Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Västerås tränare om lagbygget

För oss utanför Västeråskretsar är Thomas Paananen ett okänt namn, kan du presentera dig lite?

Jag har spelat i VIK:s a-lag själv för många år sedan, och i norska elitserien. Sedan har jag varit i Kristianstad och Mörrum som spelare och för 7 år sedan blev jag tränare. Jag har varit 6 år i juniorlaget och detta är första året från start i a-laget, jag fick ju komma in i a-laget under kvalserien säsongen som gick.

Du har haft din tränarkarriär i Västerås organisation?

Ja det har den varit.

Du fick som sagt var ta över laget mitt under brinnande kvalseriespel i ett pressat läge. Hur gick tankarna när du fick erbjudandet?

Jag tänkte inte så mycket, sedan var inte meningen att jag skulle bli huvudtränare men det blev som det blev och det gäller att ta chansen när den dyker upp.

Var det ett stort steg tycker du?

Det var det väl är klart, det är större än att träna superelit. Men kanske inte så jättestor skillnad i tränarbiten, det är väl mer det runtomkring med media och så.

Hur är du som tränare?

Jag är ganska rak och tydlig och lösningsorienterad om man ska sammanfatta.

Hur vill du spela hockey?

Med fart och puckkontroll.

Nu har vi ringat in dig, jag tänkte vi ska snacka lite om laget också. För tre säsonger sedan vann ni allsvenskan och kvalade mot SHL, i år spelar ni i hockeyettan. Vad hände?

Jag vet inte, det är svårt för mig att avgöra. Vi har bara en spelare kvar och namnet. Men det var många faktorer, nu försöker vi att se framåt.

Att ramla ur en hockeyserie är aldrig roligt, men tror du att det kan ha varit bra på något sätt för föreningen?

Det är lätt att säga just nu, men det kan det vara. Vi har gjort en nystart och det är positiva vindar i stan, så efter förutsättningarna har vi gjort det bra. Vi har valt att se framåt och inte älta vad som gick fel utan titta framåt istället. Nu tar föreningen nya tag i hockeyettan som stora favoriter. Hur ska ni tackla det, att vara laget som alla vill slå? Vi får se det som en morot att det är så. Det är klart att det blir speciellt för många av spelarna, men vi har försökt prata om det så får vi se hur dom tacklar det. Vi får ta en match i taget, det är det vi kan göra.

Jag tänkte vi ska snacka lite om lagbygget ni fått ihop också. På målvaktssidan hittar vi Markus Dahlbom och Daniel Wahlberg. Vad kan du säga om dom?

Markus har stått i hockeyettan och allsvenskan under många år och är etablerad på nivån och sedan har vi plockat upp Wahlberg från egna juniorled och han har gjort det fantastiskt bra på försäsongen. Vi står bra rustade på målvaktssidan tycker jag.

Det skiljer en hel del i storlek på dom, har de också olika målvaktsstil?

Det har dom, det är lite skillnad, men båda vill bli bättre, det har dom gemsensamt.

Är Markus med sin rutin och erfarenhet given etta i utgångsläget?

Nej det är han inte, ingen är given i vårt lag, utan båda får tävla. Men självklart har Markus rutin och kan hjälpa Daniel, men de får tävla om att stå på matcherna.

Backsidan anses av många som hockeyettans bästa med tre spelare som stannar och fem nyförvärv, bland annat Morgan Hassel och Kenny Källström. Vilka blir era nyckelspelare där?

Jag vill inte prata om nyckelspelare, alla spelare är nyckelspelare i laget. Däremot har vi tagit in erfarenhet i Kenny och Morgan Hassel och det de har visat så här långt har levt upp till förväntningarna. Sedan har vi tagit in två backar från superelit som jag sett på nära håll i Werner och Brandhammar så där har vi två coming men som gjort det bra på försäsongen och Robin Nilsson från Södertälja som jag tränat när han var här, så jag är tillfreds med backsidan. Det är slagkraftigt både offensivt och defensivt.

Forwardssidan ser även den bred och spetsig ut. Tycker du att ni har ettans bästa forwardsuppsättning också?

Jag vet inte vad dom andra lagen har för typ av lag så jag vet inte. Jag vet inte om vi har ettans bästa backsida heller då jag inte har så bra koll. Så det är svårt att jämföra men jag är nöjd med forwardsbesättningen också. Vi har värvat in erfarenhet från hockeyettan som varit med om kvalspel uppåt och som har allsvensk rutin, så jag är nöjd.

Vem tror du blir er poängkung?

Oj! Ska vi säga Fredrik Hetta då kanske.

Ni har ett väldigt tungt lag, det klart tyngsta i serien. Har det varit en medveten strategi?

Nej det har bara blivit så. Sedan är det klart att man tittar på size, men det viktigaste har varit drivet att bli bättre. Sedan har vi en knaper budget så Patrik Zetterberg har gjort det fantastiskt och fått ihop ett slagkraftigt lag.

Vad har ni för mål med säsongen?

Målet är att gå till allettan, det är det enda målet så här långt. Det finns ingen anledning att sikta längre då vi inte kan påverka mer just nu. Det är 22 matcher vi ska spela för att ta oss till allettan.

Har föreningen satt något mål om att gå tillbaka till allsvenskan direkt?

Nej det är allettan vi pratat om. I maj månad hade vi blanka papper i truppen så man måste vara realister, vi siktar på allettan så får vi se vart det bär.

Jag antar att du kollat in blivande motståndet. Hur tycker du att det ser ut?

Det som slår mig är att det är ojämna prestationer, så det är svårt att göra analys vilka som blir topplag och inte. Men jag har så pass bra koll som man behöver ha, men största fokus är vårt lag, det är det som jag kan påverka.

Ni bör ju ändå ses som stora favoriter i serien. Vilka tror du blir era tuffaste utmanare i kampen om seriesegern?

Favoriter vet jag inte, det är väl Mariestad. Jag har sett dom en hel del så dom har jag bra koll på och dom blir bra. Sedan är det svårt för de flesta lagen gör bra matcher mot oss, så jag väljer att passa på dom andra, men Mariestad kommer att bli ett topplag.

Vilka går till allettan?

Jag säger VIK och Mariestad, sedan har jag inte en aning. Jag tror det blir tufft för oss två också, jag tror det blir en jämn serie. Arboga, Köping och Sura har vi ju mött och där finns det en hel del bra spelare och Enköping har jag också bra koll på och där finns det också bra spelare. Sedan Borlänge, Lindlöven, Skövde, det finns många bra lag. Det gäller att göra bra prestationer för att ta oss till allettan.

En fråga alla tränare fått svara på är vad de tycker om elitlicensen?

Jag tycker det är bra, men det viktigaste är att alla följer den, det är sisådär med det där i allsvenskan kan jag säga. Men alla ska ha samma villkor och då är det jäkligt bra, det är ju för att säkerställa för spelare och ledare att klubben mår bra, det viktiga är att den följs och är lika för alla.

Hur ser Västerås ekonomi ut, har ni kontroll på det trots degradering?

Det har vi. Mats Brokvist har kommit in som ny klubbchef och har jobbat hårt för att få balans, så det känns bra. Våra partners ställer upp till stora delar så vi har den under kontroll även om det är tufft.

Hur tycker du att draget kring hockeyn är, har den minskat efter att ni fått flytta ner eller är hockeyn lika het som tidigare?

Det är klart att vi kanske kommer tappa lite publik nu när vi ramlar ner en serie, men hockeyn är stor i Västerås och det märker vi av, det är bra drag kring det vi håller på med och det känns jätteroligt.

Lever visionen i Västerås om att ta sig till SHL igen?

Ja på lång sikt gör den det. Vi är en stor förening och även om det inte är det vi hållerpå att sikta mot just nu, men det är en dröm som måste få leva. Precis som för andra klubbar, Mariestad måste få drömma om allsvenskan. Men vi siktar på mål vi kan ta på, det är mest realistiskt.

Till sist: Är det något lag från hockeyettan som spelar allsvenskt kommande säsong?

Det tror jag absolut!

Publicerad av Krister Holm