Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmblogggen granskar träningsmatcherna

Nu står vi precis i starten av träningsmatchandet, ett par lag har redan börjat medan några precis ska till. Jag har bestämt mig för att granska hur lagen valt att matcha på försäsongen. Dels ger det nämligen en indikation på vilka ambitioner man har som lag, men framför allt så tror jag vikten av att matcha ”rätt” är viktigare än många tror. För att leda detta i bevis så tar jag Mariestad Bois som exempel. För tre år sedan matchade laget mot idel enklare motstånd och gick då fram som en slåttermaskin med idel segrar under försäsongen. Men när sedan säsongen drog igång var man inte alls beredda på det tuffare motståndet och det ledde till att man missade allettan för första gången i mannaminne. Senaste säsongen matchade man hårdare än någonsin under försäsongen och vips så hade man också sin bästa säsong på 10 år. Med detta i åtanke granskar jag alltså nu hur lagen i västra ettan väljer att matcha.

Innan jag börjar så vill jag dock ge en stor känga till Arboga, Surahammar, Grums och Köping som inte har något spelschema på sina hemsidor. Hur ska de kunna locka folk till sina matcher om folk inte ens kan läsa sig till när de går av stapeln?! Därför är det med reservation för att jag kan ha missat någon match som denna sammanställning levereras.

Arboga

16/8 Lindlöven b

25/8 Köping cup

26/8 Surahammar cup

27/8 Västerås cup

1/9 Forshaga h

6/9 Lindlöven h

8/9 Forshaga h

Totalt 7 matcher, 4 hemma plus 3 cupmatcher i Köping

Kommentar:

Arboga har en rolig cup där Västmanlandslagen tar sig an varandra vilket ger en extra krydda till deras försäsong. Där möter man bland annat Västerås och får sig en tuff batalj. I övrigt har man dubbelmöten med Forshaga och Lindlöven. Man möter alltså idel lag från den egna serien och det tycker jag inte är idealt direkt, det är bra att få möta nya lag och få nya idéer och influenser också. Lindlöven och Forshaga är två lag som man antagligen kommer att spela jämna matcher med, så kan vara klokt val med tanke på det.

Borlänge

13/8 Lindlöven b

22/8 Huddinge

26/8 Lillehammer h

27/8 Väsby b

2/9 Hammarby b

3/9 Huddinge h

8/9 östersund b

10/9 Väsby h

Totalt 8 matcher, 5 borta och 3 hemma

Kommentar:

Matchar lite konstigt tidsmässigt tycker jag, med långt mellan första och andra matchen och matcher två dagar i rad vid andra tillfällen. Motståndet är annars intressant, man möter bara ett lag från egna serien och tar sig an bra lag som Huddinge, Lillehammer och Östersund, men också lite ”enklare” lag som man kan bygga självförtroende mot.

Enköping

16/8 Sollentuna h

25/8 Visby b

26/8 Visby b

1/9 Haninge b

3/9 Väsby b

6/9 Sollentuna b

11/9 Haninge h

Totalt 7 matcher, 2 hemma och fem borta

Kommentar:

Väljer att matcha mot lag från den östra ettan med bland annat ett läger i Visby där man möter ö-laget i dubbelmöten. Sollentuna är nog rätt väl matchat men kommer få tufft mot övriga lag skulle jag tro men det kan vara rätt att matcha mot något bättre lag för att få upp tuffheten.

Forshaga

18/9 Färjestad J20 h

27/8 Kumla b

30/8 Kumla h

31/8 Arboga b

6/9 Hammarö b

8/9 Arboga h

13/9 Hammarö h

Totalt 7 matcher, 3 hemma och fyra borta

Kommentar:

Att möta Kumla och Arboga kan väl vara ok, det är lag som man kommer att tampas med och som ger lagom svårt motstånd. Men att möta ett ostrukturerat J20-lag och ett div 2-lag i dubbelmöten förstår jag inte alls. Det utvecklar motståndet mer än det egna laget och visar inte på några högre ambitioner med säsongen.

Grums

23/8 Grästorp b

27/8 Hanhals b

29/8 Munkfors b

1/9 Hanhals b

5/9 Munkfors h

10/9 Trollhättan b

13/9 Trollhättan h

Totalt 7 matcher, 2 hemma och 5 borta

Kommentar:

Att möta Grästorp och Hanhals är helt rätt, det är två lag som kommer att ge tufft motstånd och som kommer att ge laget en förberedelse på hur hockeyettanmotståndet kommer att vara för nykomlingarna. Men att möta Munkfors och Trollhättan i dubbelmöten är i mina ögon helt fel val, jag tror de kommer att få en tuff inledning på sin hockeyettantillvaro.

Kumla

20/8 Hallsberg h

27/8 Forshaga h

30/8 Forshaga b

3/9 HA74 b

9/9 Hammarby h

10/9 HA74 h

Totalt 6 matcher, fyra hemma och två borta

Kommentar:

Har bara sex försäsongsmatcher, det är i minsta laget i mina ögon, speciellt som Kumla har många nya spelare och en ny tränare. Det blir svårt att spela ihop sig på så få matcher. I övrigt möter man väl matchade lag med undantag för hockeytvåanlaget Hallsberg. Men någon enklare match tycker jag ändå är ok, det är när det blir fler som jag ifrågasätter det.

Köping

23/8 Sollentuna h

25/8 Arboga cup

26/8 Västerås cup

27/8 Surahammar cup

1/9 Gripen cup

Totalt fem matcher, 2 hemma plus tre cupmatcher på hemmaplan

Kommentar:

Har bara hemmamatcher under försäsongen vilket måste vara skönt. Och att bara spela fem försäsongsmatcher kan kanske också vara bekvämt men knappast tillräckligt, det är risk för att laget inte är färdigtrimmat. Positivt är det med en rolig hemmacup med Västeråsmatch som höjdpunkt. Sollentuna och Gripen är i övrigt lagom motstånd. Börjar träningsmatchandet sent, sist av samtliga lag.

Lindlöven

11/8 Kongsvinger h

12/8 Borlänge h

16/ Arboga h

30/8 Sollentuna h

3/9 Vallentuna h

5/9 Arboga b

8/9 Vallentuna b

10/9 Sollentuna b

Totalt 8 matcher, 5 hemma och 3 borta

Kommentar:

Jag tycker Jussi Salo är en utmärkt tränare men här måste jag ge honom kritik. Med undantag av Borlänge så möter man lag man ska slå och det är inget som ger ett lag hårdhet och skärpa. Har också ett märkligt långt uppehåll mellan match 3 och 4, två veckor utan matchande på en försäsong är i mina ögon dåligt utnyttjad tid.

Mariestad

12/8 Kongsvinger h

16/8 Skövde h

23/8 Tranås h

25/8 Skövde cup

26/8 Frisk Asker cup

27/8 Huddinge cup

3/9 Tranås b

8/9 Karlskoga b

Totalt 8 matcher, 3 hemma och 2 borta samt 3 i hemmacup

Kommentar:

Ett mycket bra försäsongsupplägg där man möter många bra lag, bland annat allsvenska Karlskoga. Man har också en hemmacup som kommer att vara kanske hela ettans hetaste försäsongscup med derbymöte med Skövde, hockeyettanfavoriterna Huddinge samt norska vicemästarna Frisk Asker som kommer med sitt starkaste lag. Dessutom ett plus med många hemmamatcher. Laget kommer att stå väl rustat för säsongen. Enda frågetecknet i upplägget är om inte första mötet med Tranås inte ligger väl nära cupen, fyra matcher på fem dagar kommer att slita!

Skövde

11/8 Grästorp b

16/8 Bois h

18/8 Karlskoga h

20/8 Tingsryd h

25/8 Mariestad cup

26/8 Frisk Asker cup

27/8 Huddinge cup

6/9 Dalen h

9/10 Grästorp h

13/9 Tranås h

Totalt 10 matcher, 6 hemma och 1 borta samt 3 cupmatcher i Mariestad

Kommentar:

Spelar tillsammans med Västerås mest av alla, 10 matcher, men det är väl enda lilla frågetecknet. För i övrigt har Kempe fått till spelschemat riktigt bra med möten med två allsvenska lag, deltagande i Mariestadscupen samt dubbelmöten med lokalrivalen Grästorp bland annat. Dessutom nästan allt på hemmaplan, hur lyckades han med det?! Bästa upplägget av alla lag i mina ögon med lagom avstånd mellan matcher.

Surahammar

22/8 Valbo h

25/8 Västerås cup

26/8 Arboga cup

27/8 Köping cup

30/8 Vallentuna b

3/9 Linden b

6/9 Valbo h

10/9 Vallentuna h

Totalt 8 matcher, 3 hemma och 2 borta samt 3 cupmatcher i Köping

Kommentar:

Med i Västmanlandscupen vilket är deras höjdpunkt på försäsongen. I övrigt så möter man Valentuna vilket kan vara lagom, men man har också dubbelmöten med två hockeytvåanlag. Förbereder man sig för kvalspel neråt redan på försäsongen?!

Västerås

14/8 Wings b

16/8 Vita Hästen h

25/8 Surahammar cup

26/8 Köping cup

27/8 Arboga cup

30/8 Almtuna b

1/9 Kristianstad cup

2/9 Västervik cup

3/9 Krif cup

7/9 Hammarby h

Totalt 10 matcher, 2 hemma och 2 borta samt 6 cupmatcher i Köping och Kristianstad

Kommentar:

Man märker vilka ambitioner laget har med 10 matcher varav 8 är mot riktigt bra motstånd. Kommer att få bevisa färg redan under träningsmatcherna vilket kommer att vässa laget. Har dock väldigt långt avstånd mellan lagets sista träningsmatch och första seriematchen, 9 dagar, det är knappast optimalt.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm