Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH:s allettantips plats 1-5

Henrik och KH utmanar varandra om hur allettan kommer att sluta. Nu utser KH toppen av serien.

5. Mariestad Bois

Den antagligen främste hockeyettanexperten av alla, Mikael Mjörnberg, tippar Bois som trea men jag väljer att hålla en lägre profil. Inte för att laget inte har potential, för det har det verkligen. Man har spetsen offensivt i Lögdahl, Norlöv och offensive backen Björklund, man har starka backar som Alba, Hernod och Jones och man har en av västra ettans bästa målisar med en räddningsprocent en bra bit över 93 i Robin Wallin. Därtill attitydspelare och pådrivare som Filip Thörnqvist, bröderna Engqvist och Lukas Larsson och ett bra powerplay och boxplay. Men lagen jag placerar högre har också ruggigt bra lag och då Bois har en enormt tuff inledning på serien så tror jag att man kan komma lite på efterkälken inledningsvis och då kan det blir tufft att ta igen det gentemot lag som plockar poäng i i stort sett varje match. Men med en bra start så kan de utmana lag högre upp!

4. Kallinge/Ronneby IF

Här är min lilla skräll. Kallinge hade enorm spelaromsättning inför allettan med hela 20 nya spelare och det tog ett tag att spela ihop sig. Men ju längre serien gick desto mer fick man spelet att kugga i och de sista sju matcherna i serien var man tillsammans med Troja det starkaste laget av alla. Laget har en bra målvakt i Robin Jensen, en backklippa att luta sig defensivt mot i Mikael Kurki (ettans bästa spelare?) och offensiva spetsar som Johannes Nilsson och Castan Sommer. Och även om spelet kuggade i bättre och bättre under säsongen så tror jag inte att man nått uppe i lagets fulla potential än, det finns ännu mer att ta ut. Albin Lindgren anslöt först i slutet och där finns det potential, Tony Söderman har ett par nivåer till i sitt spel och det finns flera. Jag tror att Kris bara blir bättre och bättre och de kommer att utmana den absoluta toppen, här finns det kvalseriepotential!

3. Borlänge HF

Trots att laget vann den norra ettan och spelade kvalseriespel mot allsvenskan ifjol, och trots att laget vann den västra ettan i stor stil så smyger laget fortfarande under radarn känns det som. Och det smittar av sig också på mig då jag väljer att placera dom som trea efter de två södergiganterna Kristianstad och Troja. För ska sanningen fram så tycker jag inte att dessa ska känna sig alltför säkra, Borlänge är ett riktigt bra LAG! Man har kanske inte de namnkunniga spelarna (utöver Viktor Mårtensson då), men man har ett stort gäng hockeyspelare som alla besitter hög kompetens på den uppgift de fått. Det är omöjligt att lyfta fram enskilda spelare känns det som i detta lag då man helt enkelt är en maskin där alla delar gör sin uppgift bra. Det finns liksom inga svagheter, laget tuggar på och är det någon formation som har en sämre dag så kan en andra, eller en tredje, eller en fjärde kliva fram. Borlänge beskrivs bäst som en finstämd maskin som bara tuggar på, förste maskinskötare Jeff Jakobs har gjort ett imponerande jobb!

2. Kristianstad IK

Vad gäller förstaplaceringen i serien tvekade jag länge mellan de två södergiganterna. Jag stod lite som en åsna mellan hötapparna och tvekade, men till slut föll ändå valet på Troja och då blir det Kristianstad som placerar sig som tvåa. Det som talade för Kristianstad var naturligtvis spetsarna. Killar som Fredrik Hansson (som för övrigt var på g att välja Bois när han istället gick till Kristianstad), Roger Olsson, Kari Sihvonen och Joel Gistedt har rutin och kunnande i massor. Man har också tyngden som är så viktig och en välmeriterad tränare i Mats Lusth som vet att matcha stenhårt. Lägger man dessutom till att man har en egen sedelpress i källaren (någon annan förklaring kan jag inte finna) som gör att man kan slänga in tre klasspelare som Johan Molldén, Fredrik Hetta och Erik Backman till en redan bred och spetsig trupp och ändå vara öppen för fler förstärkningar så har man ytterligare ett argument som talar för nordskåningarna. Men just detta kan också tala emot. Man hade ett lag som presterade suveränt innan värvningarna, men efter har det gått lite troll i spelet med tre raka förluster. Och så sker väl ofta, har man inte riktigt tryggheten i laget så kan det växa en osäkerhet och en spänning i gruppen och det är aldrig bra för ett lag som ska prestera. En andra sak som talar emot Kristianstad är traditionen. Traditionens makt är stor och av tradition så har laget svårt att prestera bra under en hel säsong. Antingen gör man en bra höst ELLER en bra vår. Nu har hösten varit riktigt stark och då måste man bryta traditionen av att inte leverera under våren. Jag tror man gör det delvis, så pass väl att man blir tvåa, men det finns ett lag som blir för starka.

1. IF Troja-Ljungby

Troja har under flera års tid nu byggt ett lag för att ta steget upp. Man har en spelarbudget som inget lag utöver Kristianstad kan matcha och det har man utnyttjat till att plocka russinen ur kakan att krydda en egen stark talangbas med. En målvakt, två backar och tre forwards är egna produkter i startuppställningen och det är ovanligt mycket för ett hårdsatsande hockeyettanlag. Delvis förklarat av att man har ekonomin att behålla sina lovande spelare, men hockeykulturen ÄR stark i Troja. Föreningen har jobbat långsiktigt och har tagit steg för steg och nu har man ett lag som enligt insatta skulle kunna nå en mittenplacering i allsvenskan och då är man naturligtvis också ett lag för toppen av en alletta. Man har förra säsongens stjärnskott Robin Johansson i kassen med kapable Johan Nielsen som backup, man har offensiva backar med Alexander Edström i spetsen, en defensiv jätte i Daniel ”Trucken” Karlsson och såväl spetsiga som hårt arbetande forwards, typexempel Johan ”Bois” Andersson. Samtidigt som man har spetsen är man ett hårt arbetande kollektiv under noggranne Pelle Svenssons ledning. Man har med andra ord såväl den bredd som spets som behövs för att ta hem detta, men det lär bli en kamp hela vägen in!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm