Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen; Köpings tränare om lagbygget

Näst ut i Holmbloggens intervjuserie av västra hockeyettans tränare är Daniel Eriksson.

Näst ut i Holmbloggen intervjuserie är Köpings tränare Daniel Eriksson. Daniel har tränat Kallinge/Ronneby, Nybro och Lindlöven innan han inför förra säsongen fick ansvar för Köping. Ett Köping som sedan presterade riktigt bra med tanke på en mindre namnkunnig trupp och sånär faktiskt tog sig till allettan. I år har man vässat truppen lite och vill vara med i kampen om allettan trots klart tuffare motstånd.

Daniel Eriksson: Du går nu in på din andra säsong som ansvarig tränare för Köping. Förra säsongen var ni länge med i racet om en allettanplats innan jul men slutade till slut 8:a och efter jul blev det en tredjeplats i fortsättningsserien. Är ni nöjda med föregående säsong?

Både och, vissa saker var vi nöjda med medan andra var vi inte nöjda med. Idrott handlar om att vinna och ta sig vidare och det lyckades vi inte med och det är vi inte nöjda med naturligtvis, men den utvecklingen av spelet och av spelarna vi hade var vi nöjda med.

Föregående säsong såg vi ett väldigt försvarsinriktat Köping, var det för att du vill spela så eller var det mer att spelarmaterialet passade bäst till det spelsättet?

Jag vet inte om jag håller med om det, men vi var väldigt starka försvarsmässigt för vi har spelare som jobbar hårt. Ibland måste man också spela defensivt när man möter bra lag som gör att man tvingas försvara sig, men utgångsläget är inte ett försvarsinriktat spel men man ska ha ett bra försvar att falla tillbaka på.

Utvecklar ni ert spel på något sätt säsongen som kommer?

Ja det kommer vi göra, men också utveckla grunden och lägga till små delar för att förbättra. Vi har behållit många spelare och kan börja bygga på en grund och implementera ytterligare detaljer och smådelar i spelet.

Ser sommarträningen likadan ut som tidigare säsonger också?

Vi har en personlig fystränare som kör med grabbarna, han har kört på bra och utvecklat spelarna på ett bra sätt. I år kanske vi har det lite mer powerinriktat. Snabbhetsträning och gå ner i vikter och göra det mer explosivt. Vi har haft 3-4 gemensamma pass i veckan för de som Köping, resten har egen träning.

Jag tänkte att vi skulle gå igenom lagdel för lagdel lite. Målvaktsparet Christoffer Hanning och Tomas Rydén är intakt.

Det är precis samma som förra säsongen och vi var väldigt nöjda med vårt målvaktsspel då. De var stabila och släppte in lite mål. Vi fick bra utveckling på dom och det finns mer att hämta där tror vi.

På backsidan har ni fått behålla det mesta och fått in två nyförvärv. Hur ser du på er backsida?

Vi har ändrat lite, vi har tappat Linus Johansson och Linus Carlsson och fått in två yngre backar. Vi har tappat två leftare och fått in två rightare istället. Vi hoppas de unga killarna tar kliv och vi vill hjälpa dom med det.

Som utomstående kanske man kan tycka att ni saknar lite offensiva poängbackar, håller du med?

Det kan jag absolut göra, vi har ingen Björklund som ni hade som kan stå och kruta in mål i powerplay och så utan vi får utveckla de spelare vi har. Men vi har ingen i utgångsläget.

Forwardssidan känns vässad med Marcus Viitanen, Jonas Nyman och Anton Svensson som kanske de mest intressanta nyförvärven. Blir ni farligare framåt i år?

Vi tror och hoppas det, det är vår ambition. Som du var inne på så var förra året det defensiva spelet vår styrka nu hoppas vi bli vassare framåt och det ska dom killarna bidra till är det tänkt.

Anton och Ludvig Nilsson kommer båda från spel i Nordamerika. Hur mycket koll går det ha på dom?

Det går att ha bra koll, det handlar om kontakter med tränare de haft i Sverige och där. Vi har kanske inte sett dom så ofta men lite koll har vi.

Vilka ser du annars som era viktigaste kontraktsförlängningar?

Jag vill påstå att målvakterna var viktiga men också Tobias Sjökvist var viktig för oss.

Ska ni ha in något mer i laget?

Vi är klara, men man vet aldrig, det kan hända saker under säsongen, men just nu sitter vi lugnt i båten.

Vilka ser du som era tyngsta tapp?

Linus och Linus är tunga tapp, de hade mest istid av alla backar förra året. Vi hade velat behålla dom men de valde andra vägar i livet, det är sånt som händer.

Håller du med om jag påstår att truppen känns starkare i år?

Det tycker jag också, vi har uppgraderat så det ska bli spännande att se hur vi står oss.

Vad blir då er målsättning för säsongen som kommer?

Köping som klubb är på en resa, det är tredje året i ettan nu. Vi ska fortsätta att ta ett litet kliv, vad det innebär vet jag inte, men vi vill vara med i racet om allettanplatserna och känna att vi är en stabil hockeyettanförening.

Har föreningen någon vision vad gäller a-lagsverksamheten?

Det är att vi ska ha ett div 1 lag och vara stabila där, vi är inte riktigt där än, kan vi göra det bra i år kanske man kan titta på att revidera, men som det är nu är det en bra och realistisk målsättning.

Vad säger du om övriga lags silly season?

Det är många lag som man känner blir bra. Ett lag som Borlänge har uppgraderats och var bra förra året under grundserien men rasade lite efter jul. Mariestad har fyllt på bra även om man tappat några bra spelare i Douglas till exempel. Men de två lagen ser starkaste ut.

I år får ni också ett nytt derby då Västerås, som bara ligger fyra mil bort. kommer spela i västra hockeyettan. Vad betyder det för er del?

Att det blir ytterligare en tuff match. Det är alltid roligt att spela derbyn men samtidigt är det tragiskt för hockeyn i Västmanland att Västerås ramlade ur. Det blir roliga derbyn naturligtvis men jag hoppades inte att det skulle hända.

Hur ser du på statusen på den västra hockeyettan?

Statusen blir högre tack vare Västerås, sedan är södra serien bra och Huddinge och Hudiksvall verkar satsa så det är svårt att avgöra, men generellt tycker jag dock den södra är lite starkare.

Vilka lag går till allettan från den västra serien om du får tippa?

Jag tror Mariestad, Borlänge, Lindlöven och Västerås är topp 4. Sedan är det några lag som slåss om femte platsen: Skövde, Kumla och jag hoppas vi kan vara med där och kämpa också.

Hur är draget kring hockeyn i Köping?

Det gick ner lite förra året, man bytte ut många inhemska spelare och fick in mycket utifrån och då tappade man lite intresse. Men vi hoppas folk ska börja förstå att laget är bättre och att det ska göra att folk kommer och tittar.

Hur bygger ni ert varumärke?

Framför allt så har vi en försäsongsturnering med bara lokala lag, men vi har också olika aktiviteter ute på staden för att få en större bas som kommer på matcherna.

I år genomförs elitlicensen, vad tycker du om den?

Jag tycker den är bra i grund och botten att man ska kunna visa upp bra siffror och pengar på banken, men reglerna är tandlösa och risken är att man kanske släpper igenom lag. Men jag hoppas man står på sig och tar bort lag som dopar sig ekonomiskt.

Kommer föreningen att klara elitlicensen?

Jajjemensan, av det jag vet har man fonderat 500000 kr redan så för Köping är det inget problem.

Jag pratade med en Köpingssupporter på läktaren en match när vi mötte er och han påstod att i Köping får ingen lön, stämmer det?

Det stämmer, vi betalar inga löner utan det klubben hjälper till, utöver utrustning naturligtvis, är att se till att man får ett jobb och det löftet har man alltid hållit. Det är bra att vi inte betalar löner tycker jag, hockeyettan ska vara en investeringsserie där man utvecklas och kan tjäna pengar på sin hockey senare.

Finns det något lag från hockeyettan som kommer att nå hockeyallsvenskan?

Jag tror att ett lag tar klivet, vilket lag det blir är svårt att sia om, men ett lag tar klivet.

Köping på elitepropects: Köping

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm