Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Lindlövens tränare om lagbygget

Lindlövens tränare Jussi Salo är en mycket skicklig tränare, kanske västra ettans bästa. I år har han ett väldigt intressant lagbygge att coacha.

Jussi Salo: Är du västra ettans bästa tränare?

Hahaha, det vet jag inte, det får du fråga någon annan om.

Det är hockeyettanexperten Mikael Mjörnberg som rankar dig som bästa tränare, hur känns det?

Det är kul att få vara med på en sådan lista, sedan spelar det ingen roll om man är etta eller tia, men det är kul om arbetet man gör uppmärksammas och uppskattas.

Men Lindlöven har ändå haft betydligt bättre facit under din ledning än tidigare…

Det stämmer. Första året jag var här var första gången vi nådde till playoff och i år gick vi till allettan även om vi inte lyckades fullt ut där så fick vi ändå erfarenhet och vi fick smaka på att tävla mot toppen av hockeyettan, så på det sättet har vi gjort framsteg två år nu och nu vill vi fortsätta på den vägen.

Vad är det som ni har utvecklat under dina år som tränare?

Det första jag gjorde vara att öka träningsmängden ganska kraftigt. Vi tog mer allvarligt på den fysiska biten och ökade antalet träningar. Sedan vill jag tro att kvalitén på träningarna blivit effektivare och att vi tränar bättre. Det tredje var att vi började bygga laget på unga och hungriga killar, alla nyförvärv vi gjort i stort sett är födda 95-98. Jag tror på stenhårt jobb och att man måste träna stenhårt och det är lättare med unga och hungriga killar som inte har familj och nått en sådan position på arbetet att det tar tid. Så det är dom tre sakerna vi ändrade på.

Du säger att ni tränar mer, hur mycket tränar ni under säsongen?

Vi tränar varje dag. De som inte jobbar dagtid samlas på morgonen för att alla ska få samma dygnsrytm, jag vill inte att de sover till 12 och tränar vid 4, då är dom inte klara för träning. Vi har ungefär halva laget som kör två gånger per dag och det har varit bra.

Har ni så många som är arbetslösa? För ni har väl inga proffs?

Nej några proffs har vi inte, men vi har många som är 18-20 år och då klarar man sig på mindre pengar då man inte har någon familj utan då kan man satsa på hockeyn. Vi har några som är arbetslösa och några som pluggar och som kan planera tiden när de ska plugga så de kan vara med. Sedan har vi några som jobbar deltid och jobbar de 12-16 så kan de träna på förmiddagarna också.

Förra säsongen var den första Lindlöven nådde allettan sedan det bara blev två allettor. Där var ni länge med i kampen om en playoffplats men tappade på slutet. Vad hände?

Det är många saker säkert, men vi var lite orutinerade på att spela tuffa matcher. Vi var yngsta laget i allettan och då såg vi att vi inte var färdiga att spela många tuffa matcher hela tiden. Sedan var det längre resor med övernattningar och mycket nytt och då kunde vi inte prestera 100 varje match. Men det var en viktig och lärorik vårserie, nu vet vi vad som krävs och alla killar är ett år äldre och har fått smaka på det så jag tror vi är bättre förberedda detta år.

Jag tänkte gå igenom laget lagdel för lagdel. I mål hittar vi två nya. 19-åriga Daniel Marmenlind och 18-åringe Örebrolånet Isak Mantler. Det är en väldigt ung målvaktssida.

Ja det stämmer, det är väldigt ungt men också målvakter med potential. Marmenlind har spelat i J20-landlaget och Vita hästen och vi vet att det är en målvakt med stor potential. Mantler var hos oss en sväng förra året och vi känner honom och vet vad vi får. Han är dubbelskriven med Örebro J20 så han kommer att spela match med dom också, det är ett bra samarbete vi har med dom som vi är glada över.

Ni har annars en tradition av att låna in målvakter, förra säsongen hade ni hela sju målvakter i spel varav fyra lån. Ger det verkligen den trygghet som man vill ha i en sista utpost?

Nej det var inte optimalt. Vi hade otur med skador och sådana saker och då var vi tvungna att låna in många, det var inte optimalt. Nu hoppas vi att vi inte hamnar i samma läge den här säsongen, skador är en del av hockeyn, tyvärr var det mycket skador på målvakter förra säsongen.

På backsidan har ni bland annat fått in Dick Ahlström från Borlänge och Daniel Nilsson från Oskarshamn (utlånad till Vimmerby), men samtidigt tappat viktiga kuggar som Rasmus Rundgren och Henrik Warman. Ser du er som starkare eller svagare på backpositionerna?

Om jag tänker helhet på backsidan är vi ungefär lika bra, men skillnaden är att vi har bättre rollspelare i år. Daniel Nilsson är en defensiv back, som har bra kvaliteter i defensiven, medan Dick är stark offensivt. Jag tycker vi har bättre rollspelare nu, Rundgren och Warman var bra på många saker men de hade inte spets på något riktigt, nu har vi bättre rollspelare.

Dick Ahlström har ett ruggigt skott, men är han inte lite för orörlig?

Vi hade en lång diskussion innan han kom i våras om vad jag förväntade mig. Vi ska vara vältränade och jobba stenhårt för att hela tiden bli bättre och det köpte Dick. Vi har jobbat stenhårt med hans fysiska status och jag tror att med tiden kan han bli en riktigt bra förstärkning för oss.

Om vi till sist ser på forwardssidan är det ett av nyförvärven som verkligen sticker ut: Markus Fornell. Hur lyckades ni få honom?

Haha, jag har haft Markus på sommarcamp i Riga i Lettland under två år nu och lärt känna honom. Sedan när han hade otur med Almtuna och blev utan kontrakt och träffade honom i Riga i somras så snackade vi och då blev vi överens. Det blir bra för Markus att komma hit.

Vad kommer han betyda för er?

Jag hoppas han kan visa vägen och leda laget och ta laget i ryggsäcken ibland i tuffa matcher. Han är en skicklig spelare och jag hoppas han kan ta ansvar och leverera poäng, det är en bra värvning för oss.

Är ni färdigvärvade nu?

Nej vi har lite för tunn trupp än. Vi har tre tryoutspelare som vi ska bestämma hur vi ska göra med i slutet av augusti och vi behöver en back och en forward till. Skulle vi behålla alla tre är vi nöjda, men vi har inte bestämt oss än hur vi ska göra. Om vi inte behåller dom så blir det andra spelare.

Vilka spelare är det som är på try out, står de med på er trupp på eliteprospect?

Filip Ullgren är med men inte dom andra. De andra två är Joel Lundberg och Reetu Kosonen, en finsk spelare.

Överlag tycker jag er forwardssida ser klart starkare ut i år, håller du med?

Ja jag håller med, vi är först och främst bredare. Nu får vi ihop fyra bra kedjor och det är samma där som på backsidan att vi har bra rollspelare. Bra tvåvägsforwards med mera, det känns bra.

Kommer den vässade forwardsuppsättningen innebära att ni förändrar ert spel på något sätt?

Inte jättemycket. Vi analyserade allettan noggrant och har gått igenom varför vi inte lyckades och på grund av det ska vi ändra lite, men grundidén och grundspelet är detsamma som det varit i tvår år nu. Så samma grund men vi ska krydda det lite annorlunda kan man säga.

Anpassar ni ert spel något efter motstånd eller är det samma spel oavsett?

Vi ändrar inget i vårt eget grundspel, men sedan går vi rätt noga igenom hur motståndarna spelar och ändrar då beroende på motstånd, men grunderna är desamma.

I min blogg så var jag kritisk till ert matchande på försäsongen, jag tycker att ni möter för enkelt motstånd och har ett långt uppehåll mitt i. Hade det inte varit bättre att matcha tuffare för att komma bättre föreberedda för en toppstrid?

Ja kanske det är så. När vi planerade sa vi att vi ville spela 3-4 matcher fort mot bra motstånd för att se hur de nya spelarna är och det lyckades vi bra med de första tre matcherna. Sedan trodde vi att Kongsvinger var bättre än de var men.. . Sedan spelar vi inte på två veckor för att träna grundspel och sådana saker och sedan möter vi Arboga en gång och Vallentuna och Sollentuna två gånger. Visst hade vi önskat att få tuffare motstånd men vi lyckades inte få det så vi fick vara nöjda med det motståndet vi fick.

Vad tycker du är en realistisk målsättning för er säsongen som kommer?

Allettan vill vi spela, så är det. Nu blir det mot norra serien så det blir längre resor och övernattningar. Men som stort mål vill vi spela längre än förra året, vi vill gå till playoff så tar vi det därifrån sen.

Hur ser du på statusen på den västra hockeyettan?

Jämför jag hela serien så känns det som att det var lite jämnare förra året, nu på papperet ser jag 5-6 starka lag medan resten är lite svagare. Men det behöver inte mena något, ishockey spelas på isen, inte på papperet.

Västerås har tillkommit, det lär tuffa till toppen en del!

Ja toppen är tuffare, det är vi medvetna om. Mariestad är väldigt starka liksom Västerås. Borlänge är också starka. Skövde ska vara med och kriga om topp 5 också och vi räknar oss själva dit. Dom fem lagen ser allihop bättre ut på papperet än förra säsongen så därför tror jag nivån på toppmatcherna blir bättre i år.

Då är det alltså dom fem lagen som går till allettan enligt dig?

Om jag tittar på papperet ja, men det avgörs på isen. Men jag tycker det är dom fem som ska vara där.

Om jag tuffar till frågan ännu mer, vilka tror du blir topp 3?

Jag tror Västerås, Mariestad och Lindlöven är där, ordningen vet jag inte, men dom tre är topp 3.

Du tror på ditt lag! Härligt!

Ja vi kom ju trea förra året och kan inte sänka ambitionerna nu, och vem ska tro på oss om inte jag gör det?

Alla tränare har också fått svara på frågor om föreningen. Har föreningen någon vision vad gäller a-lagsverksamheten?

Ja det har vi. Jag jobbar halvtid, eller dubbeltid som jag kallar det, på sponsringsbiten och marknadsbiten och på sikt vill vi upp i allsvenskan. Men det är ett längre projekt, vi är inte där än.

Hur är draget kring hockeyn i Lindlöven?

Det är bättre och bättre, publikmässigt har vi ökat två år i rad med 10-15 procent. Det är samma på ekonomisidan, budget har ökat, men det går sakta och vi började från en låg nivå så det kan ta tid innan vi är på en bra nivå. Men vi går åt rätt håll.

Hur bygger ni ert varumärke?

Vi försöker vara med sp mycket som möjligt för att synas och vi vill samarbeta med andra föreningar och företag. Det är viktigt att vi gör det då Lindesberg inte är så stor stad och samarbetar vi inte med andra är vi små, men samarbetar vi med andra så har vi möjligheten att bli ett topplag i ettan.

I år införs elitlicensen, vad tycker du om den?

Jag förstår meningen med den. Sedan blir det tufft för många föreningar att klara kriterierna. Vi får se hur det blir, men det är bra att förbundet och hockeyettan vill hålla koll på ekonomin. Men man ska inte var för tuffa, det är hockey vi vill hålla på med, inte annat.

Kommer föreningen att klara elitlicensen?

Just nu ligger vi bra till, ekonomiskt kommer vi klara det. Sedan finns det andra saker vi inte klarar, vi har svårt att få ihop med juniorlag, det är en liten by och svårt att få ihop spelare till juniorlag, men ekonomiskt ligger vi bra till.

Finns det något lag från hockeyettan som kommer att nå hockeyallsvenskan?

Kristianstad satsar hårt och var nära förra året så dom år närmast just nu. Sedan vill Västerås upp så fort som möjligt och det ska bli intressant att se hur de kan stå sig. Sedan är Huddinge starka också. Men vi får se hur säsongen börjar.

Jag tänkte vi ska snacka om dig lite också. Jag försökte kika på om du haft en karriär som hockeyspelare men hittade inget på eliteprospect…

Jag spelade till jag var 16, sedan blev jag skadad och det var fel tid, jag orkade inte komma tillbaka som spelare. Men jag blev tränare för ungdomsspelare och så började tränarkarriären.

Hur kom du till Sverige, det är inte så många finländska tränare som spelare som söker karriären utomlands?

Jag har varit runt lite. Jag var i USA och Norge innan jag kom till så Sverige, så det var tredje gången jag flyttade. Men det var lite annorlunda ändå, för nu hade jag familj, fru och två barn, så det var en utmaning. Först snackade vi om att det skulle vara sista turen utomlands och att vi skulle flytta hem när grabben började skolan, men så blev det inte och nu har de börjat och nu är det svårt att flytta tillbaka.

Har du precis som spelarna ambitioner om att träna så högt som möjligt?

Självklart vill jag träna på så hög nivå som möjligt, sedan har jag inte fastnat för vilken liga om det är allsvenskan, SHL, eller SM-liiga, men jag gillar att utmana mig och är krävande mot mig själv och vill utvecklas och bli bättre. Och även om jag har en lång karriär så är jag ung fortfarande och har 25 år framför mig så jag har inget bråttom, men naturligtvis vill jag nå så högt som möjligt.

Vi inledde intervju med att fråga om du var hockeyettans bästa tränare. Är det någon tränare i västra ettan som du har stor respekt för?

Ja har stor respekt gentemot alla, de gör ett stort jobb allihop med olika resurser och utmaningar. Så rent generellt har jag stor respekt gentemot alla.

Lindlöven på eliteprospects

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm