Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH synar statistiken

Nu när serien är färdigspelad så är det på sin plats att syna Bois statistik ordentligt och det är just vad jag tänkte göra i denna krönika. Så är ni inte intresserade av statistik är det lika bra att ni slutar läsa redan nu. Men väljer ni att läsa vidare så kommer ni att se att Bois gjort stora framsteg jämfört med föregående säsong och att det är många Boisare som gjort mycket bra ifrån sig under säsongen!

LAGSTATISTIK

Vi börjar dock med att syna tabellen. Bois hamnade där på en andraplats efter suveräna Borlänge. Jämför man med förra säsongen så tog Bois en poäng mer vilket är försumbart. Däremot är skillnaden i gjorda och insläppta mål långt ifrån försumbar. Förra säsongen var lagets akkilleshäl målgörandet och laget gjorde ”bara” 73 mål. Till i år så hade sportgruppen som uttalad målsättning att vässa offensiven och det lyckades man verkligen med. Hela 29 fler mål lyckades Bois göra, en förbättring med nästan 40%! Lagets styrka förra säsongen var defensiven och där tror jag sportgruppen varit nöjda med att behålla fjolårets notering över insläppta mål, men laget lyckades faktiskt förbättra också sin starka sida. 13 mindre mål släpptes in, en sänkning med fina 27%.

Att Bois gjorde fler mål berodde till en del på att man var effektivare när lägena dök upp. Det avspeglar sig också när man kikar på statistiken över skotteffektivitet, alltså hur stor andel av skotten som går i mål. Förra säsongen hade Bois en effektivitet på 9,91%, i år låg den på 12,04%. Samtidigt så sköt man också fler skott, 110 fler frågor ställdes till målvakten, och det är naturligtvis också en del av förklaringen till de fler gjorda målen.

Men det finns också en tredje delförklaring till att man gjorde fler mål. Det är effektiviteten i powerplay. Bois hade förra säsongen fina 23,08% i powerplay, allting över 20 är godkänt brukar man säga. Men till i år har man fått in vassare spelare och det avspeglar sig väldigt väl i powerplaystatistiken då man når suveräna 30,49%.

Vad är det då som gör att vi släpper in färre mål? Ja det beror inte på att vi släpper till färre skott, tvärtom har motståndarna kommit till avslut 33 fler gånger. Nej istället är det ett bättre boxplay (dryga 84% vilket är med marginal godkänt, jämfört med dryga 78% föregående säsong) samt ett bättre målvaktsspel som är hemligheten. Bois målvakter har en räddningsprocent på 92,84 jämfört med 90,07 förra säsongen, det är en radikal förbättring! Allt det jag skrivit om innebär att laget nu är hockeyettans näst målfarligaste lag (endast Huddinge gör fler mål) och det tredje tätaste (Huddinge och Kristianstad släpper in färre).

Bois spelar i år justare, i alla fall om man får tro utvisningsstatistiken. Två minuter och 22 sekunder mindre per match sitter Bois i utvisningsbåset, det är rätt mycket!

Om Bois bättre statistik har varit avgörande för att det kommit mer publik vet jag inte, men nästan 1200 fler personer besökte i år Katrinhallen jämfört med förra säsongen, en ökning med i snitt 107 personer.

En statistik som är ny för året är tekningsstatistiken. Där vinner Bois drygt 51% av tekningarna, där finns det utvecklingspotential enligt mig!

Avslutningsvis vad gäller lagstatistik så gjorde Bois sig förra säsongen kända för sina starka sistaperioder då man vann 54% av dom. Till i år är det tvärtom de första perioderna som varit vår största styrka, en riktigt stor styrka till och med, då man vann ruggiga 72,73% av förstaperioderna!

INDIVIDUELL STATISTIK

Nu när vi grottat ner oss ordentligt i lagstatistiken är det väl inte mer än rätt att vi gör detsamma med den individuella statistiken. Förra säsongen noterades Bois bäste poänggörare (Philip Larsson) under grundserien för 23 poäng. I år är det fem Boisare som överträffar den noteringen! Douglas Lögdahl lyckades allra bäst och fick stå med i poängprotokollet hela 37 gånger, det var bara Måns Krüger i hela hockeyettan som slog den noteringen (han gjorde 38 poäng). Men också Tobias Björklund 28 poäng (5:a i poängligan västra), Oskar Norlöv 26 poäng (6:a), Filip Thörnqvist 24p (8:a) och Christian Hägg 24 p (9:a) lyckades bättre än Philip Larssons fjolårsnotering.

Extra roligt blir det om man synar Tobias Björklunds poängskörd jämfört med andra backar. Han plockades in för att ersätta Daniel Bertov och poängmässigt har han gjort det med råge! Sex fler poäng än Leksandssuccén gjorde har nyförvärvet noterats för och faktum är man får gå tillbaka tre säsonger för att hitta en hockeyettanback som nått samma fina poängskörd! (Johan Pettersson, Kalix)

Bois har två uttalade playmakers, Douglas Lögdahl och Oskar Norlöv. Därför är det lite kul att notera att det är just dessa två man hittar överst i den västra hockeyettans skytteliga! Norlöv är ruggigt effektiv när han får lägena, han gör mål på mer än vart tredje skott (35,56%), överlägset bäst i hockeyettan av de som gjort fler än 10 matcher. Lögdahl å sin sida är den som gjort flest avgörande mål i västra hockeyettan.

Fem Boisare (Lögdahl (1:a), Björklund (2.a), hernod (6:a), Thörnqvist (7:a) och Norlöv (9:a), finns bland de bästa nio i den viktiga plus/minusstatistiken. Faktum är att Norlöv och Björklunds plus 24 är bäst i hela hockeyettan (tillsammans med Jonathan Tholander).

Det är mycket positiv statistik, men det är en sak där Bois inte lyckats riktigt och det är tekningar. Bois bäste tekare hittar vi först på nionde plats (Douglas Lögdahl).

En annan liga man kanske inte ska vara så stolt över att ligga i toppen i är utvisningsligan. Där får Linus Pellfolk skämmas, då han är den spelare med fjärde mest utvisningsminuter. Det konstiga är att han har fler matchstraff är tvåminutare , det måste vara tämligen unikt! Två matchstraff och endast en tvåminutare har han dragit på sig.

Sist men inte minst synar vi målvakterna. Bois båda burväktare har verkligen skött sig med den äran! Robin Wallin är en av seriens bästa burväktare med 93,25 i räddningsprocent, knappt slagen av KHL-meriterade Nikita Davydov (93,47%). Robin har tagit stora kliv jämfört med förra säsongen och ökat sin räddningsprocent med över två procentenheter! Och tittar man på insläppta mål per match är han faktiskt seriens bästa målvakt (1,79)! Även Arvid Ljung har gjort det bra (1,99 i insläppta mål per match och 92,47 i räddningsprocent).

Publicerad av Krister Holm