Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: De tio bästa som blev kvar

I en tidigare lista (som ni kan läsa här) kunde ni läsa om de bästa nyförvärven inför säsongen. Men som tur var består inte lagen enbart av nyförvärv, det finns en hel del spelare som valde att förlänga med sin klubb. I detta inlägg tänkte jag ge mig på uppdraget att utse vilka tio spelare i hockeyettan västra som jag tycker är dom bästa av de som blev kvar.

10.Oskar Back (f) Skövde IK

Det var ingen lätt sak att utse en tiondeplats, det är så många spelare man vill ha med på listan. Till slut fastnade jag dock för Oskar Back. Oskar har jag sett många gånger under åren i derbyna mellan våra klubbar och är den spelare jag tycker utmärkt sig mest i positiv bemärkelse för laget från Billingebergets sluttning. Jag gillar hans inställning. Han har hela tiden fart på rören och är inte rädd för att dela ut tacklingar samtidigt som han inte är en oäven hockeyspelare.

9 Mathias Wiklund (b) Borlänge

Jag är förtjust i rörliga och spelskickliga backar och Mathias Wiklund är precis just det. Mattias fick stort förtroende säsongen som gick och tog det med glans. Spelar bra i båda ändar av isen och tar verkligen kliv säsong för säsong och jag är inte förvånad om vi återfinner honom i allsvenskan säsongen som kommer.

8 Oscar Norlöv (f) Mariestad Bois

Oscar Norlöv värvades till Bois inför säsongen som gick för sin egenskap som assistkung. Och visst serverar han sina medspelare assists som man inte ens ser från läktaren, men det som utmärkte Oscar under säsongen som gick var hans målskytte. Hela 24 mål gjorde han under säsongen, näst flest av alla i hela hockeyettan och var med det en stor bidragande orsak till att Mariestadslaget gjorde en så bra säsong.

7 Nils Eriksson (F) Borlänge

Som hockeyettans svar på tvillingarna Sedin har tvillingarna Lars och Nils Eriksson skapat det ena läckra målet efter det andra. De har haft en unik förmåga att likt Sedinarna hitta varandra på ett närmast telepatiskt sätt. Nu lägger Lars av, men den som jag ser det bättre brodern, Nils, fortsätter. Vi får se om han kan hitta en ny lekkamrat som kan se isen på det närmast unika sätt bröderna gjorde, men att Nils kommer att fortsätta leverera betvivlar jag inte. Borlänge ska vara glada över att han är så hemkär för annars hade han spelat i allsvenskan för länge sedan.

6 Christian Hägg (f) Mariestad Bois

Många spelare glänser när de möter sämre motstånd, men Christian Hägg är precis tvärtom. Han är aldrig dålig, men det är när motståndet blir som allra tuffast och när det gäller som allra mest som Christian verkligen kliver fram. Det är liksom ingen slump att han gjorde sex poäng på sex playoffmatcher mot Asplöven och Troja/Ljungby, han är en klart lysande stjärna på isen när det blir trångt, tufft och adrenalinstinnt. Han verkar behöva den där extra nerven för att riktigt tända till och när han gör det så går inget motståndarförsvar säkert. Det han främst lever på är sin fina skridskoåkning och sitt spelsinne och det är bra nog för allsvenskan, minst!

5 Carl-Johan Sjögren (F) Skövde IK

Jag skrev tidigare att Oscar Back utmärkte sig mest i positiv bemärkelse i SIK, men det var efter förväntningarna. Den bäste var Carl-Johan Sjögren. Sjögren är tillsammans med Skövdes tränare Tomas Kempes dotter vilket kan ha varit en starkt bidragande orsak att han återvände till Skövde från allsvenska Pantern inför säsongen som var. För egentligen är han bra nog att spela hockeyallsvenskt. Men ingen är gladare än Skövdesupportrarna som fick in en stor, stark och dessutom spelintelligent ledare både på isen och vid sidan av. Fick dra ett väldigt tungt lass säsongen som gick och gjorde det med den äran, utan hans insatser hade Skövdelaget aldrig gått till playoff.

4 Tim Harrysson (mv) Kumla

Tim Harrysson har varit Kumla trogen i sex år nu, vilket är att beundra med tanke på att Kumla långt ifrån är vare sig det mest välbetalda eller glamorösa hockeylaget. Aviserade annars inför säsongen att nu var han ändå redo att lämna för större uppdrag men oförklarligt nog för omgivningen och tacksamt nog för Kumla så blev han ändå kvar. Tim är en reaktionsnabb och framför allt placeringssäker målvakt som år efter år har riktigt bra räddningsprocent trots oftast mediokert lag framför sig. Kommer att betyda massor för ett åderlåtet Kumla.

3 David Berg (b) Lindlöven

Jag såg Lindlöven möta Bois samtliga fyra möten säsongen som gick och vid alla tillfällen kunde jag inte låta bli att imponeras av David Berg. En rörlig back med ruggigt bra blick som aldrig kunde stressas till att slå iväg ett dåligt pass utan tvärtom alltid hittade ett alternativ som gav Lindlöven chans till bra spelvändningar. Och även om han främst är en offensiv back så är han inte oäven också defensivt med sin fina skridskoåkning och spelsinne. En back jag gärna sett i Bois som ersättare till Tobias Björklund.

2 Markus Andersson (c) Borlänge

Den egna produkten Markus Andersson är oerhört viktig för Borlänge. Som center mellan tvillingarna Eriksson så var han inte bara en poängstark spelare i Borlänges klart bästa kedja utan han var också den balansspelare som tvillingarna behövde för att kunna släppa lös sin offensiva kraft. Väldigt spelintelligent spelare som gör mycket rätt i båda ändarna av isen, dessutom med bra kraft i allt han gör på isen.

1 Filip Thörnqvist (f) Mariestad Bois

Filip Thörnqvist är som ett årgångsvin, han blir bara bättre och bättre för var år, och detta år var inget undantag. Bildade tillsammans med Douglas Lögdahl och Oscar Norlöv ettans kanske bästa kedja. Och även om Douglas fick mest rubriker då han var allra poängstarkast i hela hockeyettan så var det Filip som låg bakom mycket av Douglas framgång. Filip har alltid jobbat stenhårt, han ser ofta ut att behöva syrgas efter ett byte för att nästa byte jobba lika hårt igen. Men säsongen som gick så hade han bättre fart på rören, tacklades ännu mer, visade ännu mer attityd och var dessutom stekhet i lägena. 17 mål och 25 assist från en spelare vars främsta egenskap är att göra andra bättre imponerar. Lägger man därtill hans betydelse som ledare och kapten så är placeringen på denna lista inte fel.

Tycker ni annorlunda? Håller ni med? Vill ni ge konstruktiv kritik? Har ni förslag på annat ni vill att jag ska skriva om? Ni når mig genom att skriva här på oxarnas gästbok, på twitter (@khbois), på facebook eller på min mail (hkrister@msn.com). All respons, även kritik, ser jag fram emot!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm