Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH:s tabelltips plats 8-5

KH fortsätter sin nedräkning av hur serien kommer att sluta, och efter denna gång så vet ni vilka som missar respektive går till allettan.

Jag har betygsatt lagdelarna i respektive lag och sedan summerat betygen och på så vis fått fram en tabellplacering. Här är betygsnyckeln:

Betyg 1: Bottenklass hockeyettan

Betyg 2: Låg hockeyettanklass

Betyg 3: Hockeyettanklass

Betyg 4: Hög hockeyettanklass

Betyg 5: Toppklass hockeyettan

Nu kör vi!

Plats 8

ARBOGA

Målvakter Betyg 3

Lånet av Oscar Fröberg från Örebro är bra för Arboga, han gjorde det riktigt bra ifjol med en räddningsprocent på nästan 92, trots sin ungdom (19 år). Det kommer att bli viktigt att han fortsätter utvecklas och inte plockas hem, för även om Alfons Fallqvist inte är dålig så håller han inte samma klass.

Backar Betyg 1

Här ser det ihåligt ut. Jag saknar offensiva backar, jag saknar defensiva kuggar jag saknar rutin. Äldste back är 22 år och det saknas meriter och stabilitet överlag. Martin Jonsson flaggar klubbchef Christoffer Norgren för, men att en 21-åring som var skadad stora delar av föregående säsong ska bära ett försvar på sina axlar tror jag inte på.

Forwards Betyg 3

Ser klart intressantare ut än backsidan. Framför allt en spelare sticker ut, Adam Byström Johansson, en kille som är för bra för hockeyettan. Mitt betyg och tips bygger dock på att han blir kvar hela hösten. Men det finns också flera intressanta killar: Henrik Marklund och Dennis Folke gjorde det bra i bottenlagen Grästorp och Surahammar ifjol och man har också fått in några lovande juniorer i Linus Ageborg, Calle Källström och Oscar Olsson. Men allra vassast utöver Byström Johansson är ändå nyligen inlånade Tomas Wallgren, en spelare med leveransgaranti. Jag räknar kallt med att han får förlängt. Får Rigelius ett genombrott som sportchef Norgren tror?

Betyg totalt 7

Ser svagare ut än föregående år då man gick oväntat starkt. Framför allt backsidan känns direkt svag men tack vare en stabil sista utpost och en ok forwardssida så undviker man direkta bottenträsket. Kan dock hamna längre ner om Adam Byström Johansson och Tomas Wallgren försvinner.

Plats 7

ÅKER/STRÄNGNÄS

Målvakter Betyg 1

Sebastian De Massa Carlsson och Viktor Östlund kommer in med meriter som långt ifrån imponerar. Inget ont i att vara ung, men en division 2-kepper med dålig räddningsprocent och en andrekeeper med kass räddningsprocent från ett mediokert (ursäkta Wings) hockeyettan östra-lag kommer inte att stänga många matcher.

Backar Betyg 2

Har två riktigt starka kort i Fredrik Sonntag och Martin Backholm och en intressant talang i Ralfs Ginsbergs (med bla KHL-meriter) men i övrigt så är det inte mycket att skryta med, snarare uttrycka oro över.

Forwards Betyg 5

Om det ser tunt ut defensivt för Åkers del så ser det betydligt starkare ut offensivt. Det kryllar av kompetens i forwardsleden. Eller vad sägs om killar som Tony och Alexander Lagerström, Daniel Despotovic och Nicklas Nilsson?! Det är alla killar som är goda för att snitta åtminstone en poäng per match, i Lagerstömmarnas fall en bra bot över också. Men det finns också fler intressanta spelare vilket gör att Åkers forwardssida ser ut att vara den (iaf på papperet) starkaste i hela hockeyettan västra.

Totalt betyg 8

Att Åkers kommer att bjuda på målrika matcher är uppenbart. Lika ihåligt som det ser ut defensivt lika spetsigt ser det ut offensivt. Det kommer att bli full fart framåt och har de medstuds kan det gå riktigt bra, men det kan också gå illa om försvaret läcker för mycket. Så illa att de hamnar i absoluta botten tror jag dock inte.

Plats 6

SKÖVDE

Målvakter Betyg 4

I före detta Boiskeepern Andreas Ollikainen så har laget en riktigt bra sista utpost som kommer att kunna vinna många poäng åt laget. David Persson Thorsell är en perfekt andrekeeper. Han lär inte klaga att spela andrafiol och kommer kunna gå in och göra ett bra jobb när han ändå får chansen.

Backar Betyg 2

Med Anton Karlsson i backuppställningen hade laget fått ett högre betyg men i och med hans långtidsskada så faller betyget ner ett hack. Har en back som imponerade på mig i cupen, Jesper Appel, en Bertov-typ med stor offensiv potential och fin skridskoåkning. Honom hade jag gärna sett i Boiströjan. Men utöver han så är det en skadebenägen Oskar Niklasson och en defensiv Niklas Lindmark man får luta sig emot för övriga kort känns mest som utfyllnad.

Forwards Betyg 3

Oj vad välkommen återkomsten av Carl-Johan Sjögren var! Med honom i laget finns det iaf en spetsspelare att komplettera speedkulan (exBoisaren) Viktor Jörnevik och kloke centern Adam Rundkvist med, men i övrigt känns det väldigt beigt. Visst finns där ett gäng hyggliga hockeyarbetare som alltid gör sitt jobb, men det är inga som lyfter ett lags offensiv. Ska Skövde göra mål så får det bli på spelvändningar eller rent vres.

Totalt betyg 9

En bra målvaktssida är viktig och Olli kommer att bära laget i många matcher i vinter. Men tyvärr Skövde, jag tror inte det räcker och jag tror inte att ni tar er till allettan. Utespelarnas kompetens räcker helt enkelt inte till, om nu inte Kempe kan trolla, vilket i och för sig inte skulle vara första gången…

Plats 5

KUMLA

Målvakter Betyg 4

Har ett riktigt bra målvaktspar, speciellt Tim Harrysson är en keeper som många lag skulle vilja ha i sitt lag. Men även nyförvärvet från Lejon John Westermark är en kompetent målvakt med möjlighet att vinna matcher på egen hand. En stark fyra.

Backar Betyg 2

Jag gillar Martin Modigs, det är en kompetent back, framför allt defensivt. Nyförvärvet John Örnberg känner jag till för dåligt för att uttala mig om egentligen, men då han föregående säsong var kapten i Lejon så borde han ha viss klass. Men i övrigt så är det mest grovjobbande backar utan det lilla extra och tvåan är snällt satt.

Forwards Betyg 4

Har många spelare i laget som har en god vana av att leverera mycket poäng: Philip Larsson (ny från Bois), Alexander Kovalonok, Petter Thoressen och Patrik Ström har alla förmåga att producera runt en poäng per match i snitt. Men de har också grovjobbare som tar jobbet i båda riktningarna, inte utan viss skärpa offensivt, då tänker jag kanske främst på Martin Eberhardsson, Markus Viitanen och Erik Planeby en kille man får lite Filip Thörnqvist-vibbar av. Laget har spets och hårt jobb i en bra blandning med andra ord.

Totalt Betyg 10

Kumla har med små resurser gjort det igen: Fått till ett riktigt slagkraftigt lag. Man undrar hur det går till med tanke på den fåtaliga publiken (snittade 171 åskådare förra hösten) och de fåtaliga sponsorerna (trots bara en sargsida med reklam är inte ens den full). Trots det så har man år efter år skakat de mer resursstarka klubbarna och också i år tror jag de fixar en allettanplats, det sena tappet av deras kanske största stjärna, Viktor Lennartsson, till trots.

Publicerad av Krister Holm