Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Grums ass tränare om lagbygget

Holmbloggen fortsätter sin intervjuserie med hockeyettans tränare. Näste man att berätta om sitt lag är Grums mycket meriterade assisterande tränare Magnus Roupé, en gammal storspelare som slog igenom i Färjestad i början av 80-talet men som sedan också spelade i NHL och landslaget innan han varvade ner ibland annat moderklubben Grums innan han lade skridskorna på hyllan -02.

Magnus: Du spelade seniorhockey hela 25(!) säsonger och la inte av förrän du fyllde 39. Vad är det som är så roligt mer hockey?!

Jag vet inte, kan inte sätta fingret på det riktigt. Det är väl att man jobbar i grupp och försöker bli bättre och utvecklas. Sedan är matcherna roligt, det är nerv och spänning, man blir glad och arg, det är båda ändarna ett par hundra gånger. Känslorna.

Du måste ha mängder med roliga minnen från så lång karriär, kan du berätta något?

Det är så väldigt många grejor så det är svårt att plocka ut något. Men när vi vann SM med Färjestad och när man fick vara med i landslaget, det var något man drömt om. Men det finns så mycket, mycket mer.

Grums är ju ett riktigt gammalt hockeymecka med mängder av storspelare, inte bara du utan också ett helt gäng andra stjärnor under framför allt under 70- och 80-talet-. Märks det fortfarande?

Jag tror det sitter någonstans i väggarna att det kommit fram många bra spelare. De yngre ser att man behöver inte vara i en storklubb utan man kan slå sig fram också i en mindre förening.

Ni gjorde en riktigt bra säsong den som gick och tog er hela vägen upp i hockeyettan efter att ha kommit tvåa i slutkvalet. Säg några ord om er säsong!

Vi har i många år försökt kvala upp, i tio år nu och vi har vunnit div 2-serien kanske inte enkelt men det har aldrig varit risk att vi missat kvalserien. Men sedan har vi mött bättre lag i kvalserien då det blivit bättre lag. Det steget har vi inte tagit tidigare men i år lyckades vi. Tidigare år har vi inte tagit in spelare inför kvalserien, vi har vägrat det då vi tyckt att klarar vi inte av att ta steget upp utan att in spelare är vi inte tillräckligt bra ändå. Det har många av de andra lagen gjort. Men i år sa vi att vi kunde ta in spelare om de också skulle stanna säsongen som kommer. Och nu tog vi in tre spelare som gjorde det väldigt bra och bidrog väldigt mycket och de är också kvar till den här säsongen.

Vad är det för lag ni har byggt under de här åren, vad har er filosofi varit kring lagbyggandet?

Vi vill bygga på mycket fart, går vi så går vi och sätter press högt upp i banan och vill även vara rädda om pucken och behålla den i laget. Sedan får vi se hur det går i ettan mot bättre motstånd, då kanske vi inte klarar av det, men vi vill inte frångå hög fart.

Ni är nykomlingar i serien, hur har ni försökt vässa ert lag för att kunna ta steget?

Det är en del som slutat från förra säsongen och då har vi försökt plocka in spelar som lyfter laget och inte bara ersatt. Så vi har vässat truppen och också breddat den mot tidigare år. Vi har bra målisar och backar och vi är nöjda med forwards. En annan sak är att vi har tagit in mycket värmlänningar i laget så alla spelare som spelar med oss har en Värmlandsklubb som moderklubb.

Jag tänkte vi ska snacka lite lagdel för lagdel. I mål så har ni rutinerade Daniel Hansen och unge Martin Svedberg som fick dela på ansvaret säsongen som gick. Vad kan du säga om målvaktssidan?

Vi är jättenöjda med målvaktssidan, där är vi inte oroliga ett dugg, Daniel är jättebra och är också mentor åt Martin på ett bra sätt och hjälper honom jättemycket.

På backsidan har ni fått in en riktigt bra back i Jesper Appel. Vad kommer han att få för roll hos er?

Jag känner inte till honom så jättebra, men han kommer att få en stor roll i laget. Det är en bra tvåvägsback, men kan inte säga exakt vilken roll han kommer att få. Vi har fler bra backar, men han kommer bli viktig för oss.

Ett annat backförvärv från Skövde är Anton Karlsson. Han har varit väldigt otursförföljd vad gäller skador. Hur är statusen vad gäller de just nu?

Han ska vara frisk nu, sedan får vi hoppas han håller en hel säsong för frisk ska han vara en riktigt bra back.

Vad kan du säga i övrigt vad gäller backsidan?

Vi har försökt ha kvar det vi hade. Vi har kvar Myhrén, Vestberg, och Zachrisson och väntar på att få en signatur på Thom Adams som också är en väldigt bra back. Vi är inte helt 100 att han skriver på än, han väntar andra barnet men vi hoppas på honom. Vi är nöjda med backsidan.

På forwardssidan så är det ett nyförvärv som sticker ut lite extra, nämligen 39-årige(!) Henrik Höglund. Är han inte lite ”over the hill”?

Jag tycker när han kom till oss så var det nästan han som ville mest, han har jättemotivation fortfarande. Sedan är jag inte dum nog att säga att han har utvecklingspotential men kan han behålla motivationen och inställningen han hade ifjol så är han jättenyttig. Han jobbar kanske hårdast av alla och kan fortfarande skjuta.

Johan Erkgärds känner vi också igen, han har också haft lite problem med skador och sjukdomar…

Han har tränat fruktansvärt bra i sommar och gör en liten nysatsning, han har inte Grums som slutmål utan vill högre upp. Han har visat en mycket bra ambition. Vad gäller sjukdomar och skador så har han kunnat köra på för fullt

Ett annat nyförvärv som sticker ut är Pelle Hedlund som vann Färjestads J20 interna poängliga säsongen som gick. En sådan hemvändare tackar man inte nej till! Tror du han kommer att kunna leverera direkt?

Ja det hoppas vi, nu är superelit jättebra men div 1 västra är ingen dålig serie, men vi hoppas och tror jättemycket på Pelle även om han fortfarande är ung.

Vilka andra forwards kommer bli viktiga för er del?

Vi har lite ledare i laget, Stefan och Robert Thellberg och Robin Wall. Jag tror vi kan få ihop tre bra kedjor och en fjärde som kan avlasta så vi inte står och faller med någon lina.

Ska ni ha in någon mer spelare i truppen?

Vi har en plats öppen för Tom, sedan får vi inte plats med fler, hahaha! Vi har en extra på varje position, en extra forward, en extra center och en extra back. Dels för att det kommer bli skador och annan frånvaro och dels vill ha en extra för att få konkurrens. Man ska inte kunna ta en vilodag under en match och ändå få spela. För oss gäller det att prestera varje match för att ta någon poäng och då måste vi vara på hugget varje byte.

Vilka är era tyngsta tapp?

Det är aldrig roligt förlora spelare men vi har ersatt dom vi tappat med något likvärdigt eller bättre så det är ingen sådär. Vi har den trupp vi har och den måste vi tro på och gilla.

Vad har ni för målsättning med säsongen som kommer?

Det är att slippa kval neråt.

Ni har ändå rätt etablerade spelare för att vara nykomlingar…

Vi har under åren i tvåan haft ett ungt lag men vi har varit för tunna när vi mött bättre lag, de har strypt farten på oss. Så vi vill ha lite äldre spelare också för att leda laget. Sedan har vi en fantastisk moral i laget, det är aldrig gnäll utan positivt och det är roligt att vara med dom.

Har föreningen någon vision vad gäller a-lagsverksamheten?

Det har vi ju, vi vill bli så bra som möjligt men det kräver ekonomi också. Men kortsiktigt är det att hänga kvar och slippa negativt kval.

Just nu bedriver ni sommarträning. Hur ser upplägget ut?

De körde fram till vecka 28 och det var bra uppslutning. Den kan vi inte skylla på om det går dåligt i vinter. Vi har en utomstående, Robin Åberg, som kört 3D-träning bland annat. Sedan är jag så gammal så jag fattar inte vad det där men vi får tro på att det är bra. Vi har haft fyra gemensamma pass och ett individuellt och sedan har några av spelarna, Erkgärds bland annat, hyrt in honom privat för att köra extra ännu mer.

Vad säger du om övriga lags silly season?

Jag har dålig koll, men Sura blir bättre och Västerås blir bra naturligtvis. Enköping har tappat en del, Lindlöven brukar vara med där runt strecken. Kumla kanske inte blir lika bra medan Skövde och Mariestad alltid är bra. Arboga har jag dålig koll på och samma med Köping. Sedan måste vi fokusera på vårt, vi kan inte rätta oss för mycket efter motståndarna utan det är vårt spel som ska ta poängen som krävs för att hänga kvar.

Hur ser du på statusen på den västra hockeyettan?

Jag tycker den är Sveriges bästa div 1-serie, södra är inte lika bra längre. Den har ju annars alltid kallats för lilla allsvenskan och visst är den fortfarande bra, men de har tappat lag som Troja, Tingsryd, Pantern och Västervik så många av de bra lagen har tagit klivet upp. Sedan kanske de som ersatt är bra men det är väldigt bra lag som försvunnit så slagkraften har minskat.

Hur är draget kring hockeyn i Grums?

Det är hyggligt, det pratas mycket hockey och folk är medvetna om hur det går, men sedan vill vi ha mer folk på matcherna. Vad som kan vara rimligt, 4-500 per match kanske och går det bra kan det bli ännu fler. Då var det bättre förr!

Vilka lag går till allettan från den västra serien om du får tippa?

Mariestad, Skövde, Västerås och Borlänge, sedan har jag dålig koll, det har ju alltid varit Kumla som knipit den tidigare år men jag tror det kan bli Lindlöven.

Om vi då vänder på det hela: Du säger att ni inte vill hamna i botten, vilka lag kommer ni då ha efter er?

Jag vet inte, jag skiter i vilka, bara inte vi är där, hehe!

I år genomförs elitlicensen, vad tycker du om den?

Jag tycker man ska ha ett kapital så man kan slutföra sin serie. Det är inte roligt att få möta lag som har åtta spelare i laget som Åkers hade någon match i vår kvalserie. Har man då mött dom när de hade med alla spelare, det blir inte rättvist. Så det är bra att de tar fram ett regelverk kring detta.

Kommer föreningen att klara elitlicensen?

Vi kommer greja det som det ser ut nu.

Ni har lite pengar på kistbotten?!

Ja det har vi, gjorde lite minus ifjol då materialet blev för dyrt men vi har en bra marknadsgrupp som jobbar hårt och drar in bra med pengar för att vara oss.

Vad ligger er spelarbudget på?

Jag vet inte var vi ligger och jag vill inte veta det, men vi har inga höga löner, Vi har kanske 200 000 om året om jag ska gissa.

Finns det något lag från hockeyettan som kommer att gå upp till allsvenskan?

Kristianstad var nära ifjol och de är inte sämre i år så ska jag tippa något lag så är det dom.

Publicerad av Krister Holm