Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Blogg: Nu införs elitlicensen

Efter att hockeyförbundet skjutit upp elitlicensen två år så är det till slut ändå skarpt läge för alla hockeyettanföreningar. I år ska man redovisa positivt eget kapital annars så hamnar man i ett så kallat kontrollår och missar man kraven efter det så ska man degraderas från spel i hockeyettan. Alla klubbar har (trots att det står så i reglerna) ännu inte lämnat in sina årsredovisningar men tittar man på föregående säsongs så var det 19 hockeyettanklubbar som inte klarade kravet på eget kapital. Sedan dess har man kunnat läsa att Tranås numer är på grön (nåja) kvist men i övrigt har det varit rätt tyst vilket antyder att det nog inte är så många fler som lyckats med den bedriften och risken är väl att det är någon ytterligare klubb som istället halkat under 0. Med andra ord är det antagligen någonstans mellan 15 och 20 klubbar som riskerar att åka ur.

Är det rätt att degradera föreningarna då? För att svara på den frågan så måste man ha klart för sig varför man inför en elitlicens. Saken är ju den att många föreningar (Varberg senast) satsat med pengar som de inte har och därmed försatt främst sig själva naturligtvis men också andra föreningar i en knipa när man tvingas dra sig ur mitt under brinnande seriespel. Dessförinnan har man dessutom bidragit till en lönehets som tvingat andra föreningar att betala mer för spelare och gett dom en sämre ekonomi. Med andra ord är det helt rätt att införa en elitlicens för att slippa nödlösningar i seriespelet och för att få stopp på lönekarusellen som gör att det är svårt för hockeyettanföreningar att bedriva en sund verksamhet.

Frågar du mig så är det givet att du ska degradera samtliga lag som inte kvalificerar sig för elitlicens. Fast vem tror på att hockeyförbundet har stake nog att kasta ut så många föreningar på en gång? Det har varit ett fasligt liv redan när man kastat ut en förening, nu ska alltså kanske en bra bit över en tredjedel av alla hockeyettanföreningar kastas ut på en gång. Det kommer bli en mediastorm som får en orkan att framstå som en mild sommarbris, och då måste man ha kurage för att stå pall och när visade hockeyförbundet upp en sådan ryggrad senast? De får väldigt gärna överraska mig, men jag betvivlar det som sagt.

Då lutar det snarare åt att det blir som det varit i flera tidigare fall, det ges dispenser. Senast var det Pantern som gavs både en och två och tre innan till slut förbundet tröttnade och kastade ut dom. Men då fick de bannor av skiljenämnden och fick ta tillbaka beslutet och fick sedan stå där med skammens röda rodnad på kinderna. Det kommer inte göra det lättare för förbundet att vara tuffa och ta obekväma beslut, då blir det lättare att ge en dispens, och en dispens till och en till... Speciellt som det inte finns 15-20 lag i hockeytvåan som är villiga och redo att spela i en högre serie. Det innebär inte bara tuffa beslut utan då måste förbundet dessutom med kort varsel radikalt göra om hockeyettan, något som i och för sig kanske är önskvärt men som de haft över 10 år på sig att göra men som de trots det inte lyckats med mer än kosmetiskt (även om hockeyettan visst ser lite snyggare ut med nuvarande makeup). Att förbundet inte är beredda att göra så stora ingrepp inser naturligtvis alla föreningar som inte sköter sig. De inser att förbundet inte kommer att kasta ut så många föreningar då man inte är beredda att ta den kritikstorm som kommer att följa, samtidigt som de skulle tvingas göra om serieuppbyggnaden radikalt. Så länge många föreningar missköter sin ekonomi kan andra utan risk göra detsamma. Jag är väldigt rädd för att hotet om degradering blir en papperstiger ingen skräms av.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm