Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen tippar serien: Plats 2

Plats 2: Mariestad

Målvakter ++++

Med förra årets succékeeper Arvid Ljung i kombination med Robin Wallin så hade femman varit given. Men Tobias Sandberg är ingen dålig ersättare till Arvid, han har verkligen visat framfötterna när jag såg honom under förra säsongen och så här långt på försäsongen. Och ersättaren Oliver Rosell må vara ung men är också en sällsynt talang och vinnarskalle. Därmed har man ett målvaktspar som väl matchar de andra topplagen i serien.

Backar ++++

Förra säsongens backuppsättning var ruggig och man har fått behålla samtliga med undantag för till allsvenskan flyktade poängbacken Tobias Björklund och rutinerade defensivbacken Erik Jones som lagt av. Man har fyllt upp luckorna med Sebastian Collbergs bror Ludvig från Växjös J20 där han också fick chansen till SHL-spel vid ett par tillfällen, samt Adam Schultz, också en egen produkt, som återvänder från Karlskogas J20. Att tro att dessa ungdomar ska fylla upp de stora skorna som Björklund och Jones lämnat är att förvänta sig för mycket, men det är bra backar, speciellt Ludvig är en spännande talang. Och man har också kvar fyra backar av riktigt bra klass där ett par nekat allsvenska anbud för att stanna i klubben. Dessutom kan man lägga till att klassbacken Mikael Alba nu fått en hel försäsong efter att under brinnande fjolårssäsong kommit tillbaka efter ett års skadehelvete och därmed kommer att vara än bättre.

Forwards +++++

Här snackar vi toppklass! Det finns massor med olika verktyg i lådan för tränare Helmersson att laborera med. Centrar av toppklass i rutinerade Eddie Davidsson, extremtalangen Oskar Olsson, slitvargen Lukas Larsson och defensivspecialisten Linus Engqvist. Yttrar som spelar med extremt hjärta i Johan Dahlbom och Filiparna Thörnqvist och Engqvist. Spelare med fart i Alexander Liljedahl, Anton Rask och Erik Olsson samt målskyttar i Roman Semjonovs, Christian Hägg och Oskar Norlöv. Får man alla att köpa sin roll så kommer man att ha i alla fall tre kedjor som kan vinna sin match i matchen och en fjärdekedja som kommer att kunna stänga ner en toppkedja för motståndarna.

Tränare ++++

Karl Helmersson tränarbana började väl inte med jättesuccé direkt, hans första säsong missade Mariestad allettan för första gången sedan den infördes. Men för var säsong har både han och laget tagit steg och under föregående säsong så fick han till en lagmaskin som i stort sett var ostoppbar. Visst hade han bra spelare att tillgå, men det var inga givna succéer från start, utan han fick spelarna att växa ordentligt under säsongen. Spelare som Daniel Bertov, Arvid Ljung, Douglas Lögdahl och Tobias Björklund kan skänka en tacksamhetens tanke till tränaren som hjälpt dom att ta stora steg i sin utveckling. Vilka får han att ta ett kliv i år?

Totalt 17+

Kommentar

Jämför man med laget som slutade säsongen som gick så ser Mariestad ungefär jämnstarkt ut. Målvaktssidan har tappat Arvid Ljung, på backsidan har man inte helt fyllt upp luckorna efter Björklund och Jones, medan forwardssidan är både bredare och vassare. Men jämför man med laget som startade förra säsongen är man klart mycket vassare. Inte för att man fick in nyförvärv som gjorde laget bättre, utan för att man utvecklades väldigt mycket under säsongen. Målvaktssidan var inte en femma från början, snarare treor. Björklund var det ingen som förväntade sig 39 poäng av från backplats men hans utvecklingskurva pekade spikrakt uppåt. Jag räknar kallt med att det blir andra som tar klivet i år, och är man då lika bra redan från start så är det ett bättre lag i slutet av säsongen när det hela ska avgöras. Att man rår på Västerås tror jag dock inte, Västerås känns lite tyngre och har en starkare backsida. Dessutom har spelarna bättre förutsättningar i den klassiska klubben, med en starkare organisation och möjlighet att träna på eftermiddagstid.

Publicerad av Krister Holm