Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Mariestads tränare om lagbygget

Karl Helmersson, du går nu in på din fjärde säsong som huvudtränare för din moderklubb Mariestad Bois. På vilket vis har du utvecklats under de här åren?

Jag har utvecklat allt. Jag förstår vikten av att ha en bra kommunikation, har man det så kommer man långt. Det är en stor sak, sedan har man också lärt sig att släppa mer till spelarna. Förut ville man ha järnkoll på allt och det blir jobbigt, nu släpper man ansvaret mer till spelarna. Moras tränare hade en bra kommentar, ska man spela som män ska man behandla dom som män, man måste lita på dom. Det gäller samma sak i ett lag som i livet i stort, man växer med förtroende.

Laget har under dina år blivit bättre och bättre för varje år, hur stor del har du i det?

Jadu, det var en bra fråga... Givetvis har man kanske en liten del i det hela, att man fått iväg ett antal spelare samtidigt som laget gått bra. Det är en kombination av många faktorer, jag har också haft bra assisterande och en stark stomme i laget som tagit kliv och drivit det hårt i gruppen. Så det är en mängd faktorer som bidragit till att det gått bättre och bättre och jag har kanske en liten del.

Nu står Bois inför säsongen som en av de stora favoriterna i hela hockeyettan. Är det roligt eller är det en press?

Jag tycker det är jätteroligt. Det har inte skrivits så mycket om Mariestad tidigare år, vi har fått gå i bakvattnet lite. Men nu sätts vi på prov och jag är övertygad om att vi kommer hantera det på ett bra sätt. Det kommer inte gå automatiskt bara för att det skrivs om oss, men drivet att gå lika bra som förra året lyser i laget, det krävs hårt arbete och det är utvecklande för samtliga.

Hur hanterar man pressen?

Från vår del som tränare är det att vara noggranna, oavsett om det är träning eller match, man måste göra det till 100%. Det har vi kanske inte fått till riktigt under försäsongen, vi dippar under matcherna. Men att få till de dagliga vanorna.

Beskriv framgångsfaktorerna!

Först och främst är det gruppen, det är dom som har växt. Det är en jäkla hög moral i laget, vi täcker massor med skott, det är nästan större jubel när det görs det än när vi gör mål. Vi har också 24 spelare som alla är skickliga spelare individuellt. Sedan gäller det att få ihop det för att nå framgång.

Om du beskriver det spelmässigt då?

Vi vill spela med hög fart och sätta press på motståndarna över hela banan. Vi vill upplevas som aggressiva hela tiden. Att åka mycket framlänges och undvika baklängesåkning.

Ni har inför säsongen haft flera riktigt tunga tapp, bland annat kanske ettans bästa målvakt (Arvid Ljung), en av ettans bästa offensiva backar (Tobias Björklund), och ettans poängkung (Douglas Lögdahl). Är ni inte ett svagare lag i och med dom tappen?

Det tycker jag absolut inte. Målvaktssidan ser väldigt spännande ut, de har sett väldugt bra ut i träningsmatcherna. Vi har en spännande mix med rutinerade och nya backar. Forwardssidan har vi riktigt bra bredd på och en bredare spets där vi inte behöver vara lika beroende av en kedja, där kan fler kliva fram i år.

Jag tänkte vi ska gå igenom just lagdel för lagdel. Målvaktssidan är helt ny med Tobias Sandberg och Oliver Rosell som ska fylla ut skridskorna som Arvid Ljung och Robin Wallin lämnat. Hur väl tycker du att de klarar av det?

Backar man ett år tillbaka så visste man inte alls var Arvid stod, men i år så har vi Sandberg som övertygat riktigt mycket under träningsmatcherna. Jag tror att med tiden kommer Tobias och Oliver säkert att kunna spela på högre nivå, Oliver är ju född -00 också, så det finns alla förutsättningar.

På backsidan lämnade Tobias Björklund och Erik Jones medan ni fyllt på med två talanger i Ludvig Collberg och Adam Schultz. Hur stor plats i laget kommer dom att ta tror du?

Det är två olika spelstilar, Collberg är offensiv och kommer få spela powerplay, Adam är en stor och rejäl back och han kommer få chansen i boxplay, så de får två viktiga roller i laget.

Vilka ser du som era stöttepelare i backlinjen?

Då vill jag lyfta fram Mikael Alba, Albin Hernod, Johan Frick och Jens Högbom, de har varit med förr och vet vad det handlar om.

Offensivt blev ni av med Douglas Lögdahl men har istället plockat in tre riktigt tunga pjäser i Eddie Davidsson, Roman Semjonovs och Erik Olsson. Hur tycker du att dom sett ut under försäsongen?

Erik ligger lite efter träningsmässigt men har senaste veckan tagit stora kliv åt rätt håll så han ser bra ut. Vi vet också vad vi får av Erik, han har ju varot här tidigare och har nu två års allsvensk erfarenhet så han lär inte vara sämre. Eddie är inte mycket att orda om, han kommer att komma mer och mer. Han har varit en viktig spelare på allsvensk nivå och kommer att bli viktig i powerplay bland annat. Roman är jag riktigt positivt överraskad över, jag såg honom mest som en mycket kompetent offensiv forward, men han har visat sig vara en riktigt bra tvåvägsforward som kan checka och smälla på och göra ett bra jobb över hela banan, så det är tre jättestarka tillskott.

Skulle du byta ut forwardssidan mot någon annan hockeyettanklubbs om du fick?

Inte en chans! Jag är jättenöjd med den forwardsbesättning vi har, den är topp i hela hockeyettan.

Vad har ni för ambitioner med säsongen?

Det är som vi sagt när vi pratade om press, det är det farliga att spekulera för långt fram. Det är också en grej när man är uppskrivna att man tappar fokus, det är topp 5 innan jul som gäller. Vi kommer vara jagade målet måste vara topp 5 så får vi sammanfatta sedan.

Många pratar annars om att ni är kvalserieaspiranter i år. Ser ni er som det också?

Det är klart at vi vill vara med långt in i vår. Det var många som var med förra säsongen och det vill vi uppleva i år igen, men det gäller att komma dit också och då måst vi vara topp 5 innan jul först och främst.

I upptaktsträffen så tippade du Västerås som seriesegrare, hur gick tankarna där?

Jag tycker inte det är så konstigt. De kommer från en högre serie, visst har de ett nästan nytt lag men de har värvat många vassa spelare och snackar om att komma tillbaka till allsvenskan direkt och har förutsättningarna med hall och allt runtomkring, så det är inte konstigt att de får favoritskapet.

Vilka ser du annars som de stora favoriterna att gå till allettan?

Jag tror Mariestad, Västerås, Skövde, Borlänge och Lindlöven går dit.

Är det något av de andra lagen som du tror blir farliga?

Skövde har spetsat till det i år och Lindlöven är också bättre, de kan man nog se störst skillnad på.

Vad tycker du om elitlicensen?

Det är självklart bra om det följs, det förutsätter jag att det gör. Man måste ha ekonomi för att spela i serien man ska spela i.

Vad kan du säga om Mariestads ekonomi?

Mariestads ekonomi ser jättebra ut, vi har pengar på banken och klubben har gjort det jättebra under ett antal år och gått från minus till plus, så ekonomin ser riktigt bra ut.

Är det därför som vi nu kan se att ni har fått till ett så bra a-lag?

Ja det går kanske hand i hand, man får lite mer att röra sig mer och spelarna ser att det går bra sportsligt och ekonomiskt, det blir ringar på vattnet. Sedan har vi inte fått så mycket mer att röra oss med men något mer kanske.

Vad har Bois för ambitioner med sitt a-lag, siktar man mot spel i allsvenskan?

Ambitionen i laget är att vi ska gå så långt som möjligt, men som organisation är vi lite för liten på kontorssidan, men visst kommer vi att kunna spela allsvenskt i framtiden.

Blir det något lag från hockeyettan som går upp i allsvenskan i år?

Svårt att säga, vi får se i april helt enkelt.

Imorgon väntar seriepremiär mot Västerås, tankar inför den?

Det ska bli en oerhört rolig och spännande premiärmatch att åka upp till favoriterna och mäta krafterna direkt inför mycket folk dessutom.

Hur tänker ni formera laget?

Vi har en förstakedja med Eddie Davidsson, Filip Thörnqvist och Oskar Norlöv med backarna Albin Hernod och Sebastian Collberg bakom.

I andra spelar Oskar och Erik Olsson tillsammans med Christian Hägg. Som backar därbakom spelar Mikael Alba och Johan Frick.

I tredje centrar Lukas Larsson Roman Semjonovs och Filip Engqvist med Jens Högbom och Adam Schultz..

Linus Engqvist, Alexander Liljedahl och Anton Rask spelar i fjärdekedjan. Extraspelare blir Samuel Gustafsson och Johan Dahlbom.

Publicerad av Krister Holm