Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Blogg: Enköpings tränare om lagbygget

Trots rätt höga förväntningar på sig blev förra säsongen inget vidare för Enköpings del. Missad alletta och missat playoff bakvägen var man inte nöjda med. Nu siktar man på att göra bättre ifrån sig trots flera tunga spelartapp under nye tränaren Robert Kimbys ledning.

Du är ny tränare i Enköping denna säsong, men du kanske ändå har tagit del av utvärdering från föregående säsong. Hur nöjda var föreningen med den?

Det var många spelare som ville spela allettan men man lyckades inte med det, men jag är ny och vill blicka framåt och inte vara kvar i det gamla.

Just nu bedriver ni sommarträning. Hur ser upplägget ut?

Vi har uppehåll just nu, men innan midsommar hade vi två pass gemensamt. Det är en svår balansgång det där när de inte får betalt under sommaren och har andra jobb och vi har många som pendlar, men jag är nöjd med uppslutningen på de träningar vi haft.

Du har en gedigen karriär som hockeyspelare med bland annat 10 allsvenska säsonger i olika klubbar. Vad ser du som din höjdpunkt från din spelarkarriär?

Som person vill man spela så högt som möjligt så att spela kvalserien var roligt, men jag säger som förut att nu ser jag framåt och vill skapa nya erfarenheter.

Har du alltid vetat att du skulle bli tränare efter karriären?

Nu slutade jag ganska tidigt, jag trodde de skulle få tvinga av mig av isen, men det växte fram och sista åren var jag fotbollstränare och det var kul, så vi får se. Jag vill ta mig så långt som möjligt, men det är en tuff bransch.

Hur ser du på hockey, hur vill du att den ska spelas?

Som de flesta spelar lag spelare så har man svårt att få bra resultat utan att spela en aggressiv hockey med bra press. Oavsett nivå så är spelarna så skickliga individuellt så det handlar om att utföra sin plan på bästa sätt och fuska minst. Jag vill spela en hockey med liten diff som möjligt mellan topp- och bottprestation så man vet vad man kan jobba med.

Hur kommer man att märka att Robert Kimby står i Enköpings bås i vinter?

Förutom att jag hörs ganska mycket så förväntar jag mig att vi ska sälja oss dyrt och att spelarna ska vara beredda att ta en smäll för polaren. Vi kommer inte vinna alla matcher men vi ska ändå vara beredda att betala priset som krävs för att göra det.

Vilka är era viktigaste nyförvärv som du ser det?

Generellt så tror jag att vi kommer att var mer ett kollektiv än vad vi sett tidigare, vi kommer inte ha någon spelare som gör 60 poäng, utan det ska vara många som bidrar. Men det är klart att Johan Viktorsson kommer naturligtvis bidra mycket poäng och rutin och sedan har vi också en bra stomme med en bra backsida så blir det vår uppgift som tränare att få ut maximalt.

Vilka ser du som de viktigaste kontraktsförlängningarna?

Som jag sa, vi har en del spelare som varit här ett tag, både yngre och äldre. Men vår nye kapten Andreas Lindkvist är en förebild som visar hur man ska vara både på match och träning. Vi har fått behålla många bra spelare trots att Persson lägger av och att vi förlorade en kedja till Västerås, det viktiga som jag ser det är att behålla en stomme än enstaka spelare.

Ni har ändå haft några tunga tapp, vilka ser du som era tyngsta?

Det är omöjligt att inte nämna Andreaz Persson som gör 50 poäng år efter år, ett sådant avbräck skulle ha känts för alla klubbar. Sedan gick en kedja till Västerås också, men jag återkommer till att kollektivet kommer att bli starkare och vi kommer inte behöva lita på att rätt spelare har rätt dag utan lita mer på att kollektivet vinner matcherna.

Vad har ni annars för målsättning med säsongen som kommer?

Vi har inte pratat målsättning resultatmässigt utan målet är att slå personbästa varje dag. Oavsett resultat så vill vi ta steg varje dag och blir du bättre kommer resultaten naturligt. Håller man på med hockey och inte vill bli bättre så är man fel ute tycker jag, vi vill bli bättre än förra säsongen, även om vi jobbar med prestationsmål istället för resultatmål. Det tror jag blir viktigt för oss. Jag har sett mycket div 1-hockey men det är svårt att veta nivån ändå på hockeyn, men i grund och botten är det prestationen som är det viktiga.

Har klubben annars någon vision med sin a-lagsverksamhet?

Generellt har man pratat om en långsiktig plan där vi på sikt vill bli ett topplag i ettan, men det är en bit kvar och det räcker inte med något enstaka bra år. Det är inte bara det sportsliga utan allt runtomkring också, som boende och jobb till spelare, det gäller att ta små steg hela tiden för att nå målet att bli ett topplag i ettan. Det är tufft att nå en alletta, det är hård konkurrens.

Vad säger du om övriga lags silly season, för du följer dom väl lite i alla fall?

Återigen är jag en riktig hockeynörd så jag har följt varje övergång tror jag. Pratar man våran serie så är det hyfsat samma lag tror jag som är med och slåss i toppen som det brukar vara: Västerås, Mariestad, Borlänge och kanske Skövde, men sedan är det många lag som vill vara med och slåss utöver det, Lindlöven är bra men det finns i alla fall åtta lag som är med och slåss om det och det är många lag som haft en bra värvningssommar. Det är alltid svårt att avgöra vilka lag som förbättrat sig, men Mariestad, Borlänge, Västerås och Skövde vill ju i slutändan vara där så de bör vara där.

Hur ser du på statusen på den västra hockeyettan?

Jag tror att den västra hockeyettan är bättre än på många år. Jag har ingen egen erfarenhet från serien men det är många lag som värvat bra och ungt och försöker skapa bra förutsättningar för utveckling på sina spelare så västra kommer att bli en tuff serie med många lag som vill vinna matcher. Och det är så man vill ha det ju, sedan vinner jag självklart gärna alla matcher men när många lag slår varandra tvingar det en att prestera och det utvecklar spelare mer än om resultaten rinner iväg. Det måste vara målet för hockeyettan att det ska bli en jämn och tät serie som gör att utvecklingen hos spelare pressas upp.

I år får Enköping ett riktigt hett derby då Västerås spelar i hockeyettan västra. Vad är tankarna inför det derbyt?

Det finns ingen i Enköping som inte vill knäppa Västerås på näsan! Det är ett klassiskt lag och det kommer att bli tuffa matcher för dom mot alla lag då alla kommer att vilja slå dom. Jag tror inte jag kommer behöva trycka igång laget speciellt mycket när vi möter dom om jag säger som så utan då blir det snarare att lugna ner dom. Det är kul för föreningen men också för staden att få dom två derbyna, det gäller att njuta av det. Det är inte alla lag som är vana vid att få möta x antal 1000 pers, du måste få erfara det för att utvecklas och denna typ av matcher är ovärderliga för att skaffa den rutinen. Men det är tre poäng som står på spel precis som alla matcher, men det är en bonus i vardagen.

Du har ju redan varit inne på det lite grann, men vilka lag går till allettan från den västra serien om du får tippa?

Dom fyra jag nämnt redan ska ju gå dit, men sedan är jag lite osäker på de andra lagen. Men det är svårt att inte säga att Lindlöven, de vill ha den platsen men det vill vi också, men vi pratar inte mål så vi säger Lindlöven så slipper jag ta det, inte för att jag klarar av den pressen, men det är för grabbarnas skull, det släpper pressen på dom.

Hur är draget kring hockeyn i Enköping annars?

Nu har jag varit här så kort tid, men det finns en bra grund att stå på. Sedan har det gått lite upp och ner resultatmässigt vilket påverkat en del, men det är ett bra intresse från de som är runt laget och det fylls på med nya ungdomar och aktiva runt om i föreningen och det är det bästa att gå efter.

Hur bygger ni ert varumärke?

Där är jag inte inblandad så det vet jag inget om tyvärr.

I år genomförs elitlicensen, vad tycker du om den?

Jag tycker det är en bra grej. Jag tror att man kommer att lära sig med åren, det går inte tro att alla föreningar kan kasta upp en halv mille efter varje säsong, utan det viktiga är att man lär sig och att man går medplus och bedriver en bra verksamhet. Regler finns och det får man rätta sig efter, jag har fullt frötroende för de som sköter det, men jag tror att man kommer att omformulera det efter verkligheten och inte bara se på plus eller minus. Man kanske har en framtidsplan och då är detta kanske ett steg på vägen, men det viktiga är att vi har en bra verksamhet och att vi håller en bra nivå och bästa sättet att göra det är att hålla ordning på ekonomin och verksamheten och detta sätter kraven på att sköta sin ekonomi. Det är ingen som vill ha lag som hoppas av under säsongen för att de inte har koll på sin ekonomi.

Kommer föreningen att klara elitlicensen?

Samma sak där, jag är inte inblandad i det, men jag vet att föreningen mår bra men jag håller mig gärna utanför det där.

Till sist: Finns det något lag från hockeyettan som kommer att nå hockeyallsvenskan?

Det där är svårt att svara på, men dom tre lag som var i kvalserien förra säsongen, Alltså Visby, Huddinge och Kristianstad är väl dom som är närmast. Kristianstad skulle eventuellt klara det om jag måste säga något. Sedan kan du slänga in att Nybro går upp eftersom jag har en historia där, så blir dom glada!

Enköping på eliteprospects

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm