Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Arbogas tränare om lagbygget

Arboga tog ett steg tillbaka säsongen som gick men har nu tagit nya tag för att utmana på allvar. Ett tydligt steg för att nå dit är värvningen av nye tränaren Lenny Eriksson. Lenny är en mycket meriterad tränare med många framgångar under sin 30-åriga karriär och han hoppas att laget ska kunna utmana också favoriterna i serien.

Lenny Eriksson, du har minst sagt en gedigen tränarkarriär, 30 säsonger har du varit tränare och går nu in på din 31:a. Vad ser du som höjdpunkterna på din tränarkarriär?

Ojojoj, det är många det! Jag började i Norge på 80-talet, jag bodde där som spelare och tränare i 10 säsonger och hade några bra säsonger i Storhamar. Sedan var jag i Arboga för 17 år sedan när vi gick upp i allsvenskan och kvalade tom till SHL, då var det riktigt drag i Arboga! Sedan var jag i Nybro ett antal år och gick upp med dom i allsvenskan. Jag har också varit i Nyköping i tre år och kvalade upp mot elitserien med dom. Sedan var jag i Norge för 7 år sedan och vann serien och slutspelet och hela skiten. Sedan måste jag också nämna tre fina år i Karlskoga, det var fantastiskt roligt och vi var med i toppen alla tre år.

Men du har också en spelarkarriär bakom dig med bland annat tre SHL-säsonger i Brynäs respektive Örebro. Är du bäst som tränare eller spelare?

En bra fråga! Svårt att säga, men det var så, jag var tre säsonger i Brynäs plus i Örebro 3 säsonger och sedan hade jag några bra år i Norge. Jag var 35 när jag la av så det var några år det med.

Vad är dina styrkor som tränare?

Det vet jag inte, styrkor eller svagheter, anledningen till att håller på är att jag brinner för det och att jag tycker det är intressant och att det går att utveckla sig hela tiden. Det är en förutsättning för att hålla på. Jag tycker om att leda och coacha och utveckla spelare individuellt och få dom att prestera, det triggar mig. Ibland går det bra och ibland mindre bra. Just den här tiden på året när man formar ett lag och skapar sig en uppfattning om vad man har för lag är faktiskt den mest spännande tycker jag. Vi har ett av ettans yngsta lag med en medelålder på 21 år, det är extremt ungt, det är bara ett eller två lag som är yngre. Det är en intressant utmaning att se hur hockeysmarta vi kan bli. Men engagemang och energi finns, även om det är ett annat projekt än vad jag sysslat med de senaste åren.

Du har mest tränat i norska elitserien och allsvenska klubbar, hur kommer det sig att du nu hamnade i hockeyettan och Arboga?

Jag avstod mitt sista år i Norge, jag hade treårskontrakt, pga sociala orsaker. Jag har bott i Örebro de senaste åren och kände att det sociala blev lidande och valde att prioritera det före hockeyn. Och då fanns det inte så ,många jobb inom pendlingsavstånd så då passade det bra på det sättet. Plus att det är kittlande att ta sig an ett så ungt lag. Jag är prestigelös vad gäller serietillhörighet, det som betyder något är utmaningen och jobbet.

Vad vet du annars om laget och om serien?

Inte mycket! Jag har koll på vilka lag som gjort det bra tidigare och vilka som tillhör favoriterna, men av våra spelare i laget har jag inte sett en enda kille spela förut, så det är lite mer spänning än normalt, med både nya motståndare och eget lag, det kittlar lite extra.

Har ni gått på is än?

Ja vi har kört den här veckan, så tyar vi en ledig helg och så tuggar vi på det igen.

Vad är dina första intryck av spelarna?

Även om vi har ett ungt lag och 13 nya så har vi lagt fokus på attityd, karaktär och intresse. Alla vill spela hockey på heltid inom ett år eller två och det är det som ska driva laget framåt, att de har motivation och mål. Det finns inga fripassagerare utan alla har ett mål gemensamt. Det verkligen lyser och gnistrar om dom, det är en härlig energi i gruppen, sedan får vi se hur hockeysmarta vi kan bli.

Du har återkommit till det här med hockeysmartness ett par gånger nu, vad menar du med det?

Har du en medelålder på 25 år så har killarna mer rutin de vet vad de ska göra. Det går fort i hockey och man ska ha svar innan man får pucken nästan vad man ska göra med den. Sedan behöver en låg ålder inte vara en nackdel, det är många som har en bra utbildning i superelit och då är det personligt också. En del mognar snabbt och andra blir aldrig smarta. Men vi har drivet och entusiasmen och det kommer att bli jobbigt att möta oss. Men man kan inte bara tokåka utan det gäller att väga upp det med tålamod och smartness. Men hårt och intensivt jobb är ändå grunden, det är inte en slump att jag tränade Karlskoga och att jag vill spela som dom gör. Hög fart, intensivt och fysiskt tycker jag hockey ska vara och det kommer att bli jobbigt att komma till Arboga och vinna matcher i vinter kan jag lova.

Arboga kom sjua i grundserien och fyra i fortsättningsserien säsongen som gick. Har du hört någon utvärdering om säsongen?

Det har dom väl gjort att de inte var nöjda efter jul, målet i år är att vi ska bli bättre för var månad som går och kriga om en plats i allettan. Så mycket satsar vi, annars är det ingen idé att hålla på.

Sedan säsongsslut har ni bedrivit en sommarträning, hur var upplägget på den?

Det har varit 8-10 spelare tillgängliga och sedan var det tretton spelare som kom till första augusti. Vi har en ny fystränare (fd spelaren Alfons Fallqvist)som kommer bedriva seriös fysträning, det är ett lyft.

Många lag håller på med 3D-träning, är det så ni tränat också?

Ja det ligger mycket i tiden att träna funktionellt det gäller de flesta träningar. Mycket rörlighet och balans så hockeynära som möjligt, funktionell träning är ett måste idag.

Hur mycket kan du säga om laget?

Att gå in på enskilda spelare kan jag inte göra, så väl känner jag inte till lagt än. Men vi har ett ungt lag med två unga målvakter, vi får se, de ser bra ut så här långt. Backuppsättningen ser rätt gedigen ut och forwardssidan får vi se vart det tar vägen med, men farten och intensiteten ser bra ut. Det är en spännande grupp med bra driv.

Hur gör du när du som ny tränare med många nya spelare i laget får börja bygga ett lag?

Det gäller att skapa ett lag och få ihop gruppen. I och med att alla har samma mål så blir uppgiften naturlig, vi kommer att höja ribban på kvalitet och fokus på träning. Vi ska träna som ett bra allsvenskt lag, det finns inget som hindrar att man kan göra det. Upp med kvalitet och intensitet på träningarna. Det ska forma oss, hockeymässigt är det inga konstigheter, det är samma sport oavsett var man kommer från.

Ska ni ha in något mer i laget?

Just nu är vi klara, vi har fjorton forwards och nio backar, vi nöjer oss där.

Har föreningen någon vision vad gäller a-lagsverksamheten?

Det är en liten klubb med små resurser så det gäller att satsa på unga killar som får utvecklas och återskapa ett latent hockeyintresse som fanns när jag var här sist. En liten nystart och bygga nytt och komma tillbaka på hockeykartan. Sedan går det lugnt och förnuftigt, vi har höjt ribban på flera områden och ska försöka utveckla föreningen framåt och uppåt.

Vad säger du om övriga lags silly season?

Jag känner igen några spelare men inte så många. Men det är klart topp 5 historiskt med lag som Mariestad, Borlänge, Västerås, Skövde och Lindlöven får visa att de är favoriter men vi ska utmana det är jag övertygad om, vi hoppas bli en obehaglig överraskning.

Hur ser du på statusen på den västra hockeyettan?

Det snäppar upp i och med att Västerås tillkommer, det blir ett hockeymässigt och intressemässigt lyft, det är alla tacksamma för.

Hur är draget kring hockeyn i Arboga?

Det har gått lite på halvfart under några år, men vi ska försöka skapa lite mer intresse och få in mer folk runt laget och klubben i övrigt och blåsa liv i intresset. Så här långt har jag sett tendenser att det är på g. Förhoppningsvis ska de gilla att se oss spela så de kommer och ser oss i vinter!

I år genomförs elitlicensen, vad tycker du om den?

Bara det läggs på en rimlig nivå, att det finns en press och styrning är helt rätt, sedan ska det vara på en vettig nivå. Man kan inte direkt säga att hockeyförbundet plöjer ner så mycket pengar i hockeyettan och allsvenskan, jämför med superettan i fotboll så är det stor skillnad. Där tycker jag man skulle kunna göra betydligt mer från hockeyförbundet.

Kommer föreningen att klara elitlicensen?

Ja det utgår jag ifrån, jag har inte hört något annat i alla fall.

Till sist: Finns det något lag från hockeyettan som kommer att nå hockeyallsvenskan?

Nu har jag inte hängt med riktigt, men baserat på fjolåret kommer Västerås och Kristianstad utmana rätt hårt, det är deras mål och de har organisation och lag för det. Men hockey är hockey, jag har varit med om saker som ingen förväntat sig tidigare.

Arboga på eliteprospects: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=14

Bild: Hockeysverige.se

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm