Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Forshagas tränare om lagbygget

Med uppåt 500 SHL-matcher sedan uppväxten i Mariestad så har Per Lundell en hel del rutin att falla tillbaka på. Det har han säkert nytta av i sin roll som tränare, sedan förra säsongen med ansvar för Forshaga.

Per Lundell, du är ju före detta Boisare faktiskt!

Ja det är ju hemstaden och moderföreningen.

Men efter en karriär i framför allt Leksand och Färjestad som spelare så har du nu varit tränare ett antal år. Du börjar bli rätt rutinerad som tränare!

Jag har gjort 13-14 år som tränare nu, både som spelande tränare i början och sedan bara som tränare så jag har samlat på mig några år.

Är det lika roligt att träna som att spela?

Det är en annan glädje. Jag älskade att träna och spela, men man får en annan glädje av att träna och utveckla andra. Så det är nästan likvärdigt även om det inte är riktigt detsamma kanske.

Du var tränare för Forshaga också förra säsongen, på vilket vis har du nytta av det?

Vi har fått behålla rätt många spelare, vi har 16 spelare som är kvar och 7 nya så det har man nytta av. De vet hur vi ska spela. Förra året tog det långt tid innan vi fick till ett vägvinnande spel, det var inte förrän på slutet egentligen vi fick till det spel som vi villa ha från början. Men nu kan vi bygga på det så det har vi stor nytta av. Sedan kan man kan ju allt runtomkring föreningen och så. Det var lite nytt med hockeyettan för mig, det var nya lag och nya spelare att lära känna, så det har jag stor nytta av.

Ni kom tia i grundserien och femma i fortsättningsserien förra säsongen. Var du nöjd med det?

Det var ingen i laget. Vi började bra, men sedan hade vi mycket skador, det har alla och det ingår, men vi hade inte samma lag på 2½ månad och det blev lite upp och ner och vi hamnade i fortsättningsserien. Där började vi bra och sedan hade vi en match mot Grästorp som vann fortsättningsserien som vi hade 2-2 i men förlorade på slutet och det var ett litet vägskäl för oss för sedan förlorade vi 5 raka och blev avsågade från täten, så det var en vägdelare. Vi blev oroliga, det var en ovan situation att vara inblandad i botten, men de sista två matcherna i förlustraden började vi veta hur vi ska spela och förstå hur vi ska spela för att vinna. Det gäller att jobba 60 min och sedan kommer det andra, det gäller att göra det enkla först. Vi var inte nöjda, vi kunde fått ut mer, så vi känner stor revanschlusta och jag tycker att vi har fyllt på bra på backsidan framför allt. Vi har fått lite mer pucksäkra backar.

Jag tänkte återkomma till det, men först en annan fråga: Föregående säsong så var det rätt defensivt Forshaga vi mötte som gick mycket på kontring. Berodde det på motstånd eller är det lite ert spelsätt?

Tanken var att spela offensivare, jag vill spela offensivt. Men när vi mötte bra lag så var vi inte bra nog för att kunna föra matcherna. Därför har vi nu fyllt på med backsidan för att få bättre uppspel och stopp tidigare på motståndarnas anfall. Förut var vi trötta när vi erövrade pucken så då åkte alla och bytte och då blev det ingen fart i spelet. Nu vill vi stoppa anfallen tidigare och få till en bättre offensiv även om allt naturligtvis bygger på att man har en bra defensiv. Jag vill spela mer med fart än ifjol.

Om vi kikar på laget nu så har ni har en bra målvaktssida men med det lite annorlunda valet att ha tre målvakter som får dela på ansvaret rätt lika. De flesta andra klubbar har en uttalad förstemålvakt eller iaf max två målvakter. Hur kommer det sig att ni har tre?

Vi har egentligen bara haft två, Andro Michel och Jonas Westerlund. David Söderberg skadade sig och spelade inte en match med oss förra säsongen. Men han kom tillbaka mot slutet av säsongen och är en riktigt lovande målvakt så han får vara med nu när säsongen drar igång så får vi se sen. Jonas är ju stabil och Andro har lite mer rutin men är också en bra målvakt. Så jag är jättenöjd med målvaktssidan.

Ja det är tre bra målvakter, speciellt med tanke på att ni kanske inte har de fetaste spelarlönerna…

Nej vi kan inte värva på det viset utan de får leta på lite annat sätt. Kolla på dom som vill studera och flytta hemåt, folk som kommer från Karlstad och har anknytning dit för vi kan inte betala spelare på det viset. Det vet vi om och får jobba efter det. Ibland har man mycket på g, vissa år faller det på plats och vissa inte.

En position där det fallti på plats är på backsidan, där har ni fått in två bra nyförvärv i Niklas Edman och Karl Pearson. Vad betyder det för er del?

Tanken är att de ska betyda jättemycket. Edman har jag haft förut i Skåre, det är en bra tvåvägsspelare med bra offensiv och defensiv och han är en härförare och lugn vid sidan av med bra ledaregenskaper. Samma med Carl, hon kom från Manglerud med goda vitsord både från mina kontakter i Norge och från Almtuna som han spelade i innan dess. Det är också en bra kille och tvåvägsspelare. Det är dom vi ska bygga spelet på. Det är viktigt att de yngre får se hur man ska spela och agera och de kan hjälpa mig som coach.

Däremot ser forwardssidan lite ut att kunna bli en akilleshäl. Håller du med?

Ja på papperet håller jag med dig, sedan hoppas vi på Jonas johannesson och Anton Röhse som var med ifjol kan ta kliv och så hoppas vi på att Kimmy Skogland ska komma igång också. Vi har några killar som hämtats från tvåan och som gjort ett år i hockeyettan och det är svårt att ta ett kliv upp och leverera direkt, de kan behöva ett år på sig. Vi har en bra backsida och målvaktssida men kanske lite sämre forwardssida, samtidigt kan bättre backar ge en trygghet åt forwards, det hoppas vi på i alla fall. Vi har också värvat in lite attityd, det saknade vi lite ifjol när vi vek ner oss för lätt. Det har vi fått in med Källström och vi har också Andres Odhe, han är alltid på. Stefan Kask började bra ifjol men stagnerade. Jag är övertygad att han kommer göra en hel del poäng och Också Andreas Norrman som gjord bra med poäng förra säsongen med våra mått mätt. Men visst saknar vi någon forward med lite spets och vi letar lite efter det, men det är inte så lätt att hitta, men vi har lite kontakter ute. Det händer mycket i augusti-september, vi sitter inte i sjön. Dyker det upp något får vi se.

Så en forward till in så är ni klara sedan?

Det är skillnad mot förr om åren, då hade man truppen klar, men nuförtiden är truppen levande och förändras mer under säsongerna. Men vi vill inte störa för mycket, får du in folk rubbas hierarkierna och det kan bli oroligt i truppen, men någon forward till ska vi ha in.

Ni har fått in några bra namn men också tappt en del. Vilka ser du som de tyngsta tappen?

Det är alltid så att man tappar spelare, jag lägger ingen vikt vid det. De har gjort sina val och det är inget jag lägger energi på. Jag fokuserar på de spelare jag har och blickar framåt.

Har spelarna kommit tillbaka efter sommarledigheten än?

Vi börjar idag med tester och sedan har vi sommarträning onsdag-fredag sedan på måndag går vi på is.

Hur bedriver ni sommarträning?

Vi har som sagt var haft mycket tester idag men annars har vi kört mycket 3D-fys, det är tydligt så att man har tränat fel hela sin karriär, haha. Killarna har haft egna program som de har fått och det är en tjej från Karlstad som är väldigt duktig som har lett träningen.

Nu går ni då snart på is med en bra målvakts- och backsida, men kanske lite svagare forwardssida. Vad innebär det för er målsättning för säsongen som kommer?

Jag har dålig koll på de andra lagen, jag inte satt in mig i det än och j’mfört vår trupp med andras på det viset så vi har ingen målsättning klar, den sätter vi närmare seriestart då i haft några träningsmatcher. Det är lätt att sätta mål men det måste vara ett som man kan hålla också, så jag håller mig ifrån det.

Har föreningen någon vision vad gäller a-lagsverksamheten?

Framför allt vill de bygga upp ungdomssektionen och juniorverksamhet. Vi har ett väldigt duktigt U16-lag som spelar elit men sedan har vi inga juniorlag utan bara ett lag som spelar division 3. DÅ rä det svårt om vi inte får upp spelare underifrån. Se på Mariestad som plockar upp mängder av spelare från sina juniorled. Så det stora målet är att få juniorlag i spel, då blir det lättare att få dom att stanna och spela a-lagshockey också. Sedan vill man också bli etablerat hockeyettanlag och kanske vara med och kriga om allettanplatserna, det är ju inget lag som vill ha som mål att vara ett bottenlag. Men det varierar mycket, ibland har man tur att få hem spelare, vi kan inte värva spelare på det viset och då blir det svårt att få stabilitet över tid.

Ni har i år fått lite konkurrens också om de Värmländska spelarna också då Grums kommit upp i ettan. Hur har det märkts?

Det är klart att man märkt av det. Vi har velat ha samma spelare så det har man märkt av naturligtvis, men i långa loppet tror jag det är bra för Värmlandshockeyn att vi blir fler i hockeyettan. Under de senare åren har vi varit ensamma i hockeyettan men för några år sedan var det mängder med Värmlandslag. Jag tror vi kan dra nytta av att vi blir fler och att vi sporrar varandra genom konkurrensen.

Du sa tidigare att du inte riktigt satt dig in i motståndet än, men kan du säga något om övriga lags silly season?

Man är ju hockeynörd så naturligtvis har jag koll, men jag inte satt mig in och jämfört vår styrka med andra lags så där. Men Västerås och Mariestad blir ju bra naturligtvis. Sedan tycker jag att Lindlöven och Skövde har blivit bättre, så jag har bra koll på värvningarna tycker jag. Sedan är det många lag som inte bytt alltför mycket så identiteten är kvar, så nog har jag koll på de andra lagen.

Känslan är att många lag i västra ettan har vässat sina trupper. Hur ser du på statusen på serien?

Ja jag tycker det också, det känns som det gått upp. Västerås tillkommer ju från allsvenskan och kommer ner, så det blir ett lyft Jag tycker att västra serien är jättebra i år.

Vilka lag går till allettan från den västra serien om du får tippa?

Då tippar jag, Mariestad naturligtvis. Men också Borlänge, Västerås och Lindlöven. Däremot tror jag inte på Kumla i år, det känns inte så utan jag tror det blir lite halvöppet om sista platsen. Dom fyra jag nämnt känns givna och kanske Skövde också. Sedan brukar det bli någon skräll också varje år, men dom ligger närmast till hands.

Hur är draget kring hockeyn i Forshaga?

Det är inte sådär jättebra. Vi försöker locka folk men det är svårt att få folk på matcherna. Vi har 150-160 per match. I år fyller vi 110 år så vi ska försöka göra lite happenings för att dra lite mer folk, samtidigt är vi en liten förening och man måste ha folk vid sidan om som kan hjälpa till och de är svåra att få tag på. Men lite bättre drag i år hoppas vi på och det känns som att det är fler som hjälper till för att göra extra grejor och locka mer folk i år så vi hoppas på mer folk. Sedan blir det riktiga derbyn mot Grums också som kommer att locka lite extra och vi kan hoppas att något kan födas av dom matcherna.

I år genomförs elitlicensen, vad tycker du om den?

Det är bra med licens, jag är inte jätteinsatt, men det som är viktigt är vad den ska innehålla. Det är svårt att dra runt en hockeyettanförening, svårt dra in pengar. Mariestad är en av få som gör det bra. Frågan är vad gör man om man inte har det, man måste dels se till att reglerna följs men också titta på innehållet, man kan inte höja kraven en massa för det blir svårt för små föreningar att fixa och vi måste också ha en bredd på hockeyn.

Kommer Forshaga att klara elitlicensen?

Jag har ingen koll på det alls faktiskt, det har styrelsen hand om. Jag är inte med på mötena så jag vet inte.

Finns det något lag från hockeyettan som kommer att nå hockeyallsvenskan?

Det tror jag. Kristianstad var nära ifjol så jag tror definitivt att det finns en chans. Det finns andra lag som gjorde det bra ifjol och som kan utvecklas, sedan Kristianstad, så de allsvenska lagen går inte säkra. Sedan är det mycket mentalt i en kvalserie också, det är inte alltid bästa laget som går upp.

Av Krister Holm

Har ni frågor, synpunkter eller förslag på saker ni vill jag ska skriva om? Skriv här på Oxarnas gästbok, kontakta mig på twitter (@khbois) eller facebook eller så kan ni maila mig på hkrister@msn.com.

Publicerad av Krister Holm