Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Presentation av Kallinge-Ronneby IF

KALLINGE-RONNEBY IF

Bois har kvalificerat sig för den södra allettan. Det innebär att vi får fem nya bekantskaper från den södra ettan. Jag och Henrik Andersson kommer att presentera det nya motståndet under de närmaste dagarna för att till slut komma med den slutgiltiga tippningen av hur det hela slutar. Först ut är Kallinge-Ronneby IF

Fakta om laget:

Snittålder: 21,85 år

Snittlängd: 185.46 cm

Snittvikt: 87.88 kg

Placering i grundserien:

Femma med 34 poäng

Inbördes möten med övriga allettanlag södra:

Troja 2-4(b), 0-5(h)

Kristianstad 1-2(b), 3-2(h)

Vimmerby 1-2(b), 3-2(h)

Nybro 3-5(b), 3-2e str(h)

Förlorade båda mot Troja men mot övriga har man vunnit hemma och förlorat borta.

Spelare

MÅLVAKTER

Robin Jensen Lån från Djurgården som är uttalad förstekeeper och som på sina 15 matcher noterades för i snitt 2,01 insläppta mål och en räddningsprocent med 92,2.

Isak Edman Har fått stå övriga matcher i serien och släppte in 2,83 mål i snitt med en räddningsprocent på 90,3.

Viktor Andersson Lån från Karlskrona som ännu inte fått chansen att stå.

BACKAR

Mikael Kurki 2+8 poäng. Rutinerad finne som gjorde stor succé i Karlskrona, men har också 340 matcher i SM-liiga.

Josef Ingman 1+8. 21-åring med rötterna i Örnsköldsvik och Modo som också provat på juniorhockey i nordamerika.

Martin Ekström 1+6. Rutinerad försvarare med meriter från Mestis. Kom från Mörrum inför säsongen. Har lagets bästa plus/minus-statistik.

Marcus Karlström 2+4. Har testat på allsvenskt spel i Mora men kommer senast från juniorhockey i nordamerika.

Albin Lindgren 1+1 (på fem matcher). Skövdes poängstarke back som provade på lyckan i Västerås men då han inte fick förlängt efter tryouten valde att inte återvända till Skövde utan istället spela för i Krif.

Joe McNamara 0+1. Amerikan som spelade collegehockey fram till denna säsong då han provar vingarna i Europa. Sämsta plus/minus i laget.

Felix Heljemo 0+0. 20-åring som lånats ut till Mörrum i div 2.

FORWARDS

Johannes Nilsson 8+10 poäng. Snittade under fjolårssäsongen ett poäng i snitt (i stort sett) i Nybro men valde ändå att byta till Krif inför säsongen.

Castan Sommer Amerikan som kommer från samma college som Joe McNamara. Gör liksom Joe sin första säsong i Europa efter att ha spelat NCAA-hockey under flera år.

Hampus Olsson 2+14. Spelade i U19-landslaget så sent som ifjol. Lång och tung (195 cm, 96 kg).

Mikael Johansson 5+9. Har spelat 64 SHL-matcher för Växjö och förra säsongen provade han på allsvenskt spel med Pantern och Sundsvall. Ännu en storvuxen spelare (191 cm, 95 kg).

Tony Söderman 8+4. Boisbekantingen med det vassa avslutet har efter en säsong i allsvenskan med Sundsvall tagit steget ner i ettan igen.

Carl Ericson 7+4. Spelade i U20-landslaget under förra säsongen då han spelade först i nordamerika och sedan i Borlänge. Liten och rapp.

Andreas Nordfeldt 3+7. ”Trotjänare” (fem år i laget och därmed den som gjort flest säsonger) som väntade länge innan han skrev på. Skövdebekantingen är en stabil poänggörare och lite av lagets ryggrad.

Sebastian Bengtsson 4+4. Ny för säsongen från succélaget Västervik där han gjorde det riktigt bra. Snabb på rören.

Alexander Lunsjö 2+5. Ny från Rögle där han gjorde succé i deras J20 superelitlag men han fick också chansen 22 matcher i deras SHL-lag (noterades då för 1+1).

Andreas Schumacher 2+1. Från en riktig hockeyfamilj där båda bröderna spelar i allsvenskan (Christoffer och Michael). 195 cm lång och 90 kg tung.

Jakob Forslund 1+2 (på 9 matcher). Har representerat tre hockeyettanklubbar redan under säsongen: Kristianstad, Surahammar och Krif.

Pontus Okerblad 1+1 (12 matcher). Ännu en stor spelare, 193 cm, 98 kg.

Tobias Strandberg 0+2. Ny från Tyringe som fått begränsat med speltid.

Mattias Karlsson 0+1 (10 matcher). Spelade förra säsongen i allsvenskan med Sundsvall och har innan dess 17 SHL-matcher.

TRÄNARE

Per Ljusteräng En säsong som assisterande tränare i AIK i SHL, men har också tränat Boden och Borås i allsvenskan. En tränare känd för hårda nypor och tuffa krav.

GRUNDSERIEN

Kallinge hade hela 20 nya spelare in i laget och det avspeglade sig också på resultaten under inledningen på grundserien då man förlorade sju av sina första tio matcher. Men på slutet så hade man lärt känna varandra bättre och då fick man det att lossna ordentligt och laget tog sex segrar på de sista sju matcherna och spelade då kanske seriens mest underhållande och fartfyllda anfallsspel. Hade allettanplats en enda gång under grundserien, och det var efter den sista omgången sedan Tranås inte lyckats besegra Troja medan man själva slog Helsingbord. Därmed passerade man smålänningarna med en poäng.

SPELARE ATT SE UPP MED

Vad Tony Söderman kan vet vi sedan hans två säsonger i Boiströjan. En vältränad sniper som hugger så fort han får läget. En annan bekanting med bra skott, fast mer av slagskottstyp, är Albin Lindgren. Ge honom öppet läge i powerplay och det smäller. Allra vassast offensivt kanske dock Johannes Nilsson är, snittar man en poäng i snitt i superelit och södra hockeyettan så är man bra! Till sist kan man inte låta bli att nämna den mycket meriterade Mikael Kurki, en spelare med massor med rutin från SM-liiga och allsvenskan. En skridskoskicklig, placeringssäker och spelskicklig back som antagligen är hockeyettans bästa back.

INTERVJUN

Självklart ringde jag upp exBoisaren Tony Söderman för att höra hans tankar inför allettan. Han var mycket vänlig och ringde upp trots att han var på lagets julfest!

Du kom till Bois inför säsongen 13/14 och gjorde två säsonger där. Vad är dina minnen från den tiden?

Det är bara bra minnen, alla gubbar och allt runtomkring var hur bra som helst. Med perspektiv på det så förstår jag hur bra jag hade det nu när jag har att jämföra med.

Efter Bois gick du till allsvenskan och Sundsvall. Hur var det där?

Det finns inte mycket att orda om, det var en säsong som inte gick som jag tänkt mig, men jag är en erfarenhet rikare.

Och nu är du i KRIF, hur kommer det sig att du hamnade där?

Jag hade hört mycket bra om klubben och hur de sköter det runtomkring och tänkte att jag skulle ge det en chans. Sedan var det en annan från Sundsvall som också gick dit och också Joel Kellman från Bois som jag är kompis med gick dit.

Hade du någon kontakt med Mariestad?

Jo jag hade en dialog med Ronny men jag kände att jag ville testa något nytt när jag skulle ner i ettan igen. Att södra ettan var lite vassare och det har man märkt, det är en tuffare serie och det var det som avgjorde att man ville testa på den serien.

Vad säger du om er grundserie, ni kom på femte plats i södra ettan?

Vi började halvtaskigt då vi hade 20 nya gubbar och bara två gubbar kvar från förra säsongen. Så vi hade mycket nytt och det var många som skulle lära känna varandra så det behövdes några matcher för att det skulle sätta sig och efter några matcher så satte det sig.

Ni avslutade serien bra!

Från början gick det inte helt 100 men vi tog oss i kragen och när det blev allvar och press så var vi som bäst.

Vad tycker du om din säsong?

Jag kom från Sundsvall och var ganska så sargad, man måste försöka hitta tillbaka till sina gamla vanor och gamla spel. Och efter en tuff säsong så tog det ett tag, men ju längre in jag kom i serien desto mer hittade jag tillbaka.

Vad har du nu för tankar inför allettan?

Det ska bli sjukt kul att spela mot nya lag, inte för mig kanske, men att få visa hur bra söderhockeyn är.

Södra är bättre än västra menar du?

Det är den absolut, sedan har ni ett hyfsat bra lag i år och det har gått bra, men vi ska visa varför den södra sägs vara den bästa.

Du som spelat där och mött alla lag, kan du ge oss lite inside om lagen i södra?

Topplagen är Troja och Kristianstad, det är verkligen topplag i ettan och tabellen visar hur bra de är. De har rutinerade och erfarna spelare som vet vad de ska göra på isen. Kristianstad har stora och tunga spelare, de har en bra kompetens att ta sig vidare.

Apropå storvuxna är ni det också, ni har många spelare över 90 kg.

Ja vi har också ett tungt lag och många unga och hungriga, men andra lag har lite längre spelare.

Vad kan du säga om Vimmerby?

Vimmerby är lite som när vi mötte dom i Mariestad, samma spel. En fartfylld hockey och de har en mindre arena och mycket fart i sitt spel. Många lirare och ettriga spelare. Nybro är ett derbylag till oss, de är också tuffa att möta.

Hur kommer det sig att Nybro är de värsta rivalerna?

De ligger närmast geografiskt helt enkelt. Men det är fortfarande inte Mariestad-Skövde-klass, det mötet är mycket hetare.

Du känner ju till Mariestad väldigt väl, kommer du att ge lite insidertips till tränarna om Bois när det är dags att mötas?

Jag gillar mer fair play, jag lämnar inget till någon. Det är upp till game plan och att göra det bäst.

Vilka spelare i ert lag ska vi se upp med?

Jag skulle vilja säga hela laget.

Ni har en spelare som sticker ut, Mikael Kurki med massa säsonger i SM-liiga och i Karlskrona i allsvenskan.

Hans meriter talar för sig, han sprider ett lugn, en stabil och komplett back.

Hur spelar ni, ni har en hel del tunga spelare vilket tyder på ett kraftfullt spel?

Vi är mer ett fartfyllt lag, spelskickligt, det är vår nisch. Vi har många unga och hungriga spelare.

Om du får sia lite om allettan hur låter det då?

Jag tror att vi kan gå väldigt långt.

Många experter tror mycket på Troja och Kristianstad.

Man får låta experterna tala för sig själva, de är duktiga på att prata. De båda fick en väldigt bra start på serien och när de fick så stort försprång så får lagen respekt för dom, nu är det en ny serie och allt kan hända.

Har ni uttalat något mål än?

Nej det har vi inte satt, men alla vill ju gå så långt som möjligt.

Till sist: Har du någon hälsning till Mariestad inför mötet i allettan?

Jag älskade staden och klacken, Oxarna, och IQ och alla andra. Det ska bli sjukt kul att komma dit. Bara kärlek!

ANALYS AV KRIFS CHANSER

Kallinge hade stora ekonomiska problem inför säsongen och fick skära ner på spelarbudgeten och kom också igång med lagbygget väldigt sent. Med tanke på förutsättningarna så var det ett på papperet riktigt starkt lag som Kallinge ställde på benen och sett till ungdomen därtill ett rätt så meriterat lag. Men med 20 nya spelare så kommer allt inte falla på plats med en gång och därför var det inte konstigt att laget fick en trög start på seriespelet. Men allt eftersom laget spelat samman så har man bara blivit bättre och bättre och faktum är att sett till den avslutande tredjedelen av serien är Kallinge faktiskt tillsammans med Troja seriens bästa lag. Jag tror att laget kommer att utmana på allvar om en topplacering i allettan.

Publicerad av Krister Holm