste jag också plussa lite för min favorit under de matcher jag sett med Västerås under försäsongen: Alexander Nilsson Lindelöf, vilken offensiv talang!

Forwards +++++

Det finns starkare forwardsuppsättningar i ettan, men Västerås forwardsuppsättning är trots det av toppklass. När Enköpings klasstrio Mattsson, Weiskog och Pettersson skrev på så trodde många att det skulle bli deras topplina, nu är det deras tredjekedja, det säger något om klassen. Motståndarna kommer framför allt få se upp med förstakedjan med Fredrik Johansson, Johan Skiöld och Fredrik Hetta, tre spelare som samtliga är av yppersta hockeyettanklass.

Tränare +++

Thomas Paananen gör denna säsong sin första som seniortränare. Han gjorde sju matcher redan under kvalserien säsongen som gick men misslyckades då att rädda den sjunkande skutan. Dom matcherna har han säkert lärt sig en del av men han är fortfarande väldigt orutinerad som seniortränare och steget är större än många tror. Speciellt som tränare för ett storlag där pressen alltid är större både på spelare och ledare, det går inte att överföra från ett juniorlag där pressen bara kommer inifrån gruppen. Om han klarar det återstår att se.

Totalt 17+

Kommentar

Redan innan Västerås började sitt lagbygge, när man hade ett blankt papper i maj, så förstod jag att Västerås skulle bli ett topplag. Inte bara för att man har västra ettans klart största spelarbudget, utan framför allt för att man har ett namn som lockar spelare, en organisation som är överlägset starkast i ettan och ett renommé som säger att man är för bra för ettan och som säger att man antagligen kommer att gå upp direkt. Vilken spelare vill inte hänga på en sådan resa? Nu när truppen är klar (nåja, några spelare ramlar säkert in under resans gång) så ser vi att så också blivit fallet. Toppspelare på toppspelare har anslutit och när vi summerar så har man kanske ettans starkaste lag. Nu gäller det vara för orutinerade Paananen att få ihop lagbygget, lyckas han med det så kan det mycket väl bli en återkomst i allsvenskan fram i vår.

Av Krister Holm

Västerås på eliteprospects

Publicerad av Krister Holm