Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Presentation av Vimmerby

VIMMERBY

Kortfakta om laget:

Snittålder: 21,73 år

Snittlängd: 180,91 cm

Snittvikt: 84,5 kg

Placering i grundserien:

Trea med 35 poäng 64-56 i målskillnad..

Inbördes möte med övriga allettanlag:

Träningsmatcher mot västra lag:

Skövde 4-1 (h), 4-0(b)

Mariestad 3-5(b)

Matcher i södra ettan

Kallinge: 2-1(h), 1-5(b)

Troja: 6-3(b), 2-3 e str(h)

Nybro 1-3(h), 1-5(b)

Kristianstad 2-3 e fl(h), 3-2 e fl(b)

Förlorade båda matcherna mot Nybro men har en seger vardera mot Troja, Kristianstad och Kallinge.

SPELARE

MÅLVAKTER

Viktor Kokman En målvakt vi känner igen från Borlänges succélag förra säsongen och som fick förtroendet att stå alla matcher i serien. Fick då ett facit på 2,49 mål insläppta i snitt och 91,3 i räddningsprocent vilket är klart godkänt även om det inte är toppklass i serien.

Mattias Magnusson Fick endast spela 29 minuter i grundserien och då säger inte statistiken något. Kom inför säsongen från HV71:s J20-lag där han noterades för 89,8 i räddningsprocent.

BACKAR

Dennis Fröland 3+14 poäng. En offensiv back med poänggaranti, det har han visat säsong efter säsong. Inte så stor (176 cm, 85 kg) men har liksom många rightare bra spelsinne.

Karl Johansson 2+12. Nyförvärv från Östersund med juniorlandslagsmeriter. Liten (174 cm, 76 kg) men bra på rören. Främst en offensiv back.

Petter Runesson 9+3. Följde med Karl Johansson och Kristoffer Backman från Östersund till Vimmerby inför säsongen. Också han liten till växten (175 cm, 83 kg) och med offensiven som sitt adelsmärke. Bra skott! Sämst plus/minus-statistik i laget (-4).

Pelle Ström Egen produkt som nu är inne på sin femte säsong i a-laget trots att han är 22 år ung.

Viktor Hällegard 0+5. Son till tränare Jeff Hällegard. Nyförvärvet inför säsongen från Huddinge är främst en defensiv kraft.

Alexander Leandersson 0+1 (4 matcher). Är normalt kapten i Färjestads J20-lag men lånades ut under slutet av grundserien. Vet ej om han får fortsätta i Vimmerby i allettan, i första skedet gällde utlåningen fram till jul.

Daniel Nilsson 0+1 (14 matcher). Lån från Oskarshamn som blivit kvar. Om han blir det också efter jul vet jag inte.

Helge Holmstrand 0+0. Blott 15-årig egen produkt som står noterad för 12 matcher men tror inte att han spelat något.

FORWARDS

Kalle Östman 6+12 poäng. Dalmas som lånats in från allsvenska Pantern och gjort det så bra att han vann interna poängligan trots endast 17 spelade matcher. Hårt jobbande med offensiven som sin största styrka.

Hampus Harlestam 4+11. Snabb och teknisk center. Stockholmaren gjorde en bra debutsäsong i Vimmerby förra säsongen, men han har högre poängsnitt så här långt denna säsong.

Markus Modigs 6+7. Lagkapten som återvände till sin moderklubb från allsvenska Almtuna under förra säsongen. Avig och bra på rören.

Jesper Kokkonen 6+4. Har spelat i finska juniorlandslaget. Tung och fysisk spelare med bra skott.

Robin Kokkonen 5+4. Bror med Jesper men har inte samma tyngd. Bra energi och fart i spelet. Har lagets bästa plus/minus-statistik (+7).

David Stenbacka 2+7. Spelade förra säsongen i Tyringe som gjorde stor succé. Kreativ ytter med bra händer.

Oscar Josefsson 1+7. Smålänning som vandrat mellan ettan och tvåan de senaste åren. Rightare.

Victor Crus-Rydberg 4+3. Säsongens supporterspelare som kom med höga förväntningar då han bland annat har AHL-meriter. Poängmässigt har det dock gått sådär måste man säga. Bra spelfördelare och fina händer. Tvåvägsspelare.

Mattias Wigley 3+3. Center med stark defensiv men inte oäven offensivt.

Kristoffer Backman 3+1. Tredje killen som anslöt från Östersund. Skridskostark rightare med bra skott.

Oskar Carlsson 2+2. Tvåvägscenter med bra skridskoåkning och spelförståelse.

Anton Karlsson 0+0. Egen produkt som haft problem med axeln men nu är tillbaka. Energispelare i tredjekedjan tillsammans med Oscar Josefsson och Mattias Wigley.

TRÄNARE

Jeff Hällegard En tränare som inte räds att säga vad han tycker. Har tränat flera lag på hockeyettannivå, bland annat Vita Hästen men också flera andra lag i Mälardalen.

GRUNDSERIEN

Vimmerby hade många nyförvärv att spela in och inledde också serien lite skakigt: I och med att mörka november infann sig så fick man dock upp farten och man kunde säkra platsen i allettan sedan man i sista omgången besegrat Kristianstad efter förlängning.

SPELARE ATT SE UPP MED

Framför allt har de några starka offensiva backar i Fröland, Karl Johansson och Petter Runesson, men Markus Modigs och Kalle Östman är livfarliga i anfallszon. Stort sparkapital i Viktor Crus Rydberg, får han fart på spelet så är han en av ettans bästa spelare.

INTERVJUN

Då det inte finns några spelare med anknytning till Bois så väljer jag istället att ringa upp Vimmerbys nya tränare Jeff Hällegard och ge mig in i närkamp med en gång.

Du har rykte om dig att var en tuff ledare, Joakim Englund skrev ett blogginlägg efter sin tid i Hästen där han beskrev din ledarstil som ”learning by fear”. Det stämmer väl inte?

Det tycker jag inte. Jag är precis tvärtom, men jag ställer höga krav på spelarna. Mitt ledarskap är mer att föra en dialog än ”learning by fear”. Jag har tränat ett antal spelare och det finns andra att snacka med om man vill ha en annan bild.

Du har tränat fler olika klubbar innan Vimmerby, bland annat Vita Hästen. Vad är ditt signum vad gäller spelet?

Jag vill spela som alla andra tränare nuförtiden, en modern ishockey med bra fart och bra puckkontroll, att våga göra saker med pucken. Därför ställer jag också höga krav på träningsbiten, att man måste träna hårt, det klarar inte alla spelare av. Ska du bli en bra spelare måste du vilja träna hårt och bli bättre varje dag, även tunga perioder.

Det är några spelare som lämnat klubben och i en artikel i Vimmerby tidning var du inne på att spelare mer ser till sin egen poängskörd än till lagets bästa…

Framför allt kanske de har dålig självinsikt, de tror det finns en genväg. Men ska man bli riktigt bra, de är snäppet under att bli heltidsproffs, och kunna livnära sig på det fullt ut så gäller det att göra det hårda jobbet dagligen och det är det få som vill göra. Det finns otroligt mycket talang i hockeyettan men ska du ta steget upp är det viktigt att spela också utan puck. Att komma i skottlinjen och ta markering, det är det som krävs för att spela högre upp och det är de inte intresserade av och då blir de kvar i hockeyettan också. De som lämnat har deras värld varit för tuff och de inte fått den speltid de velat ha. Men det är prestationen som styr speltiden, det gäller alla tränare. Det du gör på isen och då kan man ta den enkla vägen och lämna eller den tuffa vägen och stanna och kämpa för istiden. Det är fantastiskt att du hitta alla negativa omdömen! Jag vet vad jag står för. Folk har inte förmågan att se förbi rykten. Det är där du är nu. Dom som känner mig har en helt annan bild. Jag är trygg i mig själv och vet vad jag står för, jag vänder inte kappan efter vinden. Sedan får andra bedöma om jag är för hård eller inte, men jag har höga krav både på mig själv och på spelarna, det är enda chansen att det blir bra, lättja leder inte framåt. Man måste kunna ta tuffa beslut som tränare och det tror jag Karl Helmersson i Bois gör också, man måste stå för något annars är man inte ledare. Sedan beror det på hur man är men dialog har jag väldigt mycket av.

Vimmerby spelade tidigare i den västra serien och då spelade de ett väldigt kreativt spel med mycket rapp skridskoåkning. Vad jag förstår så stämmer det fortfarande?

Vi har kreativa spelare men det gäller att kunna spela både offensivt och defensivt, det finns en motståndare på isen också som styr hur man spelar. Men vi vill spela med hög fart och har skickliga spelare, men man måste kunna spela i alla zoner inte bara i offensivt. Att spela kreativt gör man bara med pucken, när man inte har puck måste man kunna försvara sig.

Ni har en mindre rink och tidigare år har ni också haft väldigt bra facit på den, men i år är ni lika bra borta…

Fördelen för oss är att vi tränar på den varje dag. Men de flesta lag är bra på hemmaplan och det beror på andra saker som att man har supportrar som stöder och att man slipper åka buss, det är många lag som är bättre hemma.

Blir spelet ändå inte lite annorlunda med mindre rink eller är det detsamma?

Det är inte så stor skillnad på måtten, men visst blir det lite intensivare i och med mindre ytor. Men vi försöker spela på samma sätt hemma som borta, vi gör gameplan utifrån motståndare och inte utifrån rinkens storlek.

Sammanfatta er grundserie!

Den har varit lite upp och ner.

Är det någon period som varit bättre?

På slutet har det varit en bra period: Från början av november och framåt har det varit betydligt bättre, vi har bara förlorat en match under ordinarie tid.

Vad fick ni ordning på då?

Massor av saker, saker jag inte går in på, det är många faktorer som spelar in.

Hur är draget kring hockeyn i Vimmerby?

Bra, det är stort hockeyintresse i stan.

Vi som kommer från den västra serien är nyfikna på övriga söderlag. Skulle du kunna beskriva övriga allettanlag från den södra serien lite kort?

Troja är ett riktigt bra lag med fyra bra femmor, de är stabila och spelskickliga. De har bättre offensiv än defensiv men är ett riktigt bra lag som garanterat går bra.

Kristianstad är också ett skickligt lag, men där är det mer tyngd som de spelar på. De har många bra spelare.

Nybro tycker jag gjort en jättebra säsong, ett homogent lag som är väldigt bra försvarsmässigt. De spelar bra efter resurserna, har bra värderingar och är väldigt bra på att försvara en ledning. Man vill inte hamna i underläge mot dom, de har stora backar som spelar rätt tufft runt målet. De har gjort det bra. Mot oss har de fått ledningen och sedan spelat smart.

Kallinge har bra målvaktsspel. De är lite i samma läge som oss med många nya spelare att spela in. Det tar ett tag att bli ett lag men har nu blivit mer sammansvetsade och då kommer resultaten. De har hög potential. Vi har mött som och då har de spelat kontringshockey, sedan har jag inte följt dom när de mött andra lag. Men de flesta lag spelar ganska likt, alla lag kan slå alla. Vi har vunnit mot Kallinge och förlorat, samma med Troja, sedan har vi två oavgjorda mot Kristianstad där vi vann en och förlorade en efter förlängning, så alla lag kan slå alla.

Vad känner du till om den västra serien då?

Vi har mött Mariestad i en träningsmatch och Skövde i två och vet att Borlänge vunnit serien övertygande. Men sedan inte satt mig in ingående men kollat lite hur lagen spelar med hjälp av lite kontakter. Men när man möter dom får man se hur matchen ser ut. Mariestad och Skövde är av tradition starka division 1-lag och Borlänge gjorde det bra förra säsongen och Kumla och Lindlöven har gjort det bra så att…

Ni mötte Bois i en träningsmatch som du säger, vad kan du säga om dom?

Det var genrepet. Jag vet att det är ett homogent div 1-lag som byggt på en stomme spelare och sedan fått in några killar som gjort det bra poängmässigt i Pellfolk och Norlöv med flera. Mariestad är ett bra lag med hög ambitionsnivå på den här nivån.

Vad har du annars för tankar kring allettan?

Att det ska bli en härlig utmaning med tio bra lag, jag tror att alla lag kan slå alla. Vi kliver in med goda förhoppningar om ett bra resultat. Vi kan prestera på en väldigt hög nivå, det gäller att vara där varje match så man inte går ner sig.

Ni kanske också möter Bois i premiären i Vimmerby.

Jag tror det är spikat faktiskt de första två omgångarna lär det inte bli ändringar på. Spelordningen överlag är nog fastställd, det är att det kan flyttas dag för någon match från söndag till lördag eller så. Dagarna slås fast på måndag.

Hur viktig är det då att vinna första matchen?

Jag tror alla matcher är viktiga, det är bra att vinna och få en bra start men det behöver inte vara avgörande, för då blir det något lag av oss eller Mariestad som kan sluta spela. Det gäller att göra en bra prestation varje match. Båda lagen vill vinna och en bra start ger lite arbetsro, men det är match den 29:e igen. Det ger alltid en boost om man vinner, men inte avgörande, så kortsiktig kan man inte vara.

Dagarna går fort och snart är det dags för allettanpremiär. Vad vässar ni fram tills dess?

Nu försöker man träna på bra med lite mer skridskoåkning för att sedan kunna ta ledigt och finslipa det sista innan nedsläpp. Inget specifikt så, det är mer att man tränar lite tuffare för att sedan kunna vila och finslipa powerplay och spelidé och lite scouting inför Mariestad de sista träningarna efter jul.’

Vilka spelare behöver Mariestad se upp med i premiären?

Ishockey är ett lagspel där alla måste bidra, det är lagets prestation och varje individ måste vara med och bidra, hockey är inte enskilda individer.

Ni har flera backar i topp av den interna poängligan, är det viktigt för er del att ha delaktiga backar även i det offensiva spelet?

Absolut, vi vill att alla spelare ska vara delaktiga, även backarna. Men poängligan vad innebär det? Man ska inte tro att poäng avslöjar vad du gör på isen, det är bara offensiven som visas där. Hockey är ett komplext spel där du har pucken kanske en minut, det andra spelet utan puck är mycket viktigare, att du vinner närkamper och täcker skott och så vidare. Det är alltid så att folk relaterar till poängligorna, men det är inte det som avgör om man är bra eller dålig. Det finns spelare som inte gör en poäng på en hel säsong som ändå är fantastiskt viktiga för sitt lag.

Hur är det med Jakob Karlsson, är han med och spelar allettan med er?

Nej han var utlånad hit men nu är han i Pantern igen.

Till sist: Hur tror du allettan slutar, blir den jämn eller kommer den att skikta upp sig?

Jag tror det skiktar upp sig och jag tror definitivt att Troja är med däruppe. Sedan är det ganska öppet. Sedan är det de som har förmågan att spela bra i alla matcher kommer att gå bra. Troja är för mig den stora favoriten efter att ha mött alla lag. Borlänge har visserligen gått bra i den västra serien, men Troja är vassare, det tror jag.

Tittar man på oddsen är Kristianstad och Troja rätt stora favoriter…

Kristianstad är fullt normalt att de tippas i topp, de har resurser vida överlägsna alla andra så de ska bära favoritskapet. Så det är jag beredd att skriva under på, men Troja känns bättre. Men det är sjukt små marginaler, Troja har ändå vunnit båda internmötena, så de två är favoriter men sedan är det vidöppet.

ANALYS AV VIMMERBYS CHANSER

Vimmerby landade några tunga förstärkningar inför säsongen, och då tänker jag kanske främst på trion från Östersund samt Crus-Rydberg. Och visst har man gått helt ok, men det har inte riktigt glänst kring laget. Som jag ser det finns det ytterligare potential att plocka fram ur laget och lyckas man med det så har man bra chans att vara med på den övre halvan. Men får man inte till det så kan man också få nöja sig med att kämpa om playoffplatserna.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm