Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Skövde IK:s lagbygge 16/17 del 2

Föregående säsong

Skövde var ett tippat favoritlag förra säsongen men höll inte alls för trycket. Man kom på en sjundeplats i höstserien och missade allettan med bred marginal. I vårserien så förstärkte man med Jesper Hultman och Mattias Gudmundsson men hade ändå stora problem med att fixa en andraplats och playoffspel. Där åkte man dock ut i två raka matcher mot Tranås.

Truppen

Forwards

Oskar Back 36 matcher/10 mål +17 assist

Oscar Forsmark 21/2+2

Alexander Henriksson 30/8+7

Alexander Johansson 35/4+12

Viktor Jörnevik 36/13+10

Martin Karlsson (Ny från Färjestad J20) 41/14+13

Robin Klasson 34/7+7

Adam Rundkvist 34/7+23

Carl-Johan Sjögren (Ny från Pantern) 52/6+8

Victor Thilander 25/2+2

Alexander Yacob 27/2+10 i Skövdes J20-lag

Spelare att se upp med

Andreas Ollikainen känner vi Boisare väl till. En målvakt som fullständigt kan spika igen när han är på spelhumör.

I Carl-Johan Sjögren så har man en stor och stark forward som är väldigt svår att stoppa. Var tidigare främst en offensiv kraft men har under åren i Pantern utvecklat sin defensiv och är numer komplett som spelare. Adan

Adam Rundkvist är en spelare Bois varit och ryckt i, en center med bra spelsinne som bidrar i båda spelriktningarna.

Intervjun

Skövdes nya tränare Tomas Kempe: Efter ett år som tränare i Växjö, två år i Leksand och tre år i Karlskrona så är det dags att återigen träna moderklubben Skövde IK. Hur känns det?

Det känns riktigt bra, jag har haft ett uppehåll på tre år då jag varit på räddningstjänsten och jobbat.

Har du fått tillbaka suget nu eller hur kom det sig att du hoppade på tränaruppdraget nu?

Det var mer att jag skulle starta upp en ny grej på brandkåren och då gick det inte att kombinera det med att jobba som tränare. Men nu går det att kombinera utan att jobbet eller tränaruppdraget blir lidande.

Vad har åren som tränare i andra klubbar gett dig?

Det är allt möjligt, men erfarenhet naturligtvis, man lär sig hela tiden. Man måste ha suget att utvecklas och att utveckla andra om man ska jobba som tränare.

Är du en annan tränare än när du gav dig av?

Man är sig ganska lik, sedan lär man sig saker och lägger till vissa saker och annat tar man bort, men som person är man densamma. Man kan inte ändra sin personlighet.

Om vi pratar personlighet så är ryktet om dig att du är en rätt stark person som håller på ditt. Stämmer den bilden?

Det är möjligt. Du måste ha en idé som du tror på, men jag är öppen för dialog och feedback, sedan är det någon som måste bestämma i slutändan. Men jag lyssnar gärna på idéer om detaljer och kreativitet.

Skövde har en ny sportslig organisation, hur ser den ut?

När jag fick frågan så kollade jag vad man behövde göra i klubben. Jag och Sandin, som ni Boisare känner väl till, har jobbat mycket förut tillsammans och jag fick med honom på tåget. Sedan har vi dessutom nya juniortränare och nya U15- och U16-tränare. Det var viktigt med en nystart för att få in rätt träningskultur med mer träning i klubben så att vi kan få fram fler spelare till a-laget. Vi har haft igång tre träningsgrupper sedan april. Sandin är föreningstränare och stöttar alla grupper för att se till att alla gör på rätt sätt och sedan assisterar han mig som tränare i a-laget. Vi vill bedriva en verksamhet som utvecklar spelare, och då måste man höja träningsdosen. Det finns inga genvägar, har man ambitiösa spelare som vill nå så långt de kan göra så gäller det att lägga ner tiden också.

Har du följt laget under de här åren?

Ja självklart gör jag det, Skövde IK är mitt lag så det är klart man följer laget med intresse.

Förra säsongen var en liten missräkning för SIK:s del med missad allettanplats. Vad gick fel?

Det är svårt att säga, jag såg inte så jättemånga matcher. Vi tittar inte tillbaka utan väljer att titta framåt istället. De gjorde säkert sitt bästa, det gör alla, men de var missnöjda med säsongen och den missade allettanplatsen bland annat, det förstår jag. Men vi lägger fokus framåt.

Hur mycket har du påverkat årets lagbygge, har du varit involverad på något sätt?

Det har man varit, både jag och Sandin har jobbat hårt med det. Vi har satsat på unga killar. Förra året hade man många spelare från start och då är det svårt att utveckla alla Sedan är man styrd av ekonomin men jag tycker det känns helt ok. Vi har någon forwardsplats kvar att fylla men vi har tre juniorer som inte fått något kontrakt än för vi vill se om någon av dom kan slå sig in. Vi ska gå på is ikväll för första gången så får vi se var vi står, det känns spännande.

Så det blir en egen junior som blir den sista pusselbiten in i laget?

Jag har sett dom för lite för att säga det än, jag hoppas på det, men man vet aldrig. En trupp är alltid under förändring. Vi har tränat bra i sommar och hoppas det kan ge bra utveckling och att det kan dyka upp nya talanger.

Jag tänkte att vi ska igenom laget lagdel för lagdel. På målvaktssidan har ni bland annat fått in en målvakt som vi Boisare väl känner till, Andreas Ollikainen.

Ja det känns bra! Vi letade efter en förstamålvakt då det är laget viktigaste spelare. När namnet dök upp så var jag jätteglad att vi kunde lösa det, jag har sett honom spela i Bois så jag vet vad vi får.

Det är väl lite din filosofi att bygga laget på en stark målvakt som uttalad förstamålvakt?

Ja målvakten är viktig, sedan är David (Persson Thorsell) utvecklingsbar och kämpar på bra så man vet aldrig. Men målvaktsparet känns bra med en som varit med ett tag och en som är på väg upp.

Om man sedan tittar på backsidan är det väldigt ungt, den äldsta är 23 år.

Det är en ung backsida, men den känns spännande. Dels de nya och så har vi (Oscar) Nicklasson som var skadad mycket under förra säsongen så han har bara varit här ett halvår kan man säga. Vi har fått in de spelartyperna vi ville ha och dessutom fått in tre egna juniorer, Axel (Abrahamsson) har varit med i a-laget redan förut. I Lindmark och Appel, har vi fått en med lite kraft och en spelande, så vi har lite olika spelartyper.

Du tycker att ni har en bra mix på backsidan?

Ja det tycker jag med spelande backar och med lite olika erfarenheter även om de är unga.

Om vi sedan kikar på forwardssidan så har ni bland annat fått in Carl-Johan Sjögren…

Ja vi är jätteglada att få hit honom, han siktar ju högre egentligen, men nu blev det så. Ifjol hade vi som sagt var väldigt många forwards 14-15 stycken, så i år har vi valt att vara lite mer försiktiga i år och ge de vi verkligen tror på chansen. Har man för många är det svårt att utveckla alla. Nu har vi 8-10 träningsmatcher för att se spelartyper och så, det känns spännande. Det är viktigt att alla känner att de får en viktig roll i laget och att de utvecklas. Men det kan hända saker både forwardssidan och backsidan, det är inte stängt.

Kommer vi att få se klassisk Kempehockey med stark defensiv i första rummet som sedan ska ge en stark offensiv?

Man måste ha en stark defensiv annars måste man göra många mål för att vinna matcherna. Vi vill ha mycket puck och då behöver man ha en stark defensiv och så vända spelet, det klassiska. Sedan är det mycket annat som avgör matcher, inställning till matcherna, arbetsinsatsen med mera.

Om du tittar på er trupp, vad är ett realistiskt mål med säsongen?

Vi delar in säsongen i tre fasen. Just nu har vi en utvecklingsdel där man hittar roller och hur vi ska spela. Nästa steg är höstserien och där är målet att att ta sig till allettan och det är realistiskt som jag ser det, det är ju ett extra lag som går dit i år som jag förstått det, Sedan har vi inte tittat längre. Men det är viktigt att hitta goda vanor under träning och efter träning.

Som avslutning så måste jag få med en fråga med Boisanknytning. Är Bois Skaraborgs bästa lag efter när säsongen är färdigspelad?

Det är det vi ska spela om, men jag tror vi är det bästa laget, men det ska vi spela om som sagt.

Analys av Skövdes chanser

Erik Rosén, Mattias Gudmundsson, Johan Erkgärds, Jesper Hultman, Mikael Persson-Riis var de fem ledande spelarna för Skövde under vårserien men har alla lämnat. Andreas Ollikainen och Carl-Johan Sjögren är två toppspelare men i övrigt så ser ersättarna rätt anonyma ut. På papperet känns alltså laget som slutade som sjätte bästa västra hockeyettanlag klart svagare ut säsongen som kommer. Att man som Skövdesupporter ändå kan känna ett visst hopp för att nå en allettanplats stavas Tomas Kempe. Den meriterade tränaren är känd för att kunna bygga starka lag som är svåra att få hål på, och det är där Skövde fallerat de senaste säsongerna. Nu är man med i kampen, fast då krävs det att tränaren lyckats få ordentlig utveckling främst på sina unga backar.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm