Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Grästorps lagbygge 16/17 UPPDATERAD!

alt text

Grästorps IK, laget med hjärtat på rätta stället som dom säger om sig själva. Ett Grästorp som kommande säsong tappat Henrik Marklund 22 år och Patrik Nyman 28 år, vilket betyder enormt rutin och ålderstapp i detta unga lag. Man har en snittålder på 21.75 år, men om man tar bort de fyra äldsta som har en ålder på 28, 29, 30 och 31 år så är snittåldern nere på 20 år.

6 J18 killar flyttas upp och 4 J20 killar har värvats in. Hemvändaren Carl-Johan Svensson lär få dra ett tungt lass om Grästorp ska undvika kval i år, vilket man inte gjorde ifjol.

 • Man kom näst sist i Hockeyettan Västra
 • Man vann 3 av 22 matcher i samma serie.
 • 311 åskådare i snitt. Tar man bort derbyna mot Mariestad och Skövde halkar man ner på ca 280. På båda derbyna var det ca 550 åskådare på plats.
 • GIK vann minst antal förstaperioder i hela serien.
 • Jesper Sellin och Henrik Marklund vann tillsammans interna poängligan på 17 poäng var
 • Man kom tvåa i kvalet ner till division två.
 • Man hade sämst PP i hela Vårserien
 • Man drog på sig flest utvisningar i hela vårserien. I snitt 22,5 minuter per match.

Målvakter:

 • Nikita Davydov 28 år från Ryssland. Stått i KHL tidigare och de senaste åren i VHL. Är väl inte i sitt livs form, men lär få dra ett tungt lass för Grästorp kommande säsong.
 • Adam Schoults 20 år En målvakt som inte tokdominerat när han fått chansen. 88 procent på 9 matcher i A-laget.

Backar:

 • Marcus Andersson 20 1+3 på 28 matcher
 • Fredrik Andersson 18 13+15 i J18 Div 1
 • Emil Dahlén 19 6+13 i J18 Div 1
 • Henrik Ekeståhl 21 1+3 på 36 matcher
 • Marcus Johansson 29 2+3 på 30 matcher
 • Viktor Johansson 18 9+13 i J18 Div 1
 • Linus Ljung 22 1+4 på 35 matcher
 • Joel Nyberg 21 0+0 på 32 matcher

Forwards

 • Emil Andersson 18 18+26 i J18 Div 1
 • Martin Berntsson 18 12+8 i J18 Div 1
 • Hugo Johansson 21 2+4 på 30 matcher
 • Kasper Josefsson 19 3+8 i J18 Div 1
 • Michael Lukac 31 2+5 i Tjeckiska andraligan. Har spelat i Asplöven och Örebro vid 2009-2011. Förmodligen en av alla floppar Örebro jobbade med.
 • Carl Lundmark 22 0+6 på 35 matcher
 • Christian Rudolphi 20 9+8 Brynäs J20 Superelit. Här har man ju värvat in några poäng från en okej serie (ni märker att jag haussar J20 Superelit en del va?) men att han skulle rädda GIK och mata in poäng... knappast.
 • Jesper Sellin 22 9+17 på 35 matcher. En viktig spelare för Grästorp. En spelare som länge var mycket lovande, men som stagnerade lite i utvecklingen. Har ändå två starka säsonger bakom sig i Grästorp och kan nog växa sig in i Elithockeyn och jobba sig uppåt.
 • Carl-Johan Svensson 30 13+20 i Troja Ljungby. Börjar bli lite tjatigt med denna killen nu att än en gång skriva att han "åkt hem" igen. Verkar ha svårt att få till det riktigt ordentligen i andra klubbar även om han gjorde en okej säsong ifjol. Säsongen 12/13 representerade han 4 klubbar och 5 olika lag. Kommer bli sjukt viktig för GIK. Utan honom kan man nog hälsa division två spel välkommet redan idag.
 • Linus Tjulander 20 9+3 Färjestad BK J20 Superelit.
 • Pontus Vikström 20 3+7 Skellefteå AIK J20 Superelit.
 • Alex Vyhonsky 22 4+11 på 35 matcher
 • Jacob Wulcan 23 12+8 på 32 matcher. Jacob ÄR Grästorps IK för mig.
 • Wiliam Åhlund 20 1+7 Borås J20 Div 1

Tränare

 • Sergei Joukov har tränat 6 svenska klubbar de senaste sex åren. Förra året bröts kontraktet med Nittorp i Divsion 1 i Oktober, varför vågar jag ej svara på. Om det är rätt tränare för Grästorp? Det återstår att se.

alt text

Grästorps trupp kommande säsong är allt annat än dunderstark. Det kommer ligga ett fruktansvärt ansvar på de äldre spelarna och inte minst på Carl-Johan Svensson och målvakten Nikita Davydov. Man har "satsat" väldigt ungt och orutinerat vilket jag tror kommer synas när serien väl drar ihop sig. Jag känner själv att jag sågar ganska hårt, men med ett lag som kvalade neråt ifjol och som dessutom tappat en av de poängstarkaste spelarna i Marklund samt åldersrutinen och poängen i Patrik Nyman så är man inget annat än nederlagstippade. Jag hoppas av hela mitt hjärta (trummvirvel) att GIK håller sig kvar. Det är ett härligt lag att möta och en underbart fräsch och fin hall anpassad för sina egna krav och byggda med sina egna händer. Det är något speciellt med Grästorp och deras knappa 3000 invånare.

alt text

Intervju med Carl-Johan Svensson är nu grejad och följer nedan.

Får kontakt med Carl-Johan via telefon och han ursäktar sig direkt ifall han pratar otydligt. inte för den klara Grästorpsdialekten utan för visdomstanden som precis sett sina sista dagar.

-Grästorp igen, vad kommer det sig?

-Jag hade ett jättebra år i Troja, en av de bättre föreningarna jag spelat i. Jag producerade bra och var skadefri, men jag och min tjej väntar tillökning och ville vara på hemmaplan så därför blev det Grästorp.

-Du har säkert fått frågan förr, men vad kommer det sig att du inte stannar kvar i de klubbar du flyttar till mer än max en säsong?

-Haha, det har varit några konstiga säsonger och jo, den frågan har man väl fått ett par gånger. Första flytten till KHK så fick pappa cancer och jag ville vara på hemmaplan hos familjen. Oskarshamn valde jag att bryta då jag inte fick så mycket istid i den roll jag är gjord för och då blev det Hästen där en skada ställde till det. Det har funnits anledningar som gjort att det varit ganska självklart att komma tillbaka till Grästorp.

-Du har ju gjort några säsonger i Södra, vilken serie är bäst?

-Västra serien har några topplag, inte minst Mariestad som kan utmana topplagen i Södra, men sett över 12 lag är Södra en MYCKET bättre serie. I Södra måste man spänna bågen hela tiden för att hänga med. Både ekonomiskt och sportsligt.

-Pontusson, en spelare du spelat med säsongen som var, vad kan du säga om den BoISaren?

-En riktigt bra hockeyspelare. En tvåvägsspelare som kanske inte fick chans att visa upp sina offensiva kvalitéer i Ljungby. Trodde faktiskt att han skulle bli kvar i Ljungby.

-Vad tror du om Gärstorps chanser i år då?

-Spännande, värvat många unga spelare med fart, tagit upp en del juniorer så det ska bli riktigt kul. Är väl på väg en back in som kan svälja lite istid samt som har lite rutin från serien och även en forward som kan göra lite mål.

-Du känner väl att du kommer få dra ett ganska tungt lass med en helt okej press på dig att prestera?

-Njae, jo. Får man chansen och istid i PP så brukar poängen komma sett över en hel säsong. Jag har haft många bra säsonger och hoppas kommande blir lika bra.

-Tränar du redan nu för att prestera bra under säsongen? Hur ser försäsongen ut?

-Vi ligger på 10 försäsongstimmar i veckan ungefär ledda utav nygamla tränaren Sergei Joukov. Jag är inte med på alla utan kör en del själv pga. lite gamla skador och sånt, men testerna visar att jag är i bra form.

-Vilka ser du som det hetaste laget till att ta hem serien i år?

-Mariestad utan tvekan, jag tror absolut Mariestad.

-Rykten säger att du varit nära Mariestad ett par gånger, men hur nära har det egentligen varit?

-Jag har haft kontakt flera gånger med Mariestad, redan då Dalle var sportchef. Nu senast var det Ronny. Hade inte Troja hört av sig föregående säsong så är det inte omöjligt att det hade blivit Mariestad.

-Spännande, men du har ju ett antal år kvar, eller vad känner du själv?

-Ja det har jag, jag vill spela några år till.

-Till sist några snabba derbyfrågor:

-Vem möter du helst? Thörnqvist i BoIS eller Klasson i SIK?

-Vet inte ens vem Klasson är, har aldrig spelat mot honom. Så jag får säga Thörnqvist. Han vill alltid jävlas lite så då kan man få skratta lite.

-Katrinhallen eller Billingehov?

-Billingehov. En riktigt fin och bra hall, det får man ge dom.

-Att BoIS går bra eller att Skövde går bra?

-Pass

-Förlust i alla derbyn och ni tar er till A1 eller vinst i alla derbyn och ni missar A1?

-Förlust i alla derbyn och vi går till A1, väl där så kan vi slå BoIS och Skövde då något av lagen borde också borde vara där.

Vi tackar Carl-Johan för att han ställde upp, en fruktansvärt trevlig kille som var lätt att prata med och hade också lätt för att prata. Vi kommer återkomma till honom under säsongen var så säkra.

Publicerad av Henrik Andersson