Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Surahammars tränare om lagbygget

Efter att bloggen legat på is nästan två veckor är det nu en utvilad skribent som tar nya tag. Det utlovas en hel del läsvärt fram till seriestart, och allra först ut är Surahammars tränare Joakim Lundholm.

Joakim Lundholm har lyckats med bedriften att kvala kvar sitt Surahammar i ettan tre år i rad. I år har man dock högre ambitioner.

Du har varit tränare för Surahammar i tre år nu och för tredje året rad så fick ni kvala er kvar och och för tredje året i rad så vann ni också den kvalserien. Hur stor del glädje är det att kvala sig kvar och hur stor del är lättnad?

Haha, ja du… Egentligen är det mer lättnad än glädje faktiskt. Jag har som du säger varit tränare tre år i rad nu och det har varit klubbens mål att hålla sig kvar så det har legat lite press på en. Så det är mest lättnad men också glädje naturligtvis.

Ni har om sanningen ska fram haft rätt svaga lag de senaste åren, hur svårt har det varit att hålla uppe motivationen hos killarna?

Så är det ju, haha. Vi har haft en bra grupp men sedan räcker vi inte till hockeymässigt så har det varit. Men jag tycker ändå att vi har behållit drivet och att bli bättre, vi har inte tyckt synd om oss själva på något sätt, så vi har haft en bra självbild på det sättet. Vi har förstått hur bra vi är om man säger som så. Det är därför vi kunnat behålla energin och dragit en ny trisslott till vare match, man tror att man ska vinna men så blir det bara en nitlott till. Så det har varit roligt att träna laget trots allt måste jag säga.

Sedan har ni vässat truppen till kvalserierna, är det lite medveten strategi att spara kulorna till dess?

Det har det väl inte varit egentligen. Vi har velat ha ett bättre lag redan från start, men vi har inte haft förutsättningar för att fixa jobb och boende. Till i år har vi bättre organisation och har därför lyckats fixa det sociala bättre. Så det har inte varit någon strategi att ha pengar kvar utan det har fallit på den sociala biten. Men nu känner vi att varumärket är på väg att stärkas och att vi blivit mer attraktiva.

Jag pratade med er dåvarande spelande tränare Niklas Larsson för några år sedan och han var inne på vikten av att bygga varumärket för att kunna locka till sig spelare. Att hamna sist lockar inga spelare.

Nej så är det ju. Sedan att Västerås ramlat ner i ettan är synd för hockeyns skull men bidrar till att det blir mer attraktivt att spela hos oss och i Arboga och Köping, det blir fler roliga matcher att se fram emot.

Ni har ett klart intressantare lag att ställa på benen i mina ögon till den här säsongen. Jag tänkte vi ska gå igenom lagdel för lagdel. Om vi börjar längst bak har ni två unga målvakter i Anders och Filip Olsson. Vad håller dom för klass?

Vi har valt att satsa på dom, dom är skolade i superelit i Västerås, vi tror på dom. Det är två unga och bra målvakter som vi tror kommer fungera bra tillsmmans. Det har de visat mot Arboga och Västerås i cupen att målvaktsspelet varit bra.

Hur går tankarna där, kommer ni att ha en uttalad förstekeeper?

Vi har inte kommit så långt än, de har stått varannan match så här långt och vi tror de kommer att dela på spaden så långt det går.

Backsidan är väldigt bred, hela 10 backar är under kontrakt enligt eliteprospects. Backsidan har fått en klar uppgradering!

Det håller jag med om, vi är bättre där i år, vi har mer bredd och har fått in en spetsback i Anton Wingqvist som sett jättebra ut. Han är väldigt frejdig i sitt spel vilket också smittat av sig på de andra backarna. Det känns som att vi har sju backar som det inte spelar någon roll vilka vi spelar med, de ska hålla där vi är i hockeyettan.

Hur blir det med altmeister, 37-årige Niklas Larsson? Blir han back eller forward?

Han har spelat forward nu. Grejen är att får vi skador på backsidan kan han spela där också. Han används också i båda rollerna under matcherna, men han är uppsatt som forward. Jag tycker han ser bättre och fräschare ut i år än på flera år. Han spelar ekonomiskt vilket gör att han kan vara så pass bra.

Framåt har ni fått in en hel del nya killar, jag är speciellt nyfiken på Rasmus Kronstrand som jag tyckte gjorde det bra när jag såg honom spela i Arboga.

Vi tror också mycket på honom, men han kom in lite sent så han ligger lite efter träningsmässigt. Sedan har han varit helt ok, men han kommer vara ännu bättre till seriestart. Han är bra med puck och i powerplay.

Vad säger du annars om forwardssidan?

Det har sett bra ut, framför allt mot VIK och Arboga och då ser man att det ser ok ut. Sedan har det sett lite sämre ut i de andra två matcherna. Så bättre är vi men vi vet inte hur mycket bättre vi är. Vi har flera juniorspelare som avgör själva hur bra de ska bli. Så bättre som sagt men inte hur mycket bättre, det får vi se.

Om du får lyfta fram tre namn som du tror blir utropstecken för er del i år, vilka skulle det vara? Och du får inte säga hela laget!

Anton Wingqvist har jag redan nämnt. Jakob Forslund var i Kallinge tidigare men kom spelade i kvalserien med oss och var riktigt bra. Sedan hoppas jag Robin Bringsén som sett riktigt bra ut men som varit sjuk senaste veckan. Så dom tre hoppas jag får ett riktigt genombrott.

Du har varit inne på det tidigare att ni spelade cup i helgen. Det blev 0-2 mot Västerås, seger mot Arboga och förlust mot Köping. Ni måste ändå vara rätt nöjda med er prestation?

Ja de första två matcherna är vi verkligen med! Mot Västerås är vi bättre i första och tredje perioden och mot Arboga vann vi med uddamålet men kunde avgjort tidigare. Sedan hade vi bara tränat sju ispass innan cupen så det blev lite baksmälla mot Köping i sista matchen. Det påverkar lite, där var vi inte nöjda på något sätt. Men vi visade de första två matcherna att vi kan vara med och tävla.

Vad har ni för mål med säsongen placeringsmässigt?

Vi har snackat i gruppen om detta och kommit fram till att vi ska vara mellan 6:a och 9:a, där kan vi vara om vi får ihop det och det är bra mycket bättre än förra säsongen. Men jag tror på en jämn serie, det är många som lag som är ungefär lika bra.

Och om vi ser på längre sikt, var ligger ambitionerna hos föreningen?

Det vi diskuterar i nuläget är att etablera oss runt 6-8 i ettan så vi slipper kvalserien, ett så pass bra lag vill vi ha. Sedan vill vi hela tiden bli bättre, vi har bra juniorverksamhet och vill så småningom vara med och slåss om allettanplatserna Och gör vi en bra säsong i år så stärker vi marknadsvärdet och får lättare att locka till oss sponsorer och spelare.

Hur mycket roligare är det att gå in i en säsong där man kan gå in i en säsong och ha lite högre ambitioner?

Självklart är det roligare när man kan känna att man kan ta poäng. Det blir också roligare på träningarna, det blir högre klass på dom också, allt blir roligare.

Vad innebär det för ert spel, kommer ni förändra något?

Ja vi kommer att förändra spelet mot tidigare, vi ska i alla fall försöka. Vi har gjort en hel del justeringar. Det handlar om att komma högre upp i banan och vara konstruktiva med puck och inte bara backa hem och försöka ta vara på motståndarnas misstag, att ha ett eget spel. Och stundtals har det sett riktigt bra ut, även om man ska komma ihåg att det är träningsmatcher. Men man ser tydligt att detta kan bli bra.

Ni har fått ett extra roligt möte i år sedan Västerås ramlat ner i ettan. Hur ser du på det?

Det är jätteroligt för oss! Vi har första matchen hemma mot dom, och det märks på försäljning av årskort och biljetter som har ökat mycket och vi fick också en positiv känsla i cupen. Att få börja med att möta Västerås gör att det snackas hockey. För hockeyn i Västmanland kanske det inte är någon höjdare, det finns också några av spelarna vi velat ha som hamnat där och vi är flera lag i närheten som slåss om samma spelare. Jag hoppas VIK tar sig tillbaka så fort som möjligt, vi behöver ha ett ledande lag i Västmanland. Så de får torska mot oss men vinna resten, haha.

Hur ser du på konkurrenternas slagstyrka i den västra serien?

Jag tror topplagen blir de vanliga. De är bra fortfarande och har andra förutsättningar ekonomiskt med mera. Skövde, Mariestad, Västerås och Borlänge kommer vara med där uppe, sedan kan det bli lite hur som helst. Kumla var väl femma förra året, men de har tappat några bra spelare. Första fyra är lite givna, sedan kan det bli vad som helst.

En fråga som samtliga tränare fått svara på men som blivit extra aktuell just nu är det här med elitlicensen. Igår kom beskedet att Haninge blir av med sin plats i hockeyettan, vad tycker du om elitlicensen?

Jag tycker det är bra, det är det jag kan säga. Då har klubbarna något att förhålla sig till, man kan bli straffad om man inte sköter sig och då blir det viktigare att hålla sig till det regelverk som finns.

Fixar ni licensen?

Ja det är stabilt, vi gör inte av med mer än vi har. Man anpassar munnen efter det man har, det gör man bra. Vi har inga dyra spelare.

Du har redan utsett de fyra lagen som du tror är givna för spel i allettan, vilket blir det som tar den femte platsen?

Lindlöven har häng på den, sedan tror jag Enköping kan bli bra. De har fått in ny tränare som jag vet är bra och de har också fått in lite nytt i truppen. De har fått in lite andra karaktärer och det i kombination med en bra tränare gör att jag tror att de kan få fart på det. De har gått bra i träningsmatcherna också.

Eftersom jag håller på Mariestad så tänkte jag ställa en fråga som handlar specifikt om dom. Vad tror du om deras säsong?

Dom eller Västerås kommer vinna serien tror jag. Utan att ha lusläst allt så vet jag att de har tappat en del vasst men de har fyllt på bra också. De har hittat sitt sätt att spela och jag tror dom kommer att vara minst lika bra i år, sedan får man se hur långt det räcker. Så dom eller VIK tar hem detta.

Du har ju tidigare sagt att de håller en tumme för VIK. Går något hockeyettanlag upp i allsvenskan i år?

Svårt att säga, men jag tror inte att VIK går upp i allsvenskan, det finns lag i södra som är bättre, det är i alla fall känslan jag har.

Publicerad av Krister Holm