Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Bloggen: De bästa nyförvärven i västra ettan

Varför inte starta en blogg tänkte jag? Det skrivs alldeles för lite om hockeyettan i allmänhet och västra ettan i synnerhet i mitt tycke och om inte berget kommer till Muhammed får väl Muhammed komma till berget. När lusten faller på så kommer jag alltså att skriva en blogg här på oxarna.se, så kika in här regelbundet så kommer ni kanske att hitta något läsvärt!

Mitt första alster handlar om nyförvärven i hockeyettan. Då jag inte vill ta alltför mycket vatten över huvudet så fokuserade jag denna gång på nyförvärven i västra ettan, det är den serien jag kan bäst. Men det får inte bli FÖR enkelt så därför knorrade jag till det lite och formerade ett lag av de bästa nyförvärven. Här kommer alltså mitt lag, med två målvakter, åtta backar och tolv forwards, handplockade för att vara la creme de la creme av samtliga lags värvningar.

MÅLVAKTER

Tim Hultstrand (Skövde)

Ska sanningen fram så har det inte kommit in så många nyförvärv på målvaktssidan i den västra serien, men Skövde har valt att ersätta Daniel Marmenlind med Tim Hultstrand som kommer med riktigt bra stats från den södra superelitserien. Säsongen 15/16 hade han bäst statistik av alla målvakter och under säsongen som gick fick han också chansen i U19-landslaget. Det skulle inte förvåna mig om han tillhör seriens 2-3 bästa målvakter redan denna säsong, som är hans första som senior.

Tobias Sandberg (Mariestad)

Arvid Ljung fick en sanslös utveckling under sin säsong i Bois och var givetvis given för att ta klivet upp i allsvenskan. Nu har Mariestad hittat hans ersättare i Tobias Sandberg, förra säsongen i Borlänge där han gjorde en helt ok säsong. Lika bra som säsongen innan var den dock inte, då var han norra ettans bästa målvakt (statistiskt sett) och det är därför säkert en med revanschlust fylld 23-åring som ska stå som sista utpost bakom ett normalt sett starkt försvar.

FÖRSTAFEMMAN

Kenny Källström (Västerås) – Dick Ahlström (Lindlöven)

Kenny Källström är väletablerad toppback på hockeyettannivå sedan urminnes tider känns det som trots att han bara är 27 år. Bra blick och poänggaranti. Stabil! Han kompletteras av kanske inte den bäste försvarsspelaren i universum, Dick Ahlström, men s*n vad han kan skjuta! Samtidigt ska man inte nedvärdera Dicks defensiv, han må se trög ut på isen men 19+ i plus/minusstatistiken visar att han inte är oäven också i egen zon.

Kalle Östman (Borlänge) – Eddie Davidsson (Mariestad) – Fredrik Hetta (Västerås)

Kalle njöt jag av att se ett antal möten när hans Vimmerby mötte Bois. Avig, bra teknik och stark i kroppen så glänste han i varje match. Jag är inte förvånad över att han vann Vimmerbys poängliga överlägset. Borlänges bästa nyförvärv i mina ögon. Som center sätter jag Eddie Davidsson, Västeråsaren som nu hittat hem(!) till Mariestad. Också han är stark i kroppen, läser spelet riktigt bra och har kanske ettans bästa handledsskott. I en omgivning där man vet att han hittar harmoni och glädje så tror jag att han kommer leverera stora siffror. Han lär ju inte vara en sämre spelare än då han lämnade! Den andra ytterplatsen fylls upp av Fredrik Hetta, en spelare med näsa för mål. I klubb efter klubb har han levererat mål och dessutom bidrar han med fart och hårt arbete över hela isen.

Denna förstafemma kanske inte har sin styrka i egen zon men med sådan offensiv kraft så kommer man mestadels att parkera i offensiv zon och där skulle man vara ettans klart vassaste enhet!

ANDRAFEMMAN

Albin Lindgren (Skövde) – Morgan Hassel (Västerås)

Albin Lindgren återvänder till fadershuset efter en ettårig utflykt till Västerås och Kallinge/Ronneby. Fick kanske inte riktigt den utvecklingen på utflykten som han hoppats på men när han nu får spela klassisk Skövdehockey igen så kommer Albin att trivas som fisken i vattnet. Offensivt kommer han att leverera med ett bra skott och bra blick, men då han inte är lika stark defensivt sätter jag superstabila Morgan Hassel som komplement. Hassel har flerårig rutin från allsvenskan och Vita Hästen och där gjorde han verkligen inte bort sig. Kunde mycket väl ha fått ett allsvenskt kontrakt men ville säkert hänga på den häftiga resa som Västerås nu inleder med en återkomst i allsvenskan som slutmål.

Lucas Venuto (Borlänge) – Johan Skiöld (Västerås) – Anton Blomberg (Skövde)

Lucas Venuto gjorde stor succé i Mörrum för ett par säsonger sedan men förra säsongen i Kristianstad fick han mindre istid och mindre chans att briljera i ett lag där många stjärnor slogs om tid i powerplay med mera. I Borlänge så lär han dock få fler chanser och han kommer att bli en viktig spelare för deras del. Främst en offensiv tillgång med ett riktigt bra skott. Som center hittar vi en av västra ettans bästa värvningar, Johan Skiöld. Fick aldrig riktigt chansen i Bois men i alla andra klubbar har han gjort stor succé. Avig lirare som alltid hittar ut med pucken hur trångt det än är. För att komplettera dessa spelare så plockar jag in Anton Blomberg som tredje länk i kedjan. En kille med bra skridskoåkning och som gillar att spela aggressivt och som kan bana väg för de andra två.

En kanske mer balanserad femma än den första men för den sakens skull absolut ett starkt offensivt vapen.

TREDJEFEMMAN

Jesper Appel (Grums) - Robin Nilsson (Västerås)

Jesper Appel imponerade stort på mig under senaste säsongen i Skövdetröjan. Pucksäker, bra blick, bra skridskoåkning och kunde smälla på om det behövdes. Tappade dock lite under senare delen av säsongen, kanske hämmad av normalt rätt starka defensiva direktiv från tränare Kempe. Appel är en offensiv back som behöver få spela med lite små marginaler ibland för att få ut max. I Grums kommer han att få så mycket istid han vill och i alla spelformer. Det kommer han växa av! Robin Nilsson är en liknande spelartyp som Jesper, bra på rören och med ett bra förstapass, och han har dessutom värdefull rutin från en säsong i allsvenskan. Ett rörligt backpar!

Sebastian Bengtsson (Borlänge) – Oscar Pettersson (Västerås) – Jesper Sellin (Skövde)

Oscar Pettersson är en kille med stor potential, med ett klokare karriärväl säsongen som gick hade han antagligen spelat i allsvenskan denna säsong. Nu får han dock chans till snabb revansch när han är tillbaka i sin moderklubb, ettans topplag Västerås. Bra blick och backar inte för att spela fysiskt. Utanför sig har han två små bålgetingar som åker massor med skridskor och jobbar stenhårt. Sebastian Bengtsson har varit runt i en del klubbar och fått idel goda vitsord för sig laglojala arbete, men han är också ett starkt offensivt kort med ett poängsnitt på nästan 0,8. Ett liknande poängsnitt har Jesper Sellin, men han har varit Grästorp trogen under sin seniorkarriär. Man förstår att Skövde värvat honom, då han nästan på egen hand sänkte Skaraborgsrivalen ett av deras möten. Ska man skriva något negativt om honom är det att han är en filmare.

En femma med fart, rörliga backar, rörliga forwards, kommer bli jobbig att möta.

FJÄRDEFEMMAN

Isak Pantzare (Borlänge)– Karl Pearson (Forshaga)

I sista backpar hittar vi två allroundbackar som jag gärna sett i Bois. Isak Pantzare är ny från den norra serien och gillar att spela lite som man tänker sig norrländska backar med bra fysik men är inte oäven offensivt. Karl Pearson gör mycket poäng men klarar också av spelet i egen zon på ett bra sätt. Kommer tillsammans med Niklas Edman få dra ett tungt lass i Forshaga.

Viktor Ehn (Enköping)– Johan Viktorsson (Enköping) - Niklas Lehmann (Västerås)

Johan Viktorsson och Viktor Ehn gjorde stor succé för några säsonger sedan i Tierp. Nu gör de comeback tillsammans i Enköping, tilltänkta som ersättare för Matsson, Pettersson och Weiskog som försvann till Västerås. Det kommer dom få fullt upp med att göra, speciellt som omgivningen inte är lika stark, men nog kommer de att bli viktiga för Enköping. Viktor Ehn var riktigt bra för två säsonger sedan då han hade stor del i att Borlänge gjorde så stor succé. Förra säsongen var en liten mellansäsong och med ett miljöombyte kan karriären kanske ta fart igen. Speciellt som han får sin radarpartner bredvid sig igen. Johan Viktorsson snittar över en poäng per match vilket verkligen inger respekt och han var en viktig del av succélaget Haninge säsongen som gick. Niklas Lehmann spelar normalt center men jag tror han gör minst lika bra ifrån sig på en ytterplats. Då kan han fokusera mer på det offensiva spelet som är hans stora styrka. Som i kvalet till allsvenskan där han gjorde hela 7 mål och 3 assist på de 16 matcherna. Snacka om att vara som bäst när det gäller! För ska sanningen fram så imponerade han inte speciellt under grundserien och allettan/playoff…

En stabil femma med ett radarpar i kedjan och två allroundbackar som kommer att kunna båda spela ett resolut försvarsspel och bidra med bra förstapass.

Av Krister "KHbois" Holm

Publicerad av Krister Holm