Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Surahammars lagbygge 16/17

Med ett par dagars försening så kan vi nu presentera Surahammars lagbygge inför säsongen 16/17. Denna gång är det Krister Holms tur att skriva, och han har bland annat intervjuat genomtrevlige Niklas Larsson.

alt text

Föregående säsong

Surahammar hade en mycket tuff säsong med klara sistaplatser både i höst- och vårserie. Men till kvalserien förstärkte man laget rejält med både spelare som snörade på sig skridskorna igen och lån från andra klubbar. Det blev en ordentlig kraftboost och laget kunde tämligen enkelt ta hem kvalserien och hålla sig kvar i division ett.


Målvakter

Anders Olsson (ny från Västerås J20) Hade 90,2 i räddningsprocent i superleitlaget.

Emil Rasmussen Gjorde endast en match i grundserien förra säsongen med 87,5% och två i kvalserien 92,5%

Backar

Oscar Kallings (ny från Västerås J20) 44/2+9

Linus Näslund (ny från Västerås J20) 34/0+3

Forwards

Eric Alsdal 34/6+10

Mattias Arnmark (Ny från Härnösand) 35/12+12

Kevin Berglund 24/5+1 i Suras J20 Elit-lag

Oscar Henze 27/6+5 i Suras J20 Elit-lag

Anton Kaskikallio (Ny från Fagersta) 21/2+3

Valter Lederud (Ny från Mora J20) 39/3+1

Markus Lundin Andersson (Ny från Tingsryd J20) 7/3+6

Daniel Olzon 29/1+1

Jesper Törnblom 23/0+3

Spelarförluster

Petter Mattsson och Simon St Cyr (Enköping)

Edvin Johansson (Köping)

Dennis Folke (Arboga)

Christoffer Norlin (Linden)

Jim Pesiö (JHT)

Spelare att se upp med!

Surahammars trupp är så tunn att en spelare som kanske inte ens skulle gå in i en förstakedja i ett bra lag får lyftas fram som deras största stjärna. Mattias Arnmark, ny från Härnösand, noterades för starka 12 mål och 12 assist säsongen som gick och kommer att få dra ett oerhört tungt lass som det ser ut i dagsläget. Men kan man få en kille som Pikkararinen att skriva på så är det också en spets med Sura-mått mätt.

Intervjun

Niklas Larsson, Surahammars sportgrupp: Ni kom sist i både höst- och vårserien men när det sedan drog ihop sig till kvalserien så vann ni den tämligen komfortabelt. Snacka om att vara bäst när det gällde som mest!

Vi har haft 3-4 tunga säsonger på raken där vi legat i botten nu. Vi är en liten klubb så vi har svårt att få fram egna produkter som håller för division 1 som vi lyckades med tidigare, det är tufft och serien blir svårare och svårare. Vi hade inte tillräckligt bra lag förra säsongen helt enkelt, en tabell ljuger inte. Men till kvalet fick vi in lite rutinerade spelare, jag hoppade in själv bland annat. Får man in lite spets som vi fick då, som Oscar Pettersson till exempel, så blir det lite tillskott när man har en ung och tunn trupp.

Ett av mina minnen från höstserien är att ni tog poäng av Bois på er hemmaplan, mycket tack vare en ruggigt bra målvaktsinsats från Simon St Cyr!

Simon var jättebra, men nu flyttar han hem till Enköping, det är ett tung tapp. Vi gjorde många bra matcher med tanke på resurserna. Vi spelade smart defensivt och försökte ta tillvara på chanserna, som bjöds. Det var mycket försvarsspel, det är bara att erkänna, men grabbarna krigade på bra. Vi var nära poäng i många matcher också mot topplagen så stundtals spelade vi bra hockey.

Vad var dina intryck annars av Bois?

Det är ett bra lag, sedan kommer jag ihåg när Pontusson och Davidsson spelade där, de spelade ju i Enköping innan och då var de kanske snäppet bättre, men de är fortfarande bra. Bra fart och ett homogent lag.

Om vi kikar på kommande säsongs lagbygge så har ni tappat ett par viktiga kuggar i Petter Matsson och Simon St Cyr till Enköping. Hur tunga är de tappen?

Det är klart det är tungt. Vi hade hoppats få behålla dom, men Simon kommer ifrån Enköping och har pendlat under åren han spelat här så det är nog största orsaken till att han lämnar, att slippa pendla. Sedan har vi ersatt honom med Anders Olsson från Västerås J20 och så har vi Emil Rasmussen sen förut så det tror jag blir bra, det är två bra målisar. Matsson ville komma till en klubb som kunde gå till allettan, så visst är jag lite besviken, jag hoppades han kunde dra ett lass i år igen. Visst är det lite tungt men vi försöker få ihop det, men det krävs pengar, jobb och bostäder och med så många tunga år som vi haft så är det svårt att få hit spelare. Det ser tunt ut just nu men vi försöker få ihop ett bra lag.

Ni har några spelare som ännu inte skrivit kontrakt, Udd och Åberg, till exempel. Hur blir det med dom?

Dom har vi kontakt med, vi pratade med dom så sent som idag faktiskt. Känslan är ändå att de till 99% spelar en säsong till. Åberg blir pappa, men det låter som att de kommer att spela. Vi har lite förhoppningar, men måste få det på papper. Det kan bli några turer fram och tillbaka innan det är klart, någon har hoppat av samma dag som vi skulle skriva till och med, så det har varit några motgångar men vi hoppas att det studsar rätt till slut. Sedan brukar det ramla in spelare när man går på is också så vi får se.

Hittills så har ni två målvakter, två backar och nio forwards i truppen. Vad ska in mer?

Det mesta tänkte jag säga, hahaha! Både backar och forwards ska det in. Vi siktar på kvalitet och spets, vi vill snäppa upp det och komma upp lite i tabellen, vi siktar mot mitten av tabellen. Vi har killar som Åberg och Pikkarainen som vi hoppas få in och lite andra gamla Surahammarsspelare som vi kanske kan få tillbaka, vi vill ta ett kliv.

Hur ser ekonomin ut annars?

Ekonomiskt sett så har vi aldrig minus, vi ligger så vi har eget kapital även om det inte är så många kronor, men vi har kontroll på ekonomin och det är viktigt in dessa tider när elitlicensen ska införas. Men vi är chanslösa att konkurrera med de södra klubbarna och ersättningen dom kan ge, men vi försöker ordna jobb och så där, men i och med att vi varit ett bottenlag några år så är vi inte så attraktiva. Vi skulle behöva ha en bra säsong för att slippa stämpeln att vi är ett bottenlag för att öka attraktionskraften.

Ni har spelat negativ kvalserie de senaste säsongerna. Vad är ambitionen i år?

Det är att undvika negativt kval, det är självklart det som måste vara målet. Vi kan inte ha som mål att nå allettan, utan det är att ta ett kliv och slippa negativ kvalserie. Högre än så kan vi inte sikta på, men det är mitt och föreningens mål.

Vilka ska ni slå för ut undvika negativt kval?

Det är Köping som brukar vara våra lokalkonkurrenter. Det var deras första säsong i division ett förra säsongen så de kanske gick lite på ångorna från sitt avancemang andra året brukar bli tuffare. Men de har fått ihop ett bra lag så vi får se. Grästorp var med oss i kvalserien förra året så de kanske kan vara ett lag som vi kan ha bakom oss men jag har dålig koll på deras lag i år. Det vore roligt att komma föra Arboga och Köping som är våra rivaler.

Är det heta derbyn?

Det är lugnare nu de senaste åren, men ett derby är alltid ett derby. Likadant med Enköping, så de får gärna komma efter oss också, hehe.

Det var lite orosmoment att det skulle bli långa resor när man formade västra serien, men för er del har det inte alls blivit så!

Nej det är så långa resor, ett tag var det Vimmerby och Västervik, men nu är det många korta resor, nu har ju Åkers kommit med också, så det kan man inte klaga på! Det är den del lokalderbyn och då kan allt hända, men det är svårare när man får möta de södra lagen som Mariestad och Tranås, de är steget före, det får man erkänna.

Du har fått sia lite om botten, men hur tror du toppen kommer att se ut?

Det är svårt… Men Enköping satsar och har bland annat tagit våra två bästa spelare och har målet att gå till allettan, sedan om de klarar det får vi väl se. Sedan är det de södra lagen som Mariestad. Lindlöven satsar hårt också med tanke på de spelare de fått in så dom kommer att bli vassa.

Men att vi få möta ett defensivt spelande Surahammar i vinter är troligt?

Jag önskar att vi kunde säga att vi spelade offensivt och frejdigt, har man mycket starka individualister så kan man spela mer offensivt, men vi har inte räckt till riktigt och då blir det mycket försvarsinriktat och att spela tight. Men visst strävar vi efter att bli ett bättre lag, men vi får se vad vi får ihop.

Analys av Surahammars chanser

Nu är inte Surahammar klara med sitt lagbygge än men det är svårt att tippa dom som annat än solklart sist i serien. De kom sist ifjol och har till i år tappat sina två klart starkaste spelare i Simon St Cyr och Petter Mattsson. Men man har inte bara tappat dom utan också flera andra starka kort och ersättarna är med undantag av Arnmark alldeles för svaga för att kunna få laget att lyfta.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm