Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Hockeyettans tio bästa lag del 2

Placering 6-10 fick ni igår, idag är det den absoluta toppen av hockeyettan som presenteras. Som tidigare så gör jag det genom att presentera lagens styrkor och frågetecken, där frågetecken inte behöver vara svagheter utan också kan vara risker laget står inför. Men nog tjatat från mig, här kommer hockeyettans vassaste lag säsongen som kommer.

1. Kristianstad

Styrkor

• Målvakterna. Har en av ettans bästa målvakter i Joel Gistedt och en mycket stabil andrekeeper i Joakim Strandberg och därmed ettans bästa målvaktspar.

• Försvarsspelet. Spelade otroligt tight defensivt säsongen som gick med starka backar som höll rent framför kassen. Släppte in minst mål av alla hockeyettanlag säsongen som gick. Det kommer inte bli lättare att komma in framför kassen ostraffad med nya Niklas Lindmark i laget.

• Offensiven. Det vimlar av starka poängspelare i Kristianstad, man skulle kunna räkna upp hela forwardsuppställningen i stort sett och dessutom lägga till ett gäng backar på det. Briljerade under fjolåret bland annat i powerplay med en effektivitet på uppåt 40% i allettan.

• Bredden. Som jag skrivit här ovan så är man starka i varje lagdel, och den styrkan går långt ner i laget. Det finns inte en spelare i Kristianstads lagbygge så här långt som inte hade gått in i topp 2-femmorna i de flesta andra hockeyettanlagen.

• Erfarenhet. I hockeyettan är många lag väldigt unga men Kristianstad har ett rätt erfaret lag med hockeyettans högsta snittålder utan att för den sakens skull vara ålderstiget (det är bara Christoffer Lindholm som passerat 30-strecket). De fick dessutom viktig erfarenhet under förra årets kvalserie, den kan komma att bli nyttig.

• Tränaren. Mats Lusth är hockeyettans kanske mest meriterade tränare och visade under förra säsongen prov på hur bra han var på att utveckla laget. Han lärde det tidigare offensiva laget att spela ett bra försvarsspel, han lärde dom spela grishockey med mycket chippa ut, han gav dom grunderna till ett bra powerplayspel och han fick dessutom utveckling på spelare som Joel Persson.

Frågetecken

• Tappen. Har tappat flera duktiga spelare med SHL-flyktade Joel Persson i spetsen. Och även om man har tagit in ersättare som på papperet skulle kunna fylla ut luckorna så är det ju inte givet att det blir så. Det är många spelare som är vana vid mycket istid som ska samsas om den och det är inte säkert att den omställningen går helt smärtfritt.

• Vem gör grovjobbet? Laget har mängder av starka spelare, spelare som gör poäng och kan bidra offensivt. Men känslan är att man har lite för mycket generaler och lite för få soldater. Några spelare kommer att vara tvungna att ta en ny roll för att hjälpa laget.

• Publiken. Kristianstad har en engagerad följarskara som i sina bästa stunder ger laget ett bra stöd. Men under de senaste säsongerna, den senaste i synnerhet, så har lagets publik kantats av negativa skriverier, med misshandel på läktare bland annat. Det finns en risk att sådant också kan komma att påverka lagets prestationer, att lagets fokus skiftar från att vara på isen till det som händer bredvid.

• Tränaren. Jag vet att jag skrev Mats Lusth som en av lagets styrkor, men han kan också bli en belastning. Han är…, hur ska jag uttrycka det…, väldigt bestämd och är inte rädd för att ryta ifrån och säga vad han tycker. Det köper ofta spelare när allt går bra, men går det trögare så kan det vara jobbigt att ha en tränare som är så rättfram och det lyfter inte, snarare sänker.

• Endast en egenfostrad spelare? Det är för dåligt!

Kommentar: Det är inte lätt att välja vilket lag som ska få min röst som ettans bästa lag, men när jag skärskådar lagbygget så är det målvaktssidan som får fälla avgörandet. Backsidan och forwardssidan är jämbördig med Huddinges, men Gistedt och Strandberg är vassare. Visade också under förra säsongen att man var ett bättre lag då man placerade sig bättre i kvalserien.

2. Huddinge

Styrkor

• Traditionen. Har år efter år varit ett topplag i ettan med playoffspel och senast också kvalseriespel. En annan tradition är att man under alla år varit en riktig plantskola och sex stycken i årets trupp har Huddinge som moderklubb.

• Backarna. Huddinges backsida har en bra mix av kraft och spelskicklighet, lovande spelare och rutin. Släppte in få mål ifjol och backsidan ser absolut inte svagare ut i år med nyförvärv som Adam Hansen och Jesper Eriksen bland annat. Spelar riktigt tight i egen zon med strikta roller i försvarsspelet.

• Offensiven. Liksom på backsidan så känns det som att det finns en bra mix offensivt. Det finns mängder med kreativa spelare i laget (Krüger, Jonason, Sjörén mfl) men också spelare som tar ”skitjobbet” och bereder väg för dom.

• Hemmaplansstyrka. Under grundserien och allettanspelet så förlorade Hudding en enda match på hemmaplan. Det kan ju knappast bero på det massiva hemmastödet, men i Björkängshallen är laget oerhört svårslaget.

• Rutin. Har spelat kval uppåt under många år i rad och har samlat på sig nyttig erfarenhet inför att kunna ta nästa steg.

• Värvningarna. Hade ett starkt lag redan under förra säsongen men har i år plockat in några riktiga ess med Adam Hansen, Jesper Eriksen och Mattias Franzén som de jag är mest nyfiken på.

• Tränaren. Fredrik Mälberg är en tränare som är av samma skola som Mats Lusth. Han vet vad han vill och han driver igenom det. Under säsongen som gick så satte han stark prägel på lagets defensiv där laget precis som Kristianstad var oerhört svårforcerade med tight spel i egen zon och chippa ut.

Frågetecken

• Tränaren. Precis som i fallet Mats Lusth så finns det en liten risk att det går emot och då kan en auktoritär ledarstil också bli en belastning.

• Målvaktssidan. Kommer kanske att bli ett utropstecken innan serien drar igång men i nuläget så har Huddinge bara en målvakt på roastern, kompetente Daniel Fahlström. Laget behöver en målvakt till av god hockeyettanklass för att inte riskera den allsvenska utmaningen.

• Tunga spelarförluster. Har tappat några riktigt bra spelare, speciellt tänker jag på backarna Erik Rosén och Christoffer From Björk. De hade en viktig roll i den stabila defensiven och det vill till att de nya i laget axlar deras mantlar.

Kommentar: Som jag skrev var det ett svårt val. Huddinge har liksom Kristianstad ruggigt bra backar och forwards och man har en liknande tränare. Men fram tills att Huddinge visar vad man tänker komplettera målvaktssidan med är Kristianstad etta för mig.

3. Hudiksvall

Styrkor

• De ekonomiska musklerna. Morgan Persson pumpade under förra säsongen in 4 miljoner i föreningen och verkar i år ha valt att utöka stödet för det har formligen regnat pengar på starka nyförvärv till klubben under silly season. Också spelare som förväntas spela längre ner i hierarkin är heltidsanställda och då kan man säkert förstå vad toppspelarna har i lön. Kommer säkert också kunna förstärka om det behövs under säsongen.

• Magnus Åkerlund. Hockeyettans okrönte målvaktskung är för bra för hockeyettan och att han inte gick till allsvenskan när Sundsvall la ner sin verksamhet förvånade mig storligen. Kommer på egen hand vinna ett antal matcher åt laget.

• Värvningarna. Har utöver spetsvärvningen av Magnus Åkerlund plockat till sig en rad andra intressanta nyförvärv. Simon Löf kommer att vara en av ettans stabilaste defensiva backar medan Viktor Hertzberg kan bli en poängkung. Mats Hjorth bidrar med fart och kraft medan pudelkloke Patrik Elfsberg är en ledare både på och vid sidan av isen.

• De som blev kvar. Även om Hudiksvall inledningsvis såg ut att bli ett Titanic med spelare som lämnade och kaos i föreningen så var det ändå några spelare som stannade kvar. Markus Västilä var en av ettans bästa backar säsongen som gick och Joonas Koskinen vann den interna poängligan. Men det var också viktigt att trotjänaren Jonas Lindström som kapten blev kvar i laget. De som blev kvar kommer att bli viktiga för att skapa kontinuitet och en trygghet i gruppen.

Frågetecken

• Loosermentaliteten. Hudiksvall har under flera år nu haft en av hockeyettans allra största spelarbudgetar utan att för den sakens skull sätta några djupare avtryck när det väl gällt, tvärtom har man gjort en rätt slät figur. Nu kommer man ha högre förväntningar på sig än någonsin och då vill det till att laget skakar av sig den loosermentalitet som präglat laget tidigare säsonger.

• Orutin från slutspel. Hudiksvall har aldrig gått längre än till playoff 2. Slutspelsrutin är oerhört viktigt för att ta det där extra steget och därför vill det till att spelarna som tillkommit utifrån och som upplevt detta kan bidra. Därför kommer spelare som Simon Löf, Mats Hjort och Patrik Elfsberg betyda mycket när det drar ihop sig.

• Organisation. När klubben under våren drabbades av värsta krisen så visade man inte upp riktigt den proffsighet som man kunde förvänta sig. Det är ett tecken på att klubben inte riktigt är mogen organisatoriskt för att kunna leverera det som behövs för att följa upp eventuella framgångar på isen. Och att ha en stabil förening som uppbackning till laget är viktigare än många tror.

• Backup-keepern. Kanske en ickefråga men just nu är det i alla fall backupen till Magnus Åkerlund ett frågetecken. 18-årige Måns Svärd är säkert grymt lovande, men saknar helt matchrutin från seniorspel. Jag tror att laget kommer att värva in en ny backup om Magnus skadar sig.

Kommentar: Hudiksvall kan på papperet nästan konkurrera med de två topplagen, men man har en historia av mindre lyckade säsonger bakom sig och sånt sitter djupare än man tror.

4. Västerås

Styrkor

• Namnet. Västerås är ett av de mer klassiska lagen med mycket historia att falla tillbaka på. Det har de dragit nytta av i sina värvningar där man kunnat dra sig vinnande ur striden om spelare genom att man har ett namn och det kommer man ha nytta av när man värvar under säsong, vilket man mer eller mindre gått ut och sagt att man ska göra.

• Tyngden. Västerås kommer att bli tunga att möta i år. Man är klart tyngst i hockeyettan med en snittvikt på över 87 kg! Det kommer man ha stor nytta av framför kassarna och i sargspelet.

• Backsidan. Har en riktigt bra backsida med rutinerade namn som Kenny Källström, Morgan Hassel och Robin Nilsson. Dessutom känns mixen bra med både stabila defensiva pjäser och offensiva hot och några allroundare.

• Bredden på den offensiva spetsen. När laget värvade in Enköpings hela förstalina så tänkte man att det kanske skulle komma att bli Västerås nya förstalina. Men sedan dess har den ena spetsspelaren efter den andra anslutit och som det ser ut nu så kommer Enköpings före detta toppspelare få spela i en tredjelina. Det säger något om bredden på spetsen.

• Fredrik Johansson. Det tog ett bra tag in på silly season men till slut bestämde sig Västerås lagkapten och poängstarkaste spelare för en fortsättning. Han kommer att vara en oerhört viktig stöttepelare att luta sig emot i ett lag som annars byggts om från grunden. Att han sedan dessutom är en av ettans bästa spelare är ju inte negativt det heller.

• Nytändning. Vi har sett det tidigare när ett annat storlag, Södertälje, ramlade ner i hockeyettan. Besvikelsen över degraderingen förbyttes snabbt i en revanschkänsla i klubben där ledning, supportrar och spelare fick chansen till en nystart. Laget fick vinna igen och det skapade positiv energi som laget och föreningen sedan kunde rida på under en succéartad säsong. Jag tror det kan bli samma sak i Västerås, framtidsoptimismen kan redan skönjas på Västeråsforum.

• Unga spännande spelare. Har värvat till sig två riktigt spännande J20-spelare i Anton Brandhammar och Manne Mattisson. Med tålamod och bra matchning så tror jag de kan vara med och bidra redan i år.

• Motståndet. Det finna många lag i västra ettan som har sina hem bara några mil ifrån Västerås. De kommer att göra precis allt som står i sin makt för att knäcka storebror. Västerås kommer inte att få så många enkla matcher under hösten men nå allettan ändå, då väl föreberedda på att de kommer behöva komma till jobbet varje dag för att vinna.

Frågetecken

• Mycket nytt. Det blir alltid mycket nytt när ett lag ramlar ur en serie men Västerås har drabbats ovanligt hårt. Endast fem spelare är kvar från föregående säsong, resten är nytt. Det kommer ta tid att bygga upp ett nytt lag och frågan är om man hinner bygga ett tillräckligt stabilt spel för att ta sig upp redan i år.

• Tränaren. Tomas Paananen är nytillsatt tränare som tidigare endast tränat juniorer. Det är lite annorlunda att träna seniorer och precis som för spelare som tar klivet upp från junior- till seniorspel så brukar det ta något år att hitta rätt i den nya rollen.

• Målvaktssidan. Precis som flera andra klubbar så satsar Västerås på en uttalad förstamålvakt med ett oskrivet kort som backup. Och sannolikt håller Markus Dahlbom för trycket på att vara en toppmålvakt i ettan, men det var ändå tre säsonger han var uttalad etta senast och det är för mig ett litet, litet frågetecken. Speciellt eftersom andramålisen Daniel Wahlberg är helt oprövad på nivån.

• Farten. Visst har man tyngden men har man farten? Stora kroppar är ofta lite långsammare och det är bara Fredrik Hetta av de etablerade nyförvärven som har skridskoåkningen som en uttalad styrka.

• Kamp om istid. Som flera av de andra lagen som värvat mycket etablerat så kommer kan det också bli problem med att spelare som är vana vid mycket istid helt plötsligt får finna sig i att de får betydligt mindre. Det kan gå smärtfritt, men det kan också innebära problem.

Kommentar: Har ett bra lagbygge på gång, men inte så bra att man utmanar de två suveränerna i toppen. Att man går till allettan är givet och där kommer man vara med om att kampa om seriesegern och platsen i hockeyettanfinalen.

5. Vimmerby

Styrkor

• Backsidan. På backsidan finns såväl offensiv slagstyrka i form av Petter Runesson och Dennis Fröland som defensiv styrka i Pelle Ström och Ludvig Jardeskog. Det kommer inte vara några problem för nye tränaren Magnus Jansson att formera ihop tre väl fungerande backpar.

• Spetskompetens framåt. Skulle jag rabbla upp potentiell hot i Vimmerbys lag så skulle i stort sett kunna rabbla upp hela forwardssidan, för sådan potential finns. Ska jag ändå lyfta fram en personlig favorit så är det Jakob Karlsson, hemmasonen som kommer bli oerhört viktig för laget med sin ledarstil och sitt kloka centerspel. Han visade under sin utlåning från Pantern till Vimmerby under förra säsongen sin betydelse för laget, då laget fick en helt annan stabilitet sedan han kom tillbaka.

• Vimmerbykillar. Är det lag av topp 10 som efter Mariestad har flest egna produkter (6 st mot Bois 10) och min tro är att det gör att man är lite mer villig att stå upp för klubbmärket och att man har lättare för att trivas och skapa bra stämning.

• Mindre rinken. Tigerkulan (Vimmerby ishall) är egentligen för liten men laget har dispens för att spela på den. Det innebär naturligtvis en fördel att vara van att spela på en liten rink, så är också Vimmerby av tradition ett mycket starkt hemmalag.

Frågetecken

• Målvakterna. Laget har två helt ok målvakter, men vare sig Johan Kallio eller Jonathan Ståhlberg är den där riktiga toppmålvakten som många av de andra lagen har. Den kanske svagaste målvaktsuppställningen av topp 10-lagen.

• Tränaren. Magnus Jansson är nästan ny på seniornivå (gjorde en säsong i Nacka för 9 år sedan) och är än så länge ett oskrivet kort.

• Har det näst yngsta laget av topp 10 (bara Mariestad har yngre), om det är en styrka eller svaghet får vi se.

Kommentar: Vimmerby känns rätt komplett som lag. Hade man haft en bättre målvaktssidan hade man kunnat utmana såväl Västerås som Hudiksvall men nu får man nöja sig med en femteplats.

Har ni frågor, kommentarer, undringar eller vill komma med förslag på vad jag ska skriva om härnäst kan ni göra det här på oxarnas gästbok, på mitt twitterkonto (@khbois), på facebook eller på min mail som är hkrister@msn.com.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm