Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Hockeyettans tio bästa lag del 1

Efter att proffsen Henrik Skoglund och Mikael Mjörnberg lagt fram sina topp 10-listor så är det nu min tur att lägga fram hockeyettans topp 10. Snacka om att vara sist på bollen! Men för att i alla fall få en lite ny vinkel på det i alla fall så har jag ett lite annat upplägg. Jag beskriver lagen med deras styrkor och frågetecken, där frågetecknen kanske inte behöver vara svagheter utan saker som behöver bli uträtade för att laget ska nå sin fulla potential. Jag avslutar sedan med en kort kommentar till varje lag. Först ut är lag som jag rankar på plats 6-10. Håll till godo!

6. Mariestad

Styrkor

• Utvecklingen. Har en förmåga att få spelare att lyfta. Daniel Bertov, Arvid Ljung, Douglas Lögdahl är bara några exempel på spelare som tagit gigantiska kliv i sin utveckling på kort tid i klubben.

• Hemmastyrka. Är ruggigt hemmastarka med bra läktarstöd, det blir inte många hemmaförluster under en säsong i Katrinhallen.

• Starkt lagspel. Spelarna trivs i föreningen och är beredda att göra jobbet som krävs från första till sista man, med legendariske kapten Rödskägg (Filip Thörnqvist) som pådrivare och lagbyggare. Viker aldrig ner sig utan visar stort hjärta och är fruktansvärt jobbiga att möta.

• Spetsen. Har en del spetsspelare med potentialen att bli storspelare. Albin Hernod hade allsvenska anbud redan i år och Oscar Norlöv och Christian Hägg kommer antagligen göra sina sista hockeyettansäsonger. Filip Thörnqvist hade säkert också kunnat lämna för allsvenskan redan säsongen som gick men hans klubbhjärta är för stort.

• Återvändaren. Eddie Davidsson återkommer, en spelare som gjorde stor succé under sin tidigare sejour i klubben och som varit en bidragande spelare också på allsvensk nivå. Kommer säkerligen att kunna höja lagets powerplay som inte var bra under allettan.

• Försvarsspelet. Var ett av de lag i ettan som släppte in minst mål under föregående säsong. Framför allt starka framför egen kasse.

• Plantskola. Har hela 10 stycken egna produkter i laget (överlägset flest i denna lista) och har dessutom bra juniorlag varifrån flera kommer få chansen under säsongen som kommer. Det borgar för ett starkt klubbhjärta, och vikten av det känner säkert alla till.

• Kontinuitet. Är det laget av topp 10 som haft minst omsättning i laget, endast fem spelare har lämnar och fyra har tillkommit. Spelet som fungerade så bra säsongen som gick kan därför finslipas ytterligare utan att behöva börja om.

Frågetecken

• Tappen. Har tappat tre toppspelare (Arvid Ljung, Douglas Lögdahl, Tobias Björklund) till allsvenskan, det är klart sådant måste märkas, speciellt initialt innan andra spelare kan fylla ut deras roller.

• Bredden på målvaktssidan. Målvaktssidan känns tunn, visst kommer Tobias Sandberg med hjälp av ett starkt försvar säkert kunna leverera men enda backup ifall något händer med honom är Oliver Rosell. Och han är visserligen lovande men endast 17 år gammal och totalt oprövad på seniornivå.

• Hur är det med bredden? Förlitar sig som sagt väldigt mycket på egna produkter och juniorer som breddspelare. De är visserligen duktiga, men i jämförelse med andra topplag som har betydligt mer etablerade spelare så långt ner som i fjärdelinorna och som bänkspelare så känns man inte lika starka på papperet i alla fall.

• Har topp 10:s yngsta trupp, om det är en fördel eller en nackdel får vi se.

Kommentar: Ville egentligen sätta Mariestad längre ner men när man skärskådar laget och motståndarna så är faktiskt Mariestad ett lag för topp 6. Det var ingen slump eller tre spelares förtjänst att laget sånär slog ut Troja i playoff 3, det finns klass i laget.

7. Borlänge

Styrkor

• Rörlig backsida. Borlänges backsida kanske inte är den mest namnkunniga i hockeyettan. Men det kanske inte är så konstigt, den äldste är endast 24 år så de har helt enkelt inte hunnit göra sig något namn ännu. Men man har många modernt spelande backar, rörliga med bra förstapass, som gör att man får bra flyt i spelet.

• Forwardssidan. Laget har många offensivt kreativa spelare såsom Markus Andersson, Nils Eriksson, Lucas Venuto och Kalle Östman. Det kompletteras med hårt arbetande forwards som Sebastian Bengtsson till något som ser ut att kunna bli riktigt spännande .

• Lokal förankring. Visserligen är bara två spelare från klubben, men många av spelarna kommer från Dalarna. Orter som Säter, Björbo och Hedmora finns representerade och jag tror den lokala förankringen ger både hjärta och harmoni.

Frågetecken

• Andrekeepern. Borlänge har samma problem som flera av de andra lagen, en bra förstamålvakt (Markus Hellgren Smed) men en andramålis som är oprövad. Lucas Johansson har visserligen gjort seniormatcher, men då i tvåan. Nu blir det en ny nivå för 18-åringen.

• Tränaren. För första gången så får Borlänges tränare Dennis Hall huvudansvar för ett lag. Han har bara varit assisterande tidigare, i Huddinges J20 tre säsonger, samt för Borlänges a-lag (förra säsongen). Man kan inte kunna allt när man gör något första gången så han kommer att få lära sig allt eftersom säsongen går. Det är en osäkerhetsfaktor. Samtidigt så var Jeff Jakobs ny tränare under säsongen som gick och jag tror att Dennis kommer prestera bättre än vad föregångaren gjorde.

• Väger man för lätt? Laget har en snittvikt på endast dryga 81 kg och framför allt på backsidan väger man lite lätt. Den tyngsta backen väger bara 85 kilo. Risken är att man kommer få svårt att hålla tunga motståndare utanför sig när man möter bättre lag.

• Hemmastödet. De flesta av de andra lagen (Huddinge undantagen) har ett rätt bra följe på sina matcher. Men i Borlänge saknas både publik och drag kring matcherna som kan ge dom den där extra energin som behövs när matcherna står och väger.

Kommentar: Har spetsat ett bra lag ännu mer. Kommer vara med i toppen av västra ettan och ge Västerås och Mariestad en hård kamp om seriesegern såväl före som efter jul.

8. Visby/Roma

Styrkor

• Tränaren. Mike Beharell tog sig an Visby Roma för två säsonger sedan och tog då laget till playoff 3 och säsongen efter (förra) så gick laget för första gången till den allsvenska kvalserien. Mike har fått lagt att spela som en väloljad maskin utan gnissel, där alla krigar men där också offensiven fått sig ett ordentligt lyft sedan ankomsten.

• Laget. Visst har Visby många duktiga spelare, men det som kanske mest utmärker laget är att man verkligen krigar för varandra och klubbmärket. Och även om man bara har en egen produkt så har man många spelare som stannat i klubben i många år och som säkert ser klubben som klubben i sitt hjärta och därför är beredda att ge det lilla extra.

• Spetsen. Har flera spetsar som skulle kunna förgylla andra lag. Sammy Gustafsson är en av ettans bästa målvakter och Oscar Lundberg och Markus Kinisjärvi skulle platsa i alla andra lags förstafemma.

• Hemmaplan. På ön är man inte lätta att tas med, endast två förluster i grundserie och alletta på hela förra säsongen.

• Kvalrutin. De senaste två åren har gett laget och spelarna välkommen kvalrutin som de kommer ha stor nytta av i vinter.

Frågetecken

• Tappen. Även om man har en del spets kvar så är tappen av Andreas Gröndahl, Erik Brissle och Joakim Axman blytunga. Speciellt Andreas kommer att lämna ett stort hål efter sig och det har man inte täppt igen.

• Målvaktsbackup. Det finns massor med duktiga svenska hockeymålvakter, varför beger man sig då till Holland för att skaffa en målvakt?! Tidigare Nederländska spelare har gjort allt annat än succé och att tro att det ska fungera bättre på målvaktsposten där inga misstag tillåts är för mig obegripligt. Nej klubben får hoppas på att Sammy håller sig frisk.

• Bredden. Många av topplagen har en bredare spets än ö-laget.

Kommentar: En lagmaskin i positiv bemärkelse som även om man känns lite svagare än föregående säsong säkerligen kommer vara med i playoffspel fram i vår.

9. Nybro

Styrkor

• Backsidan. Kanske inte så namnkunnigt men potent. Släppte redan ifjol in rätt lite mål och har sedan dess fått in två bra förstärkningar i Rasmus Johansson och Fredrik Falk. En backsida med såväl tyngd som spelintelligens.

• Laget. Har kanske inte riktigt den där spetsen som de flesta andra lag har, men man är ett kollektiv som jobbar väldigt hårt och underordnar sig tränare Holfelts instruktioner. Om alla gör det de ska så blir det ofta bra och det visade man under förra säsongen i allettan där man länge hade nos på en tredjeplats.

• Kontinuitet. Visst har man blivit av med några spelare, men stommen är kvar och man kan därför fortsätta jobba med och utveckla det spel man hade under föregående säsong.

Frågetecken

• Målvaktssidan. Har två målvakter av god hockeyettanklass men inte av den där klassen som vinner matcherna på egen hand.

• Avsaknad av lite spets. Visst finns det mycket kompetenta spelare i Nybro, Kim Runermark och Markus Palmberg lär leverera under säsongen bland annat. Men den där riktiga spetsen och bredden på spetsen saknar jag lite.

Kommentar: Nybro gjorde en bra fjolårssäsong och man känns lite starkare ändå i år. Den där riktiga spetsen för att på allvar utmana de stora elefanterna finns dock inte riktigt.

10. Östersund

Styrkor

• Slår lite ur underläge. För första gången på flera år så får Östersund chansen att slå ur underläge. Tidigare år har man varit rätt kaxiga i sina uttalanden och värvat rätt friskt och har därmed fått en hel del press på sig. I år är det andra lag som tagit uppmärksamheten och Östersund har fått smyga lite under radarn. Det tror jag är bra för deras del.

• Nils Bergström. Nisse är för bra för ettan och har visat det under sina år i Östersund. En pudelklok center och given kapten.

• Bredden. Har ett koppel kompetenta hockeyettanspelare där jag framför allt är förtjust i Tony Söderman, en riktig sniper som kommer att ösa in poäng i den norra ettan. Men också nyförvärvet Johannes Nilsson kommer att utmärka sig under vintern.

Frågetecken

• Tränaren. Ny tränare i före detta general managern Kjell-Åke Andersson och det är första gången han får chansen att träna ett seniorlag. Kommer han lära sig jobbet snabbt eller behöver han ett läroår?

• Har en lovande målvakt i unga Tim Juel och en till i ännu yngre Carl Hjälm (passande namn på en hockeyspelare!). Båda hade helt ok stats säsongen som gick men kanske inte det där som lyfter ett lag mot toppen av ettan. Men potentialen finns, tar de klivet redan i år är frågan bara.

• Tradition av underprestation. Östersund har haft betydligt namnkunnigare lag under flera år nu utan att få till det. Sådant brukar sätta sig i huvudet på spelarna och i väggarna i ishall/klubbhus, nu vill det till att få bort det för att lyckas bättre denna gång.

Kommentar: Norra ettans starkaste lag som det känns och man kommer antagligen vara med och slåss om playoffplatserna i vinter.

Har ni frågor, kommentarer, undringar eller vill komma med förslag på vad jag ska skriva om härnäst kan ni göra det här på oxarnas gästbok, på mitt twitterkonto (@khbois), på facebook eller på min mail som är hkrister@msn.com.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm