Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Bloggen: Borlänges tränare om lagbygget

Bloggen kommer att innehålla lite blandade inlägg, men en viktig del kommer att vara intervjuer med intressanta personer. En första intervjuserie kommer att vara med alla västra hockeyettans tränare och allra först ut i den serien är det förväntade topplaget Borlänges tränare Dennis Hall. Dennis som gör sin första säsong som huvudtränare för ett a-lag var förra säsongen assisterande tränare till Jeff Jakobs. Han har bra koll på både sitt egna andra lag visar det sig.

Ni gjorde en riktigt bra höst säsongen som gick men under våren gick det sämre. Vad hände?

Någonstans kändes det som ett energiläckage, bensinen var slut. Vad det berodde på vred och vände vi på och diskuterade med laget, men vi hittade tillbaka och tog oss till playoff där vi förlorade två svintajta matcher mot Kallinge/Ronneby.

Är ni ändå nöjda med föregående säsong?

Jo men det var vi, vi hade som mål att gå till allettan och att gå så långt vi kunde och vi tog oss till playoff så vi kanske inte är nöjda men det var ändå godkänt.

Just nu bedriver ni sommarträning. Hur ser upplägget ut?

Vi har en fystränare i Jesper Gillerås som bedriver 3D- träning* om du hört talas om det, det är en form av rörlighetsträning, och sedan har vi ett styrkepass, men just nu är det egen träning. Vi körde igång sjätte april och hade sedan egen träning till midsommar. Vi har kört 5 dagar i veckan, onsdagar är ledigt för att hjälpa till på bilbingo så de är heliga i Borlänge.

Hur ser du på hockey, hur vill du att den ska spelas?

Jag vill bedriva en fartfylld hockey och sätta press över hela banan och spela och inte titta hockey. Utan sätta press och vinna puck och bli ett offensivt hot så fort som möjligt. Sedan på denna nivå så har man en grundtanke men sedan händer det en massa när man lirar och då får man lita på spelarnas individuella skicklighet och så får man snacka olika lösningar under vägens gång.

Det är inte alltid man har materialet för att spela som man vill, kommer man att märka av din filosofi på Borlänge i vinter?

Det kommer man märka! Förra året var det lite blandat med press ibland och styrspel ibland, men i år blir det mer fullbordar press, så ofta vi bara kan och sedan har vi tagit in spelare utifrån det.

Ni har gjort en ordentlig satsning inför denna säsong med flera vassa spelare som tillkommit. Vilka är era viktigaste nyförvärv som du ser det?

Oj! Vi har valt att ta in några 97:or som känt på SHL-hockey och någonstans kommer de in och är vana vid att spela detta spel. Backen Johan Malmborg från HV71 är väldigt lugn och skicklig med pucken, han spelar som senior trots att han inte spelat så mycket seniorhockey. Sedan har vi Sebastian Bodin som är en hårt arbetande forward och tung att möta och kan spela som vi vill. Sedan har vi också de mer etablerade spelarna som Lucas Venuto, Kalle Östman och Sebastian Bengtsson som är spetsar och som jag förväntar mig att de ska leverera och det gör de själva också.

Ni har också fått behålla många spelare. Vilka är de viktigaste kontraktsförlängningarna?

De vi velat ha kvar är viktiga allihop, men att få behålla Nils Eriksson och Markus Andersson var viktigt även om han inte är med från start, och backen Mattias Wiklund som man alltid vet vad man får av. Men även målvakten Markus Hellgren Smed, så det finns några där.

Vad är det för fel på Markus Andersson?

Han har genomgått en höftoperation. Han har haft det jobbigt med skadeproblematik de senaste 3 säsongerna så nu valde vi att sätta honom på operationsbordet. Trots att han är född 1988 så har han många säsonger kvar nu fick han göra det så att han kan komma tillbaka till 100 procent. Visst är det tråkigt att han missar första delen av säsongen, men det blir vinst i långa loppet både för Borlänge och Markus.

Och till en alletta ska ni ändå gå…

Ja den målsättningen är stenklar. Sedan har vi inte satt upp en intern målsättning men föreningen har som mål att inom 3 säsonger ska vi försöka nå allsvenskan och då gäller det att vara med däruppe och slåss. Så vi ska försöka mäkta med att gå längre än förra säsongen, sedan hur långt det går får vi se.

Några tapp och ni dock fått, vilka är de tyngsta tappen som du ser det?

Jonas Halvarsson är en extremt skicklig back på div 1-nivå och var viktig offensivt för oss. Även han opererade sig under sommaren, han skadade knäet efter sista matchen mot KRIF i playoff. Ibland går spelare vidare, och det var naturligtvis ett tungt tapp. Sedan väljer Lars Eriksson att kliva av och satsa på den civila karriären istället. Nu får vi försöka hitta en annan spelare att spela där tillsammans med brorsan Nils.

En annan spelare som lämnat är fjolårets lagkapten Patrik Elfsberg…

Han kände lite som Jonas att han ville prova något nytt. Han har varit här ett tag och kände själv att han gick ner ett snäpp säsongen som gick och ville ha en ny kick och valde då att lämna för Hudiksvall. Det är en bra kille och kapten men det är så det funkar.

En annan spelare som lämnat är Tobias Sandberg som gått till mitt lag Mariestad Bois. Vad kan du säga om honom?

Att det är en fantastisk människa som är målmedveten och bra på alla sätt. Vi hade en nästan osund konkurrenssituation mellan Tobias och Markus(Hellgren Smed) så inför denna säsong valde vi att satsa på Markus som en renodlad etta och så plocka in en junior i Lukas Johansson som tvåa. Tobias har jag haft tidigare i Huddinge så vi har en bra relation, jag vet att han hade planer på att flytta hem men så dök Bois upp som alternativ och då sa jag till honom att välja det, det är ett bra val och ni kommer att få en bra människa och hockeyspelare.

Är han en målvakt för ett topplag i ettan?

Ja utan tvivel! Han har haft en skada men så fort han är fit for fight igen så är han absolut en toppmålvakt i hockeyettan.

Jag antar att du har lite koll också på övriga lag, vad kan du säga om övriga lags silly season?

Jag tycker det känns som att det blir lite jämnare i hockeyettan jämfört med förra säsongen då Troja och Kristianstad verkligen laddade på. De mötena vi hade med Troja så kände man att de var ett allsvenskt lag redan med tyngd och bredd, så jag var inte förvånad över att de gick upp.

Och om du kikar lite mer specifikt på den västra serien?

Den västra serien ser väldigt spännande ut, det har tidigare saknats lite tuffa matcher innan jul, visst har Mariestad funnits och vi har haft några bra drabbningar, men jag vill ha fler. Nu ser Skövde skarpare ut, Västerås vet man kommer ha ett bra lag på papperet i alla fall och även Lindlöven och Arboga, ser bättre ut. Det kommer att tufft och tight precis som det ska vara.

Hur ser du på statusen på den västra hockeyettan?

Jag tycker den är bra, men det kändes som att det förra säsongen skiljde lite väl mycket mellan topp och bott, som Sura som lyckades klara av att kvala sig kvar. De gör det bra utifrån sina ekonomiska förutsättningar men det finns inte pengarna i alla föreningar så det skiljer lite.

Vilka lag går till allettan från den västra serien om du får tippa?

Borlänge, Västerås, Mariestad, Skövde och Lindlöven tror jag tar allettanplatserna.

Hur är draget kring hockeyn i Borlänge?

Det har växt mycket sedan man lyckades ta sig till kvalserien för två säsonger sedan. Det finns många drivande personer i och runt föreningen som jobbar hårt för att skapa intresse, som marknadsansvariga Johan Björklund och ekonomiansvarige Sören Hortlund som verkligen sliter för att promota och skapa intresse, de gör ett hästjobb.

Hur bygger ni ert varumärke?

Genom att skapa ett intresse och synas, komma ut på event och även göra en del för sponsorerna. En massa olika saker för att synas, även sociala medier.

I år genomförs elitlicensen, vad tycker du om den?

Jag tycker att det är bra om den följs, man sätter regler för att de ska följas och följs de inte så är det ju ingen mening med dom om det ändå släpps igenom. Jag tycker de kan vara tuffare.

Kommer föreningen att klara elitlicensen?

Ja.

Hur mycket eget kapital har ni?

Det vågar jag inte svara på.

Vad ligger er spelarbudget på?

Ingen kommentar.

Till sist: Är det något lag från hockeyettan som går till allsvenskan säsongen som kommer?

Svårt att säga men de som har det mest uttalat är Västerås och Kristianstad så vi kan väl låta dom vara favoriter.

* 3D-träning är en träning som går ut på att förbättra rörligheten i de tre planen, framåt/bakåt, sidled och vridning och är den nya inneträningen bland hockeyklubbar.

Borlänge på eliteprospects

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm