Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

BoIS lagbygge säsongen 16/17

Förra säsongen Bois gick tämligen komfortabelt till allettan där man också inledde starkt. Sedan följde dock en svacka med fem raka förluster och då hjälpte det inte att man avslutade bra utan playoffspelet missades.

Intervjun

Filip Thörnqvist, ny lagkapten i Mariestad Bois: Du går in på ditt tionde år i Mariestad Bois nu, hur har åren i Bois varit?

Det har varit jätteroliga år, det är därför man varit kvar alla dom här åren. Jag har trivts bra och det har varit roligt att spela i klubben. Den är en proffsig förening och om det sitter i väggarna, eller om det beror på att sportgruppen gör ett bra jobb eller vad det är, men vi får alltid ett gött gäng som har roligt tillsammans.

Om du tänker på åren, kan du berätta om de roligaste säsongerna och om det varit någon säsong som inte varit lika lyckad?

Det är naturligtvis inget som kan slå det första året, det är få förunnat att få uppleva något sådant att som nederlagstippade ta sig till allsvenskan så det är givetvis höjdpunkten. Sedan trillade vi ur allsvenskan, men det var roligt och lärorikt ändå. Året därpå hade vi en tung säsong där spelet inte stämde. Sedan hade vi en bra säsong med Ström. Året därefter var en riktigt rolig säsong där vi säkrade platsen i allettan i den sista matchen då vi slog Vimmerby efter att ha vänt matchen på slutet, Sebastian Collberg var med i den matchen. Sedan en säsong som påminde om säsongen med det allsvenska avancemanget, där vi hade fem förluster i rad i inledningen av allettan men där vi sedan radade upp segrar och bland annat slog Hästen borta i deras enkronasmatch. Tyvärr torskade vi mot Mörrum i sudden i sista omgången så vi inte gick till playoff, annars hade vi vibbarna från succésäsongen och ett riktigt bra lag med Palmberg, Holst, Andro Michel och Per Jonsson bland annat. Sedan skar man ner på spelarbudgeten säsongen efter men vi fick det att klaffa igen, vi fick Erik Olsson och Tony Söderman och fick det att stämma och gick till playoff där vi föll mot Kristianstad tyvärr, där föll vi väl lite på vår orutin. Sedan kom första året med Helmer, där vi bommade allettan för första gången. Det var en missräkning men sedan gick vi väldigt bra i fortsättningsserien och gick i stort sett rent efter två inledande förluster och mötte Västervik och gjorde match av den även om vi förlorade. Men att missa allettan var en liten väckarklocka för oss som varit med ett tag att det krävs hårt jobb varje match. Sedan var det förra året med många långa resor till norrland, det var annorlunda men roligt. Jag hade inga problem med resorm, det var ett gött gäng.

I hockeyettan blir det mycket långa och dryga bussresor. Skaver man inte på varandra då när man är tillsammans så mycket?

Det kan jag säga att det är inte ofta det är något sådant. Det är mest skratt, vi har väldigt roligt i bussen. Sedan kan det hetta till på träningar kanske, men det ska det väl göra också. Sedan har vi fördelen att Mariestad är en liten stad, det finns inte så mycket att göra kanske så man får umgås och hitta på saker med varandra. Det har vi dragit nytta av, man kommer varandra nära och man respekterar varandra.

Du har blivit utsedd till kapten i år, varför blev du det tror du?

Det får du fråga Helmer om, jag har varit assisterande kapten några år nu, och om jag har ett a eller ett c på bröstet spelar ingen roll, vi hjälps åt allihop. Men jag ser det som en stor ära och jag antar att jag har blivit vald för vissa kvaliteter. Men vi är som sagt var många som hjälper till.

Vad gör att någon blir en bra lagkapten, du har väl en god förebild i Ronny Johansson?

Ja det håller jag verkligen med om! För mig är det en person man kan lita på, en som alltid gör sitt jobb och det bästa för laget i varje situation. Sedan kan man inte ändra på sig för att man är kapten, men vi är många som stöttar varandra. Det gäller att få ihop det till en stark grupp, men bra med en kapten som alltid gör sitt yttersta även om inte spelet stämmer. Man kan alltid åka skridskor eller tjata på motståndare eller bidra på något annat sätt.

Du blev utsedd av Mikael Mjörnberg på hockeysverige.se till en av ettans hetaste spelare. Vad tycker du om det?

Kul att vara med på någon lista i alla fall, hehe. Nej jag bara köra på så får folk tycka vad dom vill, motståndare och andra, men så länge laget och föreningen tycker man gör ett bra jobb så gör jag det som krävs för att vinna. Jag gillar att vara där det hettar till, då är jag som bäst, jag är bäst när jag är lite förbannad.

Nu står du i begrepp att spela din tionde säsong i laget. Hur tycker du att lagbygget ser ut?

Det ser väldigt spännande ut måste jag säga! Vi har en bra mix med några spelare som varit i klubben några år och vet hur det är i Mariestad och vad som gäller. Sedan några som varit här ett par år och kommit in i det och så har vi några nya unga och hungriga killar som vill framåt, det känns som en bra mix.

Jag tänkte att du ska få tycka till om lagdel för lagdel. Om vi börjar med målvaktssidan:

Den känns trygg och bra. Vi har två rätt lika målvakter, de har bra storlek och lämnar små luckor till motståndarna. De är båda unga och har stor utvecklingspotential och kan sporra varandra. De är dessutom väldigt ambitiösa, nej målvaktssidan känns bra.

Om vi sedan fortsätter med backsidan…

Det är lite samma som målvakterna, det känns stabilt. Det känns som att vi har lite olika spelartyper, några tuffa och starka defensiva backar och några starka offensiva kort och så ett par tvåvägsbackar. Dessutom Alba som kommer att bli ett stort tillskott när han kommer tillbaka.'

En sak jag imponeras av vad gäller Alba är att se honom troget följa er trots att det måste vara frustrerande att inte kunna bidra på isen.

Jag vet inte om det är vi i laget eller om det är sportgruppen som alltid prickar rätt eller om det är en kombination, men det är så med många spelare. Alba lär ha haft andra klubbar att välja på och han blir ändå kvar år efter år och det blir ofta så i Mariestad. Man brinner för klubben och älskar att spela hockey för Mariestad Bois . Ja det är inte många spelare som lämnar föreningen för att lägga av eller för att gå i sidled, man lämnar i så fall för att ta ett kliv uppåt…

Ja och just det tror jag är en stor orsak till att spelare vill komma till klubben, som de starka nyförvärven vi fått i år. De vet att Bois har ögonen på sig och att man kan ta ett kliv uppåt om man kommer till Mariestad. Föreningen gör det bra, de har många som spelar högre upp.

Vi har ännu inte kommenterat forwardssidan. Vad tycker du om den?

Den känns också bra. Vi har några som varit med några år, som jag själv och bröderna Engqvist som för övrigt gör ett stort jobb både på och vid sidan av isen. Dessutom Lukas också som känns rutinerad trots att han är så ung. Jag är inte så gammal jag heller, 27, men har varit med många år men har drivet kvar. Det tror jag är en stor tillgång. Och så några som varit här ett par år och spelat in sig kombinerat med några nya.

Du är ju faktiskt näst äldst numer!

Det är mest Hägg som tjatar om det, han påminner mig hela tiden om att jag närmar mig 30.

Är det han som är den som är den stora skämtaren?

Nej det är många, vi har ett roligt gäng. Men det känns som att vi vet när det är allvar och när det är skoj också. Vi har roligt vid sidan om och det är många som bjuder på sig själva. Dahlbom är en riktigt spjuver han också.

Kan du ge exempel på något practical joke?

Vi har inte haft så mycket än, men det beror kanske på att vi inte varit så länge på is än. Men att lägga koppar med vatten i benskydden eller skruva av locket på vattenflaskorna så man får allt över sig är klassiker. Men jag tror det är Hägg, Dahlbom och Hernod som ligger bakom allt!

En annan som verkar bjuda på sig själv är Linus Jerenvik som verkar vara en riktig snajdare på luftgitarr kunde man se på ett facebookklipp!

Ja det är härligt att de kommer in och är den man är och blir accepterad för det. Han är rolig och bjuder på sig själv som alla andra. Men lite otakt var det allt!

Jag tänkte du ska få avslöja några i laget: Vem har svårast att komma i tid?

Hernod! Han har svårt med tider, hans väckarklocka har svårt för att ringa på morgonen.

Vem styr musiken?

Det gör Albin Hernod också, när inte vi äldre bestämmer. Vi hade dansbandsfredagar förr och då är det Linus Engqvist som har hand om det, han är en riktig dansbandsälskare. Jag tror vi får ta upp det igen!

Vem väljer film?

Det gör jag sedan gammalt, det har jag gjort ända sedan jag kom. Om det är att inga andra vill eller om jag väljer bra filmer vet jag inte. Action går bäst, men även komedi funkar. Dramer är ingen ide att ta med, det är bara jag, Jones och Engqvistarna som gillar sånt. Jag tror inte de andra förstår så djupa filmer!

En sak vi redan berört lite: Vem gör mest pracital jokes?

Det kommer inte fram alltid, men jag har ju mina tre kandidater: Hägg, Dahlbom och Hernod.

Vem är pappan i laget?

Det har vi många! Det är vi som varit här ett tag som Jones, Engqvistarna, Lukas och Frick. Vi har många pappor och få mammor.

Vem är skötsammast?

Det är utan tvekan nr 28 Alba! Åk bil med honom, han åker aldrig 3 km för fort. Han tar priset utan problem.

Vem ställer alltid upp, vem skulle du ringa kl 3 på natten med motorstopp?

Dahlbom tror jag, han är född i Värmland och där hjälper man varandra Dessutom kan han motorer bra.

Vem skulle du ta med till en öde ö då?

Oj, det var svårt! Då får jag nog ta Dahlbom där också, då får man mycket skratt då han säger några grodor då och då, får jag roligt iaf.

Vem håller ordning?

Det är Jones och Alba, de gillar struktur och Alba är ordningsmannen. Jones är väl också ansvarig för böteskassan. Är han rättvis eller mest hård? Han är rättvis för det mesta. Visst kan det bli lite diskussioner med rättegång men Jones vinner till slut. Han har koll på reglerna.

Vem tror du får årets genombrott?

Jag tror att Ejdergård kan få det, han är oerhört ambitiös och träningsflitig. Nu har han ett års rutin också, jag tror han tar klivet.

Vem av nyförvärven tror du lyckas bäst?

Jag passar på den, alla ser riktigt bra ut och jag tror alla lyckas.

Helmer går in på fjärde året som tränare, det tredje som huvudtränare. Ni är inte less på att höra å hans röst?

Nej det känns jättebra att ha honom ett år till. Han är ambitiös och vill framåt och utvecklas varje dag precis som vi spelare vill. Det klickar bra, vi vet vad som krävs och vad vi vill, det känns kanonbra.

Vad har ni då för ambitioner med säsongen?

Har man fått spela till april vill man göra det igen, men det gäller att ta det steg för steg. Detkommer vara tufft att ta oss till allettan till att börja med, och sedan blir det ännu tuffare att ta oss ännu längre, så det kommer att krävas mycket för att spela länga men jag tror vi kan ställa till det för många lag.

Analys av Bois chanser Bois har ett ungt lag som nu fått ett år till på nacken. Dessutom har man fått in fyra nyförvärv som känns starkare än de man tappat vilket gör att supportrarna kan se säsongen an med tillförsikt. Jag tror att man är med och tampas om seriesegern.

//Krister Holm

Del två kommer inom kort!

Publicerad av Henrik Andersson