Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Utvärdering efter fem omgångar

Nu när det spelats fem omgångar av serien tänkte jag göra en avstämning av hur lagen presterat så här långt.Vilka lag har gjort det bra, vilka är besvikelser? Så här tycker jag lagen inlett serien.

Bättre än förväntat

MARIESTAD BOIS

Naturligtvis en självklarhet att placera Skarborgs stolthet i denna kategori. Visst fanns det förväntningar på laget men att de skulle stå obesegrade efter de fem inledande matcherna tror jag inte ens de största optimisterna trott. Speciellt inte som alla segrar varit solklara, minsta segermarginal är tre mål och man har spelmässigt varit överlägsna samtliga motståndare. Än mer imponerande blir det om man adderar att laget saknat fem spelare de sista två matcherna och fått fylla på med egna juniorer.

IFK ARBOGA

Laget hade tappat många av sina bästa spelare inför säsongen och förväntningarna var inte så höga på laget. Men i och med värvningarna av Henrik Marklund, Tomas Wallgren och Adam Byström Johansson har man fått en riktig spets på laget, kedjan är seriens nästa starkaste enhet (efter Bois Lögdahl-Thörnqvist-Hägg). Arboga har dessutom hållit ihop försvaret överraskande bra och har tagit poäng i samtliga matcher så här långt. Fortsätter man på inslagen väg så kan man vara med och slåss om en allettanplats vilket är klart över mina förväntningar på laget.

KÖPING HC

Laget tippades långt ner i tabellen inför säsongen, av vissa till och med som sista lag, men laget har verkligen visat upp positivt spel så här långt. Inledde med en skrällseger mot Kumla och har också lyckats besegra Åkers/Strängnäs under de inledande fem omgångarna. Då spelar det ingen roll att laget torskat övriga tre, man är ändå klart plus mot vad man räknat med innan.

Som förväntat

IFK KUMLA

Tvekade om jag skulle ha dom i denna kategori eller i kategorin ”Bättre än förväntat”. Men efter att ha skärskådat deras spelschema så tycker jag de haft motståndare så här långt som jag tycker de borde ha nedanför sig i sluttabellen så därför hamnar de trots 12 pinnar på fem matcher under lag som gått som förväntat. Inledde överraskande med torsk mot Köping men har sedan dess ryckt upp sig med fyra raka segrar. Har ett stort sparkapital i Philip Larsson som så här långt ännu inte riktigt kommit igång, att man trots det gjort 21 mål är starkt.

GRÄSTORP IK

Laget har stått upp riktigt bra mot idel tufft motstånd så här i inledningen av serien. Även om poängskörden kan tyckas skral, man har endast, tre poäng så här långt, så har man ändå bjudit upp till kamp i samtliga matcher och hade med lite flyt kunna rubba lag med högre förväntningar på sig. Man har med andra ord gjort det bra, precis som jag förväntat mig av ett för säsongen vässat Grästorp IK. Laget kommer att lyfta i tabellen när laget får möta lag från nedre halvan, det är jag övertygad om!

SKÖVDE IK

Inledde serien starkt med två raka klara trepoängare mot Åkers och Surahammar men sedan har det gått utför. Två poäng mot Grästorp, en mot Enköping och noll mot Bois. Det är kanske tur för Skövdelaget att det inte delas ut minuspoäng i hockey! ;-) Skämt åsido, laget har gjort det poängmässigt klart godkänt och spelmässigt har det sett ut ungefär som jag förväntat mig med hyfsat få mål insläppta men lite svårare offensivt.

FORSHAGA IF

Laget har blandat och gett under säsongsinledningen. Inledde med tre raka förluster men har sedan repat mot och besegrat Köping och Lindlöven på hemmaplan. Precis som vanligt och precis som förväntat med andra ord, man är upp och ner i prestation men hemma i Ängevi ishall kan man rubba vilket lag som helst. Någon allettankandidat lär man dock inte vara.

BORLÄNGE HF

Jag ska erkänna att jag faktiskt nästan är benägen att placera laget bland de som jag förväntat mig mer av. Men har man samlat ihop 13 poäng på fem matcher och ligger tvåa i serien så får man väl ändå ge laget godkänt. Spelmässigt har det dock inte sett bra ut och laget med de höga förväntningarna på sina axlar (jag har tippat dom som klara favoriter i serien) har inte fått omgivningen att jubla direkt. Man förlorade första matchen mot Lindlöven som är enda egentliga utmaningen man haft på spelschemat så här långt, och därefter har man tagit programenliga segrar mot lag från nedre halvan utan att riktigt få till den där urladdningen. Nästa fem matcher kommer det att bjudas på tuffare motstånd, efter det kan vi på allvar se om laget blir fågel eller fisk denna säsong.

SURAHAMMAR

Vad ska man säga? Laget har torskat fem raka matcher, har minus tjugo i målskillnad och ligger klart sist. Men det är precis som förväntat, jag vidhåller det jag skrev inför serien, jag betvivlar att laget ens kommer att ta fem poäng fram till jul.

Sämre än förväntat

ENKÖPING SK

Enköping var klart vässat inför denna säsong och jag hade höga förväntningar på laget, men det har väl varit si och så med att infria dom så här långt. Visserligen har man tre segrar men två av dom är efter straffar. Såväl Skövde och Arboga har fått med sig poäng av Enköping och det är framför allt defensiven som läckt. 21 insläppta mål på fem matcher är inte godkänt av ett lag som ska kämpa om allettanplatserna.

LINDLÖVENS IF

Kanske tufft att placera ett lag som har tre segrar på fem matcher här, speciellt som man endast har en hemmamatch så här långt. Men jag hade högre förväntningar på laget än så inför säsongen. Framför allt är det offensiven som fallerat. Att endast göra 13 mål på fem matcher är inte godkänt och förlusten senast mot Forshaga måste ses som en klar missräkning. Nu vill det till att man besegrar Skövde i kommande match för att man ska bli det topplag jag förväntat mig att man ska vara.

ÅKERS/STRÄNGNÄS IF

Jag hade förväntat mig full fart framåt och läckert anfallsspel men av det har man inte sett mycket av så här långt. Endast 11 mål på fem matcher (näst sämst i serien) är så klart långt ifrån godkänt av seriens kanske på papperet mest potenta offensiv. När sedan försvaret dessutom läckt precis lika mycket som man förväntat sig, man har 23 insläppta så här långt, så är det inte överraskande att laget ligger näst sist och har idel förluster. Jag skrev inför säsongen att jag tyckte att offensiven såg ut att kunna rädda kontraktet för den ekonomiskt tyngda klubben, men då måste det till en klar skärpning. Och det utan en av lagets största stjärnor, då Daniel Despotovic i veckan beslöt sig för att lämna.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm