Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Arbogas lagbygge 16/17

alt text

Förra säsongen

Arboga gjorde inför säsongen som gick en nystart. Många blev förvånade när den gamle storspelaren Fredrik Orrsten inte fick förnyat kontrakt och den tidigare Skellefteåkaptenen Christoffer Norgren lade skridskorna på hyllan. In plockade man istället unga hungriga killar och det blev succé med Arbogamått mätt. Det tidigare bottenlaget som också nyligen varit nere i division två och vänt inledde säsongen lysande och hade på de första 14 matcherna 11 segrar. Sedan kom dock en svacka, delvis beroende på att den klarast lysande stjärnan offensivt Linus Pellfolk drog på sig en skada och den viktigaste backen Joakim Lilliehöök lånades ut till Västerås och allettanplatsen tappades och man slutade till sist sexa. I fortsättningsserien varvade man sedan riktigt bra insatser med lite svagare men man var med och kämpade om playoffplatserna ända in på sluttampen.

Truppen

Målvakter

Alfons Fallkvist Stod nio matcher föregående säsong med 90,3 i räddningsprocent.

Lån från Örebro, troligen Oskar Fröberg. Stod i Arboga och noterade 91,9 i räddningsprocent på 24 matcher.

Backar

Linus Andersson 28 matcher/0+1 poäng

Alexander Hellgren 33/3+12

Albin Johansson (Ny från Åker/Strängnäs) 36/1+2

Martin Jonsson Var skadad under stora delar av föregående säsong 9/0+0

Johan Niemi (Ny från Vännäs) 28/2+4

Niklas Nilsson 35/1+5

Henrik Nordström 36/3+7

Martin Vaakanainen 31/1+5

Forwards

Linus Ageborg (Ny från Väjö Lakers J20) 27/6+12

Adam Byström Johansson (Lån från BIK Karlskoga som värvat honom från Växjö Lakers) 43/15+21 i Växjö superelit men också 17/0+1 i SHL-laget

Dennis Folke (Ny från Surahammar) 42/12+11

Daniel Hörnqvist 25/0+5

Mårten Jakobsson 29/0+3

Calle Källström (Ny från BIK Karlskoga J20) 37/23+11

Henrik Marklund (Ny från Grästorp) 41/18+20

Oliver Nordmark 31/6+21

Niklas Rigelius 35/7+3

Charlie Sterner 31/4+9

Charlie Hellström 33/5+10

Oskar Olsson (Ny från Mora J20) 47/12+20

Spelarförluster

William Kaijser (Södertälje)

André Astley (Lindlöven)

Kory Baker (slutar som spelare och bli ny assisterande tränare)

Linus Pellfolk (Bois)

Rasmus Kronstrand (Dalen)

Niklas Nooni

Joakim Lilliehöök (Mora)

Spelare att se upp med

Givetvis så kommer motståndarförsvaren att få se upp med skridskostarke Adam Byström Johansson. Här har Arboga gjort ett superklipp och så länge Adam blir kvar kommer Arboga att bli att räkna med. Men det finns också fler spännande forwards i lagbygget, framför allt kanske jag tänker på Henrik Marklund som gjorde det riktigt bra i Grästorp föregående säsong men också Oliver Nordmark sticker ut i positiv bemärkelse.

Intervjuer

alt text

Christoffer Norgren, sportchef i Arboga: Du har en verkligt gedigen egen karriär med en massa säsonger i SHL med spel i Linköping, Skellefteå och Örebro och du har dessutom tagit upp såväl Linköping som Örebro till högsta serien. Vad ser du som dina bästa minnen under din långa karriär?

Det är väl givetvis de båda avancemangen, men även att vara med och spela slutspel med Linköping och Skellefteå och att uppleva det. Men även att spela utomlands i Tyskland och USA var ju fina upplevelser.

Men så trappade du 2014 ner i Arboga. Varför just där?

Det är en lång historia, men jag spelade där på 90-talet, 98, och när jag skrev på för Örebro så bosatte jag mig i Arboga och pendlade till Örebro i 4 år. Sedan ville jag hjälpa klubben lite och spela något år och nu är jag sportchef där vilket låter bra men inte är så märkvärdigt egentligen, man blir lite allt i allo och hjälper till med allt möjligt.

På eliteprospects står du uppskriven som general manager!

Ja , haha, så blir det i en division 1-förening, man har ju inget betalt eller så men det bryr jag mig inte om. Jag hjälper till lite med lite tips och idéer hur man kan göra för att sanera ekonomin och annat.

Hur är föreningens ekonomi annars?

Säsongen som var var en bra säsong ekonomiskt, men tidigare har det varit tufft. Som när vi var nere i tvåan och spelade och när vi degraderas från allsvenskan på grund av ekonomin men nu är vi på g igen.

Arboga har under de senaste åren haft lite tufft sportsligt men inför förra säsongen så gjorde ni en nystart känns det som, med flera äldre och etablerade spelare ut och många hungriga in. Hur gick tankarna?

Det var en medveten strategi. Etablerade spelare kostar mer och yngre spelare kostar mindre. Sedan var det också att de nya ville ställa upp på alla krav på träning och så vidare, att inte bara spela hockey för att tjäna pengar. Men det gick bra tycker jag även om vi hade en svacka runt jul.

Ja ni gjorde en riktigt bra säsong, speciellt inledningen av höstserien där ni länge var med och krigade om en allettanplats!

Ja vi inledde bra men sedan tror jag det blev en förnödjhet i laget och vi kom inte riktigt tillbaka igen. Vi har analyserat att vi tror också att en förklaring kan vara att vi inte höll i fysbiten riktigt så det har vi rättat till. Det tar tid att bygga upp och hitta rätt i alla detaljer.

Berodde det på försäsongsträningen att ni inte orkade eller var det mer träningen under seriespelet?

Nej vi hade en jättebra försäsong, men underhöll inte ordentligt under säsongen. Fysik är en färskvara.

En av de mest framträdande spelarna i ert lag då var Linus Pellfolk som nu värvats av Mariestad Bois. Vad kan du säga om honom?

Han har jättepotential, han bestämmer själv var han vill hamna för potentialen finns där för att gå långt. Det är helt upp till honom, men han kan absolut bli en SHL-spelare. Men då måste man lägga ner energin för att ta sig dit. Det är inte bara på träningar och matcher utan 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan som gäller, men potentialen finns.

Är han en utpräglat offensiv spelare eller en tvåvägsspelare?

Han är mer offensiv spelare men tar också stort ansvar defensivt. Men hans stora styrka ligger i offensiva spelet, i powerplay osv.

Ni har också två profiler som vi ännu inte vet hur det blir med: Niklas Nooni och Charlie Hellström. Blir dom kvar?

Charlie är klar, det är bara pappersexecisen som inte är klar än. Nooni blir däremot inte kvar.

Ni har tappat en hel del av era starkaste kort: Är det lite framgångens baksida som drabbat er att spelarna blir attraktiva för andra klubbar?

Jo men så är det, men vi vill ha spelare som vill gå vidare i sin karriär. I år fick vi två, Joakim Lilliehöök och William Kaijser, som gick till allsvenskan och det är så vi vill ha det. Vi vill att man ska se att Arboga kan bli en språngbräda till spel högre upp, så det får vi räkna med i framtiden också. Så är det i div 1, vi har inga jätteresurser och pengar att locka med och då blir det omsättning på spelare.

Vilka ser du som era tyngsta tapp?

Framför allt Kaijser och Lilljehöök, det är ingen slump att de gick till allsvenskan. De är otroligt ambitiösa och gedigna, fuskar aldrig med något. Det är två tuffa tapp.

Men ni har också fått in en hel del nya intressanta spelare. Bland annat har ni fått in SHL-meriterade Adam Byström Johansson på lån från BIK Karlskoga. Hur lyckades ni landa ett så tungt namn?

Det började redan i våras för ett år sedan. Jag kollade mycket på Växjö J20 och när man ser honom spela så ser man att han har en aura runt sig, en aura av klass. Sedan har jag legat på honom och Växjö och även pratat med Torsten Yngvesson i BIK Karlskoga och till slut var det lite slump att han hamnade här. Men det känns jätteintressant, han har ju redan spelat i SHL. Men han är ung och har lagt upp en tydlig plan för sin framtid och vi är tacksamma att vi är en del av den. Han är en skicklig spelare som samtidigt gör jobbet, det är sådana spelare vi vill ha.

Är det några andra nyförvärv du vill flagga för?

Marklund från Grästorp och även Albin Johansson från Åkers har jag bra koll på. Albin är lik Kaijser, han har bra skridskoåkning och gillar att spela fysiskt. Jag har försökt få fler rollspelare i år jämfört med förra året då vi hade mer förstakedjespelare, Nu ska vi ha mer roller så alla vet vad de ska göra, då slipper vi energiläckage hos spelare som inte får spela förstakedja. Det är viktigt med fungerande tredje- och fjärdekedja.

Hur många fler spelare ska in?

Vi är klara egentligen även om inte alla spelare är kontrakterade än. Vi kommer att få in en kille från Mora J20 som heter Oskar Olsson och på målvaktssidan har vi ett samarbete med Örebro. Förra säsongen var det Oscar Fröberg vi lånade in, han stod ju sedan i AIK också, men det troliga är väl att det blir han igen.

Ja han fick stå mycket matcher förra säsongen som var, en uttalad förstamålvakt.

Ja det fick han men det vill jag inte säga i år. Fallkvist är ambitiös och har tagit stora steg, så jag vill inte utnämna någon som uttalad förstamålis.

Är det inte ofta som så att SHL-klubbarna kräver att spelarna de lånar ut ska ha mycket istid?

Jo visst gör de det men är de inte bättre än de som finns så ska de inte spela.

Vilka är era viktigaste kontraktsförlängningarna som du ser det?

Niklas Rigelius har en otrolig karriär framför sig om han fortsätter ta lika stor kliv som han gjorde föregående säsong, både som hårt arbetande och med puck. Martin Jonsson som var skadad mycket föregående säsong men nu är helt återställd är en annan, han håller absolut allsvensk kvalitet.

Hur skulle en förstafemma hos er kunna tänkas se ut?

Marklund, Nordmark och Byström är förstakedja. Nordmark är en otroligt skicklig center som gör ett stort jobb defensivt och har ett bra spelsinne. På backsidan Martin Jonsson och Alexander Hellgren.

Vad har ni för målsättning med kommande säsong?

Det är lite tidigt att säga det redan nu, det är några som gör sin första a-lagssäsong, jag vii gärna se några försäsongsmatcher först men vi ska ha höga ambitioner. Vi kan inte sikta på att hamna trea från slutet för att slippa kvalspel.

Hur vill Arboga spela hockey för att nå framgång?

Vi vill spela med mycket skridskoåkning men även lägga till en fysisk aspekt som vi saknat, kliva hela vägen fram med mycket attityd.

Om vi kikar på era konkurrenter då och börjar med Mariestad Bois. Ni fick en seger och en förlust i era möten med dom, vad tyckte du om laget?

Mariestad är ett etablerat div 1-lag, ett topplag i många år nu. Dom är väldigt starka på hemmaplan, dom är väldigt tuffa att möta där. Dom har ofta väldigt skickliga spelare i toppkedjorna även om jag inte har koll på dom i år.

Vad tror du om övriga lag, vilka bör man se upp med?

Skövde har gjort några nyförvärv, men också Lindlöven är med där uppe. Borlänge också naturligtvis. Det kommer att bli tufft i mittenskiktet sedan. Vi kommer att få många fina derbyn, nu kommer också Åkers spela i vår serie, det är tacksamt.

Det blir lite nytt serieupplägg i år då fem lag kommer att gå till en alletta och därifrån kommer många lag att spela playoff medan fortsättningsserierna blir lite mer styvmoderligt behandlade kanske i mina ögon. Vad tycker du om upplägget?

Jag tycker det är roligt med fem lag till allettan då fler får chansen att gå dit. Det är viktigt att fler känner att de har chansen att nå dit för utvecklingen av division 1. Sedan vad gäller fortsättningsserien är det bara att sikta på förstaplatsen för att nå playoffspel.

alt text

Linus Pellfolk, förra säsongen i Arboga men numer i Bois: Ni hade en ruggigt bra inledning av höstserien med 11 segrar de första 14 matcherna! Var ni överraskade själva över den bra starten?

Det måste man ändå säga, vi spelade bra hockey, och det passade oss att vi slog lite ur underläge. Inledningen var viktig och det tryckte vi på inför säsongen och vi inledde också serien riktigt bra.

Men sedan fick ni en liten svacka. Vad berodde det på?

Det är svårt att säga, vi hade en bra svit men sedan kom en torsk och så en till och då är det svårt att ta sig ur. Vi gjorde saker vi inte skulle göra.

I vårserien var det sedan lite blandat kompott resultatmässigt…

Ja vi gjorde ofta det bra mot de bättre lagen men förlorade mot dom vi borde vunnit mot. Sedan var det tränarbyte också…

Vad berodde det på, var det någon schism?

Nej dom är goda vänner så jag tror inte det ligger något bråk bakom. Dom ville tända laget antar jag.

Som utomstående såg det väldigt välstrukturerat ut när Arboga spelade hockey…

Ja välstrukturerat men också enkelt, inte krångla till det så mycket. Att ha mycket fart och vara riviga att möta. Så var det förra säsongen i alla fall.

Har du fortfarande kontakt med några av spelarna så du har koll på laget i år?

Ja jag har kompisar där, men det blir inte mycket hockeysnack, det vill man undvika.

De har ändå tappat några tunga spelare.

Ja Lilliehöök till Mora och Kaijser till Södertälje, men de är så pass bra att de ska spela i allsvenskan.

Vad finns det då för bra spelare kvar?

Oliver Nordmark, det är en otroligt bra spelare, han växte väldigt mycket under säsongen. Han blir en viktig pjäs och jag tror att man kommer att bygga mycket på honom. Sedan finns det ett par bra backar i Henrik Nordström och Martin Vakanainen.

Om vi pratar dig lite också, har du varit nere och hälsat på än?

Nej jag har inte varit nere något, men grabbarna kör hårt har jag hört. Jag kör på hemma i Stockholm.

Börjar du längta efter hockeysäsongen nu?

Ja nu vill man att allt ska starta så man får träffa grabbarna och köra igång isträningen.

Vad gör du annars nu under sommaren?

Jag jobbar ganska mycket, så det är det och träna som gäller. Prio är träningen, det är mer fokus på det än jobbet kan jag säga. Jag har varit mycket på is här i Stockholm.

När kommer du ner?

Jag ska vara nere i slutet av Juli. Det är några lass som ska ner, det är bara att lassa in och åka några turer, lägenheten finns så…

Analys av Arbogas chanser

Arboga känns svåranalyserade i och med att de haft så stor omsättning i sin trupp. Men mitt grundtips är ändå att de kommer att kunna vara med och tampas någonstans i mitten av tabellen. Målvaktssidan känns stabil och på forwardssidan har man några riktigt spännande spelare, även om bredden kanske inte håller för den absoluta toppen av serien. Även backsidan saknar den där riktiga spetsen och bredden för att konkurrera på allvar om en tätposition.

Publicerad av Krister Holm