Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Skövde IKs lagbygge 16/17

alt text

Snabbfakta:

 • Kom sjua i grundserien Västra.
 • Man var näst bäst i PP i serien.
 • Man var näst bäst i BP i serien.
 • Man hade ett publiksnitt på 1309 vilket man var överlägset bäst med.
 • Mikael Persson Riis vann interna poängligan på 25 poäng
 • Man kom tvåa i fortsättningsserien med en poängs marginal till trean Enköping.
 • Man försämrade sitt PP i vårserien till 17% och blev där tredje bäst.
 • Man var också fjärde sämst i BP.
 • SIK var också enda laget som ej gjorde något mål i BP under vårserien.
 • Man sänkte sitt publiksnitt till 1090.
 • SIK vann bara tre av sina 14 förstaperioder i vårserien.
 • Jesper Hultman vann interna poängligan i Vårserien på 11+2 poäng.
 • Man har en snittålder på 20.7 år bland backarna inför kommande säsong.
 • Man har en högerskjutande back i truppen.
 • Äldsta backen är 23 år och född 1993.

Backar

 • Axel Abrahamsson 18 år. Blev uppflyttad ifjol och gjorde 15 matcher för Skövdes representationslag. Har i år belönats med ett kontrakt med A-laget.
 • Albin Andersson 23 år. Gör sin sjätte säsong i A-truppen och gjorde ifjol 0+4 poäng.
 • Jesper Apell 23 år ny från Kiruna. Gjorde 6+12 ifjol och verkar väldigt spännande att följa. Kan nog blomma ut ordentligt i Skövde där han lär få ta mycket ansvar och speltid.
 • Anton Karlsson 22 år. Gör sin tredje säsong och gjorde ifjol helt okej med poäng. 6+5 slutade det på.
 • Anton Knutsson 19 år. Hemvändare efter att ha spenderat sin juniortid i Linköping. Gjorde ifjol 1+2 i Superelit.
 • Niklas Lindmark 23 år. Spelade ifjol i Östra serien tillsammans med Hudiksvall och gjorde där 2+12 poäng
 • Oscar Niklasson 21 år. Hade sin juniortid i Färjestad, men är nu inne på sin andra säsong med Skövde. Gjorde ifjol 6+5. Mäter 193 centimeter och 96 kg muskler.
 • Johan Viklund 18 år. Ursprungligen från Lidköping, men har haft sin juniortid de senaste säsongerna i SIK. Dock inte provat på seniorspel än. Trots det så har han belönats med ett A-kontrakt.

Målvakter

 • David Persson Torsell 22 år. Har gjort det bra i Tibro och Division 2. Har stått två matcher för SIK i ettan. Kommer naturligtvis att vara backupp till Ollikainen.
 • Andreas Ollikainen 24 år. Mora, Karlskoga, Mariestad, Umeå och nu går flyttlasset till Skövde. Förra året präglades av en skada, men dom flesta vet vad killen med över 70 matcher i BoIS går för när han spelar som bäst.

Naturligtvis så har vi valt att ringa upp Ollikainen och fråga hur det står till. Hur tankarna har gått och vad som komma skall.

alt text

-Du började din hockeykarriär i Karlskoga, men spelade ungdomshockey i Mora. Varför?

-Jag ville kunna kombinera hockey och utbildning och Mora var ett bra alternativ. Dom hade kommit lite längre än vad Karlskoga hade gjort med sitt gym. Så Byggprogram och hockey var inriktningen under tre år.

-Flyttade du själv dit upp?

-Nej vi var tre stycken som flyttade dit. Jag Viktor Jörnevik och Alexander Holmberg (Spännande spelare som ska spela division två kommande säsong av någon märklig anledning). Vi gick alla tre i samma klass.

-Skaffade ni lägenhet ihop eller hur la ni upp det?

-Nej, första året bodde vi i studentkorridor i ett hotell typ. Sen skaffade vi var sin lägenhet åren därpå.

-Sedan var det dags för seniorhockey i division 2. Karlskoga HC blev det. Du gjorde bra ifrån dig, var det ditt genombrott?

-Det vet jag inte men det gick bra. Hela laget gick bra och vi kvalade uppåt. Vi hade dock inget att komma med i kvalet. Anledningen till att det blev spel här var att gymnasiet var över och jag flyttade hem och dom hörde av sig. Det blev lyckat. Det var en tid när jag inte visste hur jag skulle hitta klubbar så det var skönt att få en klubb att spela för så nära hemmet.

-Sen blev det Bofors. Berätta!

-Det var en grymt lärorik period. Jag kamperade ihop med Belissimo som spelade landslagshockey med Italien. VM rutin och en grymt duktig målvakt. Jag tror dock jag vann de få matcher jag fick chansen att spela och det kändes skönt för självförtroendet att visa att man höll. Andra året kom Joel Gistedt från Rögle och jag visste att jag skulle få stå bakom igen. Han är en fantastiskt duktig målvakt. Det var två väldigt lärorika år och jag är glad att det var just dessa två jag kamperade ihop med. Jag lärde mig massor och dom pushade och hjälpte till hela tiden.

-Sen är det dags. Du kom till Mariestad och gjorde över 70 matcher.

-Ja så blev det. Jag trivdes grymt bra i Mariestad och det var kanske de två viktigaste åren för min karriär. Första året gick väldigt bra för hela laget. Jag har spelat många matcher och fått chansen att visa vad jag kan.

-Så pass att det räckte till ett kontrakt med Allsvenska Björklöven med satsningar mot SHL.

-En konstig säsong. Jag gick flera månader utanför hockeyn och det gnager lite i mig än. Att man inte fick chansen att visa när man väl var där. Har man väl känt på det så vill man vara där uppe.

-Kände du att enda chansen var att börja om i ettan?

-Jag vill spela på toppen av den här nivån. Toppen av min egen förmåga. Då var Skövde ett bra val.

-Ja Skövde av alla klubbar, vad kom det sig?

-Jag fick en bra bild uppmålad av Kempe. Av hur han såg på träning samt hur han vill spela matcher. Jag föll för hans upplägg och tycker att Skövde ser spännande ut. Alla vet också vad Kempe gjort tidigare, han har en del meriter vilket också lockar att få ta del av.

-Stämmer ryktet att du hade tankar om att gå tillbaka till BoIS och hur nära var det i så fall?

-Inte alls nära. Jag hoppades väldigt länge på att få chansen i Björklöven ett år till men när jag väl fick beskedet om att jag ej fick vara kvar så hade BoIS redan tillsatt sitt målvaktspar så det var aldrig aktuellt.

-Du vet att du kommer få höra en del på isen under derbyna va? Tror du Thörnqvist som du fortfarande har kontakt med kommer försöka tugga mot dig och hur hanterar du det i så fall?

-Det kan han få försöka med. Jag vet hurdan han är, vill han snacka så får han göra det, det tar inte på mig, inte vad jag tror i alla fall.

-Derbyna blir extra uppeldade tack vare en sån här övergång. Vad tycker du om det?

-Det är bara kul. Jag har alltid älskat att spela derbyna Det är kul att jag eldat upp det lite, man får se det på rätt sätt.

-En del rop från läktaren lär också skanderas, tar du åt dig?

-Nej. Man hör när det är drag naturligtvis, men man tänker inte specifikt på vad som sägs. Man är så pass fokuserad.

-Till sist ska du också få svara på några snabba frågor!

-Katrinhallen eller Billingehov? Billingehov.

-Torsk eller Sik? Sik.

-Vinna alla derbyn och missa A1 eller förlora alla derbyn och gå till A1? Den är sjukt svår, men laget vill gå så långt som möjligt så vi får väl förlora derbyna och ta oss till A1, men den är riktigt svår...

-Förlora fem matcher i rad eller låta Thörnqvist sätta tre puckar på dig i Billingehov? Så länge vi vinner så kan han få göra tre mål.

-Gå till PO via fortsättnignsserien eller gå till A1 och missa PO? Kan knappt svara på den heller, den är också svår. Man vill ju spela A1 men även PO. Så det finns inget bra alternativ.

-Vi tackar också "Olli" för pratstunden och önskar honom lycka till med karriären och vem vet. Kanske står han där en dag i en blå tröja igen. 70 matcher har nog ändå sagt sina spår i hjärtat hos honom!

Här nedan följer nu en intervju med 18 årige Axel Abrahamsson. En Skövdeprodukt som dessutom är yngst i laget och gör sin första säsong med ett rent A-lagskontrakt.

-Jag skrev på ett juniorkontrakt redan ifjol och gjorde cirka 15 matcher med A-laget varav 7-8 stycken med speltid. Det var mycket hopp mellan J18, J20 och A-lag, men jag har inget emot det. Man spelar för att utvecklas.

-Vad är de största skillnaderna?

-Storleken på spelarna tycker jag. Samt att man inte får lika lång tid på sig med pucken i A-laget.

-Hur är tankarna inför säsongen som kommer. Blir det bara A-lagsspel?

-Målet är att ta en plats i A-laget och få så mycket speltid som möjligt där. Behövs jag i J20 eller om jag behöver speltid så ställer jag mer än gärna upp att spela där också. Men ett mål är som sagt att försöka med så mycket A-lagsspel som möjligt.

-Vad vill du med din karriär? Är du nöjd med att lira i Skövde eller vart vill du?

-Jag vill kunna leva på min idrott så länge som det går. Leva på det jag verkligen tycker är kul och brinner för, men man får ta ett år i taget. Jag känner att jag får en väldigt bra chans i år. Vi har kanske inte så namnkunnigt lag på pappret utan alla står på noll inför säsongen och jag ska försöka ta en av platserna som ska spela.

-Du är yngst i laget. Hur känner du av det? Störs du av det?

-Nej det gör jag inte. Det var kanske mer förra året när man plockade puckar och putta mål och sånt. Jag har inget emot det dock. Någon måste vara yngst och någon måste vara äldst, så är det. Jag kan inte skylla en felpass på att jag är yngst.

-På tal om annat, BoIS har du ju mött ett par gånger förmodar jag. Vad är ett derby för dig?

-Man känner direkt att innan derbyn finns det vissa man knappt kan prata med. Det blir en annan typ av uppladdning och man känner att det är något extra. Det har man känt även när man sitter på läktaren och kollar. Det är inte som vilken match som helst.

-Igår hade ni en aktivitetsdag med laget, vad gjorde ni och vad betyder det?

-Vi lekte lekar och hittade på allt möjligt.. Volleyboll bland annat. Satt i omklädningsrummet och lärde känna varandra. Tror sådana dagar är väldigt viktiga att få med sig redan såhär tidigt. Det betyder massor för gruppen.

Vi önskar helt enkelt Axel lycka till med säsongen och hans fortsatta karriär som vi får hoppas blir som han önskar. Det är helt upp till honom! Tack för pratstunden.

Imorgon följer del två där tränaren och forwards presenteras av Krister. Morgondagen kommer också att innheålla lite egna åsikter. Håll till godo!

//Henrik

Publicerad av Henrik Andersson