Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Skövdes tränare om lagbygget

Näst sist ut i intervjuserien med tränarna i hockeyettan västra är Skövdes välrenommerade tränare Tomas Kämpe.

Du har en gedigen tränarkarriär bakom dig där du tränat Växjö, Karlskrona och Leksand utöver Skövde IK. Är du fortfarande sugen på att träna lag högre upp?

Helt ärligt har jag aldrig funderat i dom banorna, det har blivit som det blivit. Jag har aldrig sökt något tränaruppdrag utan blivit tillfrågad och tagit det när det kommit. Men jag trivs bra med detta uppdrag jag har nu och det passar bra i kombination med mitt jobb som brandman.

Hur vill du att dina lag ska spela hockey, vad är grunderna?

För mig är hockey en kampsport och så ska det bygga på en bra defensiv. Sedan beroende på trupp så är målet att ha pucken så mycket som möjligt för då kan man göra mål och det är det det går ut på.

Du är omtalad för att träna dina lag väldigt hårt, tränar ni hårdare än andra lag tror du?

Ingen aning, hahaha. Men vi försöker ha så mycket träning som möjligt året om och utnyttja tiden vi tränar på bästa sätt, men jag vet inte om vi tränar mer än andra.

Du tog upp din tränarkarriär igen efter några års uppehåll inför föregående säsong, en säsong där ni gick till playoff 1 där ni åkte ur mot Vimmerby. Är du nöjd med er säsong?

Njae, jag vet inte vad jag ska säga… Nej nöjd är jag inte, men anständigt kanske. Vi vill mer, men man missade allettan året innan och det tog vi och sedan var det playoff och så åkte vi ur första rundan, det var inte så kul.

Till i år har ni byggt om laget till stor del. Jag tänkte att vi ska gå igenom laget lagdel för lagdel. Om vi börjar med backsidan så har ni där juniorlandslagsmålvakten Tim Hultstrand och David Persson Thorsell. Vad tycker du om er målvaktssida?

Den känns stabilt. Tim är precis som vi trodde han skulle vara, vi scoutade honom mycket innan, lugn och stabil och läser spelet bra. Och PT har tagit kliv.

Jämför Hultstrand med er förra målis Marmenlind, som också spelade i juniorlandslaget!

Det är svårt att jämföra, men det känns jättebra. Tim är en kanonkille som är träningsvillig och han känns som en vinnare.

På backsidan har ni tappat Niklas Lindmark, Jesper Appel och Anton Karlsson bland andra men också fått tillbaka Albin Lindgren. Har ni en starkare eller svagare backsida i år tycker du?

Den känns starkare. Dels tycker jag spetsen är kvar och sedan är den bredare, det är den. Dels har vi 98-killarna i Abris och Viklund och så har vi fått in William Johansson född -00 som tagit stora kliv. Sedan har vi fått in Libelin och Tom Lundgren och Albin är tillbaka och så har vi kvar Albin Andersson. Alla har blivit lite bättre, det känns bra.

Jag var själv väldigt förtjust i Jesper Appel, ville ni förlänga med honom?

Ja det ville vi, fast han ville upp till Karlstad igen, det stoppade det hela så han är i Grums i år.

På forwardssidan har det hänt en hel del och ni har verkligen vässat den lagdelen känns det som. Henrik Thegel, Hampux Forsling, Jesper Sellin och Anton Blomberg är alla spetsar i hockeyettan. Hur gick tankarna när ni byggde forwardssidan?

Vi var lite trubbiga förra säsongen och för beroende av vissa spelare så det försökte vi ändra på.

Hade ni någon tanke med vilka spelartyper och så ni valde eller fick ni mer plocka in det bra som fanns?

Vi kunde inte välja och vraka i vår situation utan vi fick kolla vad som fanns på marknaden och scouta dom så man såg att det var bra killar, men vi har hittat det vi sökte absolut.

Men är ni inte lite kort om centrar egentligen?

Nej vi har många att välja på.

Men ni har fått sätta in tex Thegel som center?

Thegel och Sjögren spelar center i år. Thegel spelade center i kvalserien för Södertälje och Sjögren spelade en del center i Pantern, det känns bra. Sedan har vi Planeby och Vikström och Oskar Forsmark, vår kapten, som kan spela överallt.

Vad har ni för ambitioner med årets säsong?

Ser man till laget så är det att ta höstserien först och att bli topp 5 där. Det finns ett streck och det gäller att ta sig över det.

Ni har inga mer långsiktiga mål med säsongen?

Det är det svaret du kommer få av alla. Sedan har man som ledare och förening vilja att utveckla spelare och laget under säsong och bli bättre som individ och som lag. Det jobbar jag hårt med att det finns driv och att man får inspiration att göra ytterligare lite till hela tiden. Sedan får man se var man hamnar, det vet man inte innan.

Vilka tror du blir era allvarligaste konkurrenter om topplaceringarna? Motivera gärna!

Västerås har ett bra lag på papperet och får gälla som favoriter. Lindlöven, Mariestad och Borlänge ligger närmast till sedan. Sedan är det alltid något lag som överaskar, Arboga har en tanke med sin verksamhet med Lenny Eriksson som tränare, men spontant är det dom fyra jag nämnde först även om jag är för dåligt insatt i hur dom andra lagen ser ut.

Vad tycker du om elitlicensen?

Det är en bra grej absolut, men sedan får vi se vad den får för utfall. Det måste bli en rättvis kontroll så det gäller samma för alla, men det är en bra koll att man inte handlar för pengar man inte har.

Hur är Skövdes ekonomi?

Den är under god kontroll vad jag förstått utan att ha full insyn och det känns bra.

Hur tycker du att draget kring hockeyn i Skövde är?

Vad ska man säga, vi har vår trogna publik, det kunde varit sämre och det kunde varit bättre, men det är ett samspel mellan förening, lag och publik. Man måste bjuda på en bättre vara för att få folk att komma, men vi haren en trogen publik, men ska göra allt för att det ska komma fler.

Vad har föreningen för ambitioner med a-laget, finns det ett uttalat mål om allsvenskan?

Nej det gör det inte i dagsläget. Vi vill bli så bra vi kan, vi jobbar för att bli bättre för var år och få upp så många egna killar som vanligt. Förra säsongen fick upp ett par 98:or och i år har vi fått upp en 00- back och en forward som inte fått kontrakt än. Det är viktigt att få fram egna killar och att det finns plats för dom.

Blir det något lag från hockeyettan som går upp i allsvenskan i år?

Fråga mig framåt februari så ska jag svar på den fråga, jag vet alldeles för lite om lagen!

Publicerad av Krister Holm