Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Presentation av Troja

alt textTROJA/LJUNGBY

Kortfakta om laget

Snittålder 23,29

Snittlängd 184,61 cm

Snittvikt 85,39 kg

Placering i grundserien

Etta med 48 poäng och 83-44 i målskillnad

Inbördes möte med övriga lag

Träningsmatcher mot Västra hockeyettanlag

Skövde 4-2

Mariestad 3-2

Grundserien södra ettan

Kristianstad 5-2 (b), 3-2(h)

Nybro 4-2(b), 3-2(h)

Vimmerby 3-6(h) , 3-2 e str(b)

Krif 4-2(b), 5-0 (h)

Har faktiskt vunnit sju av åtta matcher mot övriga topplag, imponerande!

SPELARE

MÅLVAKTER

Robin Johansson En målis som slog igenom med dunder och brak under förra säsongen sedan han bland annat hållit nollan fem matcher i rad! Och även om han inte nådde riktigt samma fina statistik som under förra säsongens grundserie (95,73% i räddningsprocent och 1,0 i insläppta mål i snitt då, 92,52% respektive 1,92 insläppta i år) så är han fortfarande en riktigt bra målvakt och förstemålvakt i Troja.

Johan Nielsen Stabil målvakt som i flera år haft en räddningsprocent på drygt 91, så också i de sex matcher han fått stå i grundserien. Snittar 2,3 insläppta mål per match.

BACKAR

Alexander Edström 3 mål+13 assist . Back som på grund av knäproblem höll upp med hockeyn 2011 men som efter två års frånvaro snörade på sig skridskorna igen och som sedan dess bidragit med massor med poäng. Spelskicklig och kreativ rightare. Bäst +/- i laget, +13.

Jonathan Nielsen 6+6. Skulle egentligen gått till Timrå men hoppade av och återvände till Troja. Stor men ändå rörlig back med bra blick och skott. Offensiv.

Rasmus Johansson 4+8. Allroundback som brukar ligga på runt 20 poäng per säsong.

Anton Johansson 2+8. Bra skridskoåkning och passningsspel. Allround.

Jesper Eriksen 2+5. Offensiv back. Rightare och kreativ.

Daniel Karlsson 2+4. Går under smeknamnet ”Trucken”. En urTrojan som älskar att spela fysiskt. Bra skott.

William Wennström 2+3. Främst en defensiv back som spelar enkelt.

FORWARDS

Johan Andersson 8 mål +11 assist. ”Bois” är en hårt arbetande spelare med bra skridskoåkning. För mycket poäng. Rutinerad med bland annat 186 SHL-matcher.

Stefan Söder 6+12. En spelare med mycket attityd som kan göra det oväntade på isen. Snittar nästan 1 p/match i hockeyettan.

Mattias Åkesson 5+13. En spelare som varit sin klubb trogen i alla år trots allsvenska anbud. Viktig stomspelare som gör en hel del poäng.

Sebastian Benker 10+6. Skridskostark spelare med tyngd som var Trojas bäste målskytt under hösten.

Tor Immo 6+10 (på 14 matcher) . Bra spelförståelse, bra fysik och målfarlig. Bäst poängsnitt i laget.

Alexander Lindqvist Hansen 5+8. Skridskostark, hårt arbetande boxplayspecialist med SHL-meriter. Endast 168 cm lång.

Niclas Lehmann 4+8. Stor, stark spelare med både bra passningsspel och handledsskott. Inte lika stark på rören. Enda spelaren i laget med minusstatistik.

Jens Holmström 5+6. Tvåvägsspelare som läser spelet bra. Har U19-landslagsmeriter.

Elias Edström 2+9 (på 12 matcher). Tvåvägscenter som är skolad i Skellefteås juniorled. Har meriter från bland annat U19-landslaget.

Alfred Andersson 1+4. Egen produkt som lotsades in i a-laget redan förra säsongen men som inte får så jättemycket speltid.

David Laudius 4+0. En powerforward som jobbar hårt. Har gått lite i stå i Troja, men innan dess var han flitig förekommande i poängprotokollet.

Mattias Nilsson 2+2. Hårt arbetande forward, duktig i boxplay.

Tobias Thörnqvist 0+3 (på 10 matcher). Var axelskadad under inledningen av serien. Har juniorlandslagsmeriter. Hårt jobbande spelare som är bra på kriga framför kassen.

TRÄNARE

Pelle Svensson Rögleikon som spelare som sedan också tränade Rögle i SHL. Slipad taktiker som gör sin tredje säsong i klubben.

GRUNDSERIEN

Imponerade och tappade endast 12 poäng på hela serien. Trots det var man länge tvåa bakom Kristianstad men gick om i sista omgången.

SPELARE ATT SE UPP MED

Det kryllar verkligen av spelare med såväl spetskompetens som starka meriter i Troja så det är omöjligt egentligen att plocka ut några enskilda stjärnor. Man skulle nästan kunna räkna upp hela laget. Men Johan Bois Andersson lär göra sitt allra bästa när han kommer tillbaka till Katrinhallen för att visa upp sig. Själv varnar han för Thor Immo och en spelare jag imponerats av när jag sett honom är Stefan Söder. Men bara för att jag lyfter fram dessa så lär väl Sebastian Benker kliva fram, eller Mattias Åkesson, eller Niklas Lehmann eller…

INTERVJUN

I Troja valde jag att intervjua en gammal elev till mig, nämligen deras poängkung Johan ”Bois” Andersson.

Tjenare Johan, jag är gammal lärare till dig, kommer du ihåg det?

Jajjemensan, jag kommer ihåg dig både som lärare och supporter!

Vad har du annars för minnen från din tid i Bois?

Det var där man är uppväxt och man har ägnat åtskilliga timmar i Katrinhallen. Det var där jag fick chansen och slog igenom och jag håller fortfarande kontakten med (Fredrik) Jonsson, IQ (Mattias Perhsson, materialare) och Ronny (Johansson), även om man slog igenom så ung så det är inte så många kvar numer. Men föräldrarna bor kvar så visst håller man lite kontakt men inte som innan när man hade kompisar som spelade.

Har du några minnesbilder av tränare som betydde mycket för dig och din utveckling?

Appelgren var sportchef och tränare så han kommer jag givetvis ihåg. Dennis Ström tränade också, Staffan Lundh med, så det är klart dom var viktiga.

Du är en av få spelare som tagit det förbjudna klivet från Mariestad Bois till Skövde. Hur kom det sig att du tog det?

Det föll sig naturligt. Efter gymnasiet skrev jag på för Troja, sedan när jag var nere och kollade på lägenhet tillsammans med (Olof) Mårs så fick jag besked från Troja att de inte hade råd så det blev inget. Då valde jag att flytta till Mörrum som spelade i allsvenskan och det var kanske inte det smartaste. För där gick det tungt så jag flyttade hem och fick en nystart. Men sedan gick Skövde upp i allsvenskan, och när Kempe hörde av sig och jag kunde bo kvar och ha det sociala på hemmaplan så var det en perfekt lösning för min del om jag skulle spela allsvenskan. Hade Skövde spelat i samma division så hade det inte varit ett alternativ, men nu kunde jag få spela i allsvenskan utan att behöva flytta och det var viktigt eftersom jag hade lite stukat självförtroende efter min utflykt till Mörrum.

Och där gjorde du succé!

Ja även om vi trillade ur, man slog ihop allsvenskan det året och två serier blev en, så hade jag fått mersmak eftersom det gått bra. Jag fick mycket förtroende av Kempe och så. Då hamnade jag i Växjö med ett ett-årskontrakt. Jag hade mött dom och de hade bra tryck på matcherna och var hetast på mig så det blev ett naturligt steg.

Där gjorde du massor med poäng, nästan mest i allsvenskan!

Andra året var jag med i poängtoppen. Vi hade Kempe som tränare och jag spelade i en kedja med Christian Jakobsson och Torsten Yngvesson som styrde upp mig. Det gick riktigt bra där, det var Henrik Ewertsson som värvade mig och han var alltid med på ett hörn under mina år där på ett eller annat sätt och det var en trygghet för mig vilket är viktigt för att jag ska lyckas.

Sedan blev det elitseriespel med Frölunda!

Jag så blev det. Efter två år hade jag några elitseriealternativ, men när Frölunda hörde sig för var det bara det som gällde, jag hade varit där och kollat som pojk och det var ett av favoritlagen.

Vad säger du om din elitserietid?

Frölunda hade sjukt bra trupp med 15-16 forwards, de kunde plocka i princip vilka spelare de ville ha utanför NHL, så det var tufft. Vi hade tre olika tränare. Under Melin var jag ordinarie, men när Dahlén blev tränare så blev det mycket mindre så då ville jag gå till en förening jag skulle få förtroende i. Så jag ångrar inte tiden i Frölunda men jag hade gärna haft en större roll.

När jag lämnade Frölunda stod valet mellan Leksand och Växjö. Leksand var så nära elitserien man bara kan komma utan att vara där med tanke på förutsättningarna, men när jag fick erbjudande om fyraårskontrakt med Växjö och såg deras allvarliga satsning mot elitserien och dessutom hade tryggheten där med kompisar i laget så var det givet att jag skulle gå dit. Där blev det sedan två år i allsvenskan innan vi tog klivet upp.

Hur var den elitseriesejouren sedan för dig?

Under Janne spelade jag rätt mycket ändå, i fjärdekedjan. När Hallam sedan kom blev det inte lika mycket speltid. Han satte sin prägel på laget så då var det ett naturligt steg att lämna när man inte fick spela så mycket. I samma veva blev jag pappa för första gången och tjejen var mammaledig så då blev det ett äventyr till Frankrike under en säsong.

Hur var det att spela i Frankrike?

Annorlunda mot Sverige! Det finna många skickliga spelare men inte alls samma taktiska spel som i allsvenskan eller SHL. Det är stor skillnad mot första och fjärde femman. Vi hade i princip bara tre femmor så jag fick spela mycket. Det var annorlunda, man gick från ett SHL-lag med en massa heltidsanställda till en klubb med någon som jobbade halvtid på ett kansli och en tränare bara. Det var lärorikt!

När du sedan återvände till Sverige hade du hus kvar och så i Växjötrakten så att det blev givet att söka en klubb i trakten där runtikring?

Ja det var ganska givet. Jag hade hus och tjejen var mammaledig från ett jobb i Växjö så att det skulle bli utgångspunkten var givet. Sedan var det annat som började bli viktigare i livet än hockeyn.

Du har fått ett mellannamn, ”Bois”, var har du fått det ifrån?

Egentligen är det först här i Troja som det slagit igenom på allvar även om Lakejerna hade en ramsa med det i. Men i Troja har det blivit en stor grej. Namnet kommer från att när jag skrev på för Troja -03 så var det en annan Johan Andersson där, han spelade i SHL och landslaget sedan, som dessutom var född samma år och då var det någon som kom på det sättet att skilja oss åt. Men det är som sagt först nu som det satt sig fast, som jag heter Bois i omklädningsrummet och så.

Är du en god ambassadör för Bois när folk kommer och frågar då?

Det gör jag absolut om någon frågar! Det finns inget negativt alls att säga om klubben.

Nu ska vi snacka om laget lite också. Ni var stora favoriter inför serien och vann den också till slut. Vad säger du om hösten?

Det är som du säger att vi var stora favoriter på förhand och vinner. Det är inte så mycket att snacka om egentligen. Vi och Kristianstad var överlägsna, visst var det tighta matcher men vi har vunnit ändå vilket är en styrka i sig. Vi har fått bättre och bättre och stabilare och stabilare lag för varje år jag varit här.

Hur stor roll har du haft?

Första året var jag lockad av satsningen, Pelle Svensson (tränaren) berätta om vilken satsning de skulle göra och det var det som lockade. Då hade vi inte lika bred trupp och jag fick massor med istid både i förstafemman, boxplay och powerplay, men sedan har jag fått mindre och mindre istid. Nu spelar jag i andrafemman och jag får speltid i powerplay, men visst känner jag mig delaktig och jag får spela.

Är det några spelare som sticker ut?

Vi har ett riktigt jämnt och stabilt lag, så vi är inte beroende av en femma på så vis. Men Robin i mål har varit fantastiskt bra, även Johan har varit stabil när han fått chansen, det är ett bra målvaktspar som ger oss chansen att vinna. Man måste ha duktiga målvakter för att gå upp. Sedan Thor Immo, han är visserligen skadad nu, men det är en riktig poängmakare, han är ung också och kan bli riktigt bra. Det är svårt att lyfta fram enskilda spelare, det har alltid varit någon som kliver fram.

Min minnesbild från träningsmatchen Mariestad spelade mot er var att ni verkligen spelade tillsammans. När ni anföll så anföll ni med fem man, när ni försvarade er så försvarade ni er med fem man…

Vissa lag kan bli lite utspridda men vi är ett tätt lag som du säger. Vi har lite mer allsvensk struktur, så det håller jag med om.

Vad kommer du ihåg från matchen då?

Det var ett bra tag sedan nu men att det var en väldigt tight match där vi väl till och med låg under men till slut vann med uddamålet. Det var en riktigt bra träningsmatch, men båda lagen har utvecklats sedan dess tror jag.

Vad har ni utvecklat under säsongen?

Vi är väl fortfarande ett stabilt lag där vi håller ihop laget, men kanske ännu bättre nu när vi tränat ihop oss. Det är svårt att se när man är inne i det, men vi tar steg varje dag.

Jag tänkt du ska få ge din syn på lagen som gick till allettan från den södra serien!

Om jag börjar med Kristianstad så är det alltid roliga matcher när vi möter dom. Ofta får vi möta lag som backar hem, men de vill spela hockey och anfalla. Vi hade en jämn match hemma mot dom senast och borta vann vi på bra powerplay. De har bra spets och det är roliga matcher mot dom.

Nybro är också ett strukturerat lag, de vet vad de ska göra. Sedan är de inte lika skickliga offensivt, men det har varit tuffa matcher, de är lite mer fysiska. Det är en överraskning att de är med i toppen.

De jag intervjuat tidigare har uttryckt att de är duktiga på att försvara sig och att det är det de är starkast på. Håller du med om det?

Ja de är mer defensiva än offensiva.

Vimmerby sedan har slagit oss en gång och vi vann efter förlängning en match, det är enda laget vi har minus på. De gjorde en bra bortamatch, spelade disciplinerat och är strukturerade defensivt. Vi har haft problem mot dom, det är något vi måste fundera på, hur vi ska lösa deras defensiv.

Är det så att ni svårare att möta defensiva lag?

Vi har bara förlorat tre av 28 matcher under försäsong och serie, så vi har klarat av båda spelsätten. Men det är roligare att spela mot lag som försöker anfalla.

Upplevde du att Bois försökte det?

Ja det försökte de absolut, de försökte spela sig ur egen zon och komma med ett eget anfallsspel, sådana matcher är roligare att spela.

Då har du bara Krif kvar….

Krif har ett helt nytt lag, de har inte varit med i toppen tidigare men löser allettanplatsen i sista omgången. Vi mötte dom första bortamatchen då vi vann komfortabelt och tidigt i andra rundan, men de vill spela hockey och har blivit bättre och bättre. Jag pratade med Söder (ny från just Krif) som berättade att de bara hade 2-3 spelare kvar och då tar det självklart ett tag att få laget att bli samspelt och så vidare.

Vad vet du då om de västra lagen?

Jag vet tabellplaceringarna men inte mer än så. Vi ägnar oss mest åt vårt egna spel, vi ska inte anpassa oss efter andra, men lite info får vi säkerligen när det drar ihop sig till match.

Hur skulle du ranka de södra lagen då?

Jag hoppar gärna att tippa men tabellen innan jul säger någonting, men vi och KIK är topplag det visar ju tabellen.

Och ni har naturligtvis hög målsättning i allettan!

Vi vann ju denna serie så… Vi har inte snackat om det men det är klart vi ska sikta på toppen, det är en fördel att komma högt. Vi vill ju gå till kvalserien, gärna enklaste vägen, men går inte det så får vi ta den längre.

Har du koll på vilka som kan tänkas ansluta från den norra allettan?

Jag vet vilka som gått till allettan, men nu är fokus på vår serie. Dumt att sia så långt fram.

Till sist: Vad är tankarna inför att komma hem och spela mot Bois och har du någon hälsning?

Jag hoppas komma hem och vinna matchen med Troja, sedan hoppas jag att det går bra för Bois i serien, men vi vill vinna och hoppas jag är gladast efteråt. Sedan ska det bli kul att träffa IQ och killarna.

ANALYS AV TROJAS CHANSER

Troja har spelare i fjärdekedjan som skulle kunna spela förstafemma i andra lag, de har en ruggig spets och bredd. De vann den södra ettan och har en stomme spelare som de byggt laget kring så det finns säkerligen både harmoni och lagkänsla i laget. Att de är ett lag för toppen är givet!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm