Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Kumlas tränare om lagbygget

I Holmbloggens kartläggning av lagen i västra serien har nu turen kommit till Kumla och deras tränare Mattias Andersson.

Du tar över efter en riktig legendar i Gunnar Leidborg. Du räds inte uppgiften?

Jo det blir en utmaning! Han har gjort ett bra jobb.

Hur tycker du att Gunnar har skött sig som tränare?

Han har gjort bra resultat.

Är du influerad av honom eller kommer du att skapa din egen stil som tränare?

Jag har mina egna tankar och idéer hur vi ska spela, sedan får jag naturligtvis vara lyhörd på killarna om vad som funkar och vad som inte gör det.

Kommer du förändra något i spelet?

Vi vill spela offensivt. Presspel och försöka erövra puck och skapa därifrån. Man har större chans att vinna om man inte är i egen zon så mycket.

Det är ditt första tränaruppdrag. Är det för att det är din moderklubb som kallar eller hur kommer det sig att du hoppade på uppdraget?

Jag har faktiskt varit tränare för 10 år sedan, då var jag tränare i Kumla i två säsonger och sedan ett år i Hallsberg. Efter det har jag hjälpt till på ungdomssidan och nu när det blev aktuellt att träna a-laget igen så kändes det roligt att ta upp det igen.

Ni har av tradition haft en stark stomme av spelare men till denna säsong har ni tappat en del som Viitanen, Ström, Johan Planeby och Philip Larsson. Hur tycker du att ni ersatt dom?

Jag är nöjd med alla som kommit in, sedan vet man aldrig, men vi har tagit beslut att satsa på spelare lokakt från trakten och unga killar som vi kan vidareutveckla.

En ni ändå fick behålla var Tim Harrysson i målet, det måste ha varit viktigt!

Absolut, det är en av ettans stabilaste målvakter en viktig spelare för oss, men han utmanas av John Vestermark också, vi behåller båda målvakterna. Så vi har en bra stomme kvar.

Ja backsidan är också tämligen intakt, vem är era stöttepelare där som du ser det?

Jag vill inte framhålla någon utan det är kollektivet som ska göra det. Sedan hoppas man att några utvecklas och kan ta större roller. Men Petter Larsen och Markus Modigs är lite mer rutinerade och har spelat några år.

På forwardssidan är det tappen varit tyngst. Där har ni fyllt på med J20-killar från Örebro samt ett par Lindlövenkillar i Scharnke och Ylitalo. Är du själv nöjd med forwardssidan?

Ja det är jag. Vi har en spelare till som kommer att komma, så jag tycker den ser stark ut, det kommer vara tuff konkurrens.

Ni har i nuläget 6 backar och 12 forwards i truppen, det borde innebära att ni ska ha in ett par killar till eller?

Ja forwardssidan är ganska så full. Vi har också ett namn som är klart men inga papper är skriva än. Sedan kommer det att komma in en back som ska börja skolan som kommer och testspelar med oss. En plats lämnar vi öppen för vi har i år etablerat ett samarbete med Hallsberg om att spelare som visar framfötterna där ska kanske få chansen med oss. Det finns olika vägar att ta sig fram i hockeyn och detta tror vi jättemycket på.

Spelaren som är klar, är det en ledande spelare eller mer en komplementspelare?

Jag hoppas det ska vara en ledande spelare. Han kommer från Finland och har spelat en halv säsong i Mestis och har fått väldigt bra referenser. Vi får se men jag hoppas och tror att det kommer vara en kille som kan bidra. Sedan har vi inga stjärnor i Kumla utan det är hårt arbetande killar som gör att det blir bra.

Förra säsongen fick ni spela allettan. Är det en realistisk målsättning också i år?

Tittar man på serien är det hård konkurrens men det är klart man vill vara där, självklart. Samtidigt är det primära att få utveckling på killarna, man får inte glömma bort det.

Har klubbens mål och vision ändrats något i och med den nya inriktningen?

Ja så är det, vi ska få mer lokal förankring och titta på regionen hör i kring och våga plocka fram spelare som vill något med hockeyn. Ändå vill vi fortsätta vara med och utmana om allettanplatserna.

Hur bra koll har du på andra lag i serien?

Jag har inte jättebra koll men det är klart man kollat vilka som kommit in och vilka som försvunnit. Det är en tuff serie, västra kommer antagligen vara den tuffaste ettanserien av alla. Det är många som satsar. De ska bli spännande att se var vi står när det dra igång, vi har precis gått på is, killarna fick känna på isen igår men har den officiella ispremiären idag.

Hur har ni tränat sommar?

Vi har kört på bra. Jag har hållit i de gemensamma passen. Styrkan har man kört själv sedan har vi gemensamt tränat spänst, explosivitet, intervallträning och uthållighet.

Om vi återgår till övriga lag i ettan: Vilka ser vassast ut i dina ögon?

Borlänge,Skövde, Mariestad är dom som sticker ut. Borlänge har behållit dom som producerade, Skövde har gjort en nysatsning under Kempe och Mariestad var bra förra säsongen. Lindesberg ser bra ut också, de har värvat bra. Sedan Västerås också, de måste vara favoriter även om det är en tuff omställning att gå ner en serie. Men jag tror det blir en jämn och tuff serie, det blir inga lätta matcher för några lag. Arboga ser bra it också med Lenny i båset. Sedan blir det roligt med så många matcher nära.

Ja ni har inte så långt att åka till några lag egentligen!

Ja vi har många lag riktigt nära och det är väl Borlänge och Grums som det är lite längre till bara.

Det har varit rätt så dött i Kumla på läktarna, men visst var det lite bättre säsongen som gick?

Njae, det var väl marginellt i så fall, det har varit tufft i många år. Det är därför vi ska satsa på egna killar för att få upp intresset och vi har gjort bra reklam under sloganen hungriga Kumla och alla pratar hockey i Kumla nu känns det som. Jag är övertygad om att vi har större intresse för matcherna i år.

En fråga alla tränare får är vad de tycker om elitlicensen. Vad är dina tankar kring den?

Utan att veta så mycket så blir det tufft för alla, ettan är svåraste nivån nästan. Killarna måste jobba och det är inte mycket publik och det måste funka med allt annat. Så jag tror det är många som har problem med ekonomin. Sedan är det inte fel med regler att man ska sköta sig och få sund företagsamhet.

Kommer Kumla klara den?

Man har från hösten ifjol jobbat stenhårt med det och enligt utsago ska det se ljust ut och vi ska vara på rätt köl efter den här säsongen.

Till sist: Finns det något lag västra ettan som kommer gå till kvalserien?

Jag skulle tippa att vår serie skickar upp två lag dit, hoppas jag i alla fall. Jag tror Borlänge och Mariestad blir farliga!

Kumla på eliteprospect

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm