Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Forshagas Lagbygge 16/17

alt text

Forshaga IF, en av de mer klassiska klubbarna i Sverige. Har fortfarande kvar sin läktare från 50talet som är K-märkt. Man har haft stora tränare de senaste åren. Till exempel Jörgen Jönsson och "Perra" Johnsson. Numera är det "BoISaren" Per Lundell som styr skutan. Ny för året. Han har en fin spelarkarriär bakom sig, till största delen i Leksand och Färjestad. Han avslutade karriären med spel i Tyskland, Österike och Norge innan han vände hem till Sverige igen. Han spelade sin sista Division 1 match 38 år gammal. Starkt. Coachandet tog fart 2005 och sedan dess har han tränat olika lag eller klubbar varje säsong. Ont eller gott? det låter jag vara osagt.

 • Forshaga slutade 8 i Västra.
 • Man hade näst sämst PP, bara Enköping var sämre.
 • Man hade fjärde bäst PK.
 • Man var det näst fulaste laget i serien. Man snittade nästan 20 minuter per match också här var det bara Enköping som var sämre.
 • Man släppte in hela 7 mål med en man mer. Det är riktigt uselt.
 • 225 åskådare i snitt i Västra och 248 i Vårserien.
 • Man kom femma i Vårserien
 • Även här drog man på sig mängder med utvisningar. Snitt ca 20.
 • Man gjorde tre mål SH istället för tvärtom.

Målvakter

 • Andro Michel 26. Ytterliggare en BoISbekanting. Gjorde 16 matcher i BoIS säsongen 12/13. Har väl inte haft någon lysande karriär efter den sejouren. Gjorde fyra matcher ifjol.
 • Jonas Westerlund 23. Ännu större BoISbekanting. Stod 27 matcher ifjol och slutade på en notering som visade att han tog 91,5 procent av skotten på mål. Har gjort fem säsonger i BoIS och en i Töreboda innan han bosatt sig i FIF och går in på sin tredje säsong där.
 • David Söderberg 22 stod 6 matcher ifjol och hade en procent på 93.

Backar

 • Niclas Edman 25. Kanske en av de mer spännande nyförvärven i Forshaga. Spelade ifjol i Danmark och Fredrikshavn och gjorde där 28 poäng på 34 matcher. Poängback helt enkelt. Har spelat i SHL med FBK och HV71 samt ett antal säsonger i Allsvenskan där han bland annat gjort 3m säsonger med Troja. Spännande spelare som lyfter en för övrigt svag backbesättning.
 • Linus Hernström 19 år ny från Grums
 • Viktor Kyrk 19 år ny från BIK J20 spelade ifjol i div 2 med Filipstad samt några matcher med FIF i Ettan.
 • Andre Larsson 2 poäng på 12 matcher
 • Jakob Strömgren. 23 ny från Sollentuna 4 poäng på 33 matcher.
 • Oscar Thorell 28 gör comeback efter att ha lagt skridskorna på hyllan ett år.
 • Nils Wilhelmsson 25 2+10 på 32 matcher.

Forwards

 • Eric Byström Johansson 23 8+9 på 17 matcher. Gör sin fjärde säsong i Forshaga.
 • Johan Erkgärds 26 4+18 på 25 matcher ifjol. En gammal SIK som hoppas på en nystart efter ett konstigt slut i den röda SIKtröjan. Har representerat 11 klubbar på de senaste 13 säsongerna. Spelat 3 säsonger i SIK innan han nu ska prova vingarna i Forshaga.
 • Erik Fridlund 26 9+5 på 20 matcher i Arvika division 2
 • Gabriel Johansson 23 6+9
 • Andreas Norrman 5+8 på 29 matcher
 • Oscar Odd 22 7+13 på 36 matcher
 • Andreas Odhe 28 4+2 på 35 matcher. Gör sin åttonde säsong i FIF
 • Daniel Odhe 25 5+1 på 10 matcher. Gör sin sjätte säsong i FIF

Man har tappat Erik Köpman till Tranås AIF och Marcus Berntsson till Hammarby. Två tunga tapp om man heter Forshaga. Erik Köpman är en stabil poängplockare för att spela i Forshaga och han är i en ålder där han bör kunna slå igenom på allvar. I Tranås kommer han få den chansen med bättre spelare omkring sig. När det gäller Berntsson så tappar man en ung utvecklingsbar kille som redan är stabil. Man kanske har ersatt honom med Niclas Edman, men jag tvivlar på att Forshagas totala defensiv blivit starkare. En helt ny defensiv som knappast sticker ut åt rätt håll.

På forwardssidan har man värvat in en kille som gjort 14 poäng i tvåan samt Johan Erkgärds som har en godkänd säsong bakom sig, men knappast på den nivån många räknar med att han ska vara på. Totalt sett tror jag att Forshaga kan få det svårt i år. Riktigt svårt. Dom kommer få kriga grymt hårt för att inte blanda sig i någon bottenstrid.

Jag tog kontakt med Jonas Westerlund som har spelat i Mariestad en tredjedel av sin hockeykarriär och en fjärdedel av livet. Detta trots att han är från Molkom och numera bor i Forshaga.

alt text

-Vad kom det sig att det blev Mariestad från första början?

-Jag sökte hockeygym där och kom in tillsammans med en vän som jag spelat med tidigare, Markus Karlsson. Vi har bland annat spelat TV-pucken ihop. Det gjorde allting mycket lättare till att välja Mariestad.

-Du kom in i en grupp som var väldigt framgångsrik hela juniortiden. Hur var det?

-90-92 var en väldigt stark årskull, Filip, Linus och Henke Blom bland annat. Vi hade en trupp so gick obesegrade genom J20 men föll sista matchen i kvalet, men vi var väldigt bra. Det var inga svårigheter att komma in i gruppen.

-Du gjorde ändå 5 säsonger i BoIS, vad kom det sig att du ändå gick tillbaka till Forshaga?

-Jag hade gjort 8 år i juniorlag och kom upp i A-lag redan under gymnasiet vilket gjorde att jag kände mig färdig med juniorbiten. Mariestad vågade inte riktigt satsa på mig trots att jag gjorde en stark säsong och hade bland den bästa statistiken i serien. Odehag fick sparken under säsongen så jag fick mycket speltid. Jag ville spela seniorhockey och då föll det naturligt på Forshaga. Jag ville närmre hemåt med tanke på den sociala biten också, det hände mycket där en period. Så allt löste sig perfekt.

-Hur ser din kommande säsong ut i Forshaga. har ni någon uttalad förstamålvakt?

-Nej och det har väl egentligen aldrig funnits. Ifjol fick jag spela mycket då David slet av korsbandet, annars delades ansvaret mycket. I år är det jag och Andro, David är under rehab fortfarande, men så fort han är klar så kommer vi vara 3 målvakter som konkurrerar. Vi har bra relation till varandra alla tre och tränar tillsammans nu i sommar så det kommer fungera hur bra som helst.

-Hur tycker du eran trupp ser ut inför kommande säsong?

-Vi har tagit steg framåt för varje år som gått och jag tror vi kan ta ytterligare ett steg. Vi har fått in Erkgärds som är ett spännande toppnamn i division 1. Vi har ju tappat Köpman och Tellberg vilket är två träliga tapp, men så är det. Forshaga vs Tranås, det klart Köpman tyckte det var spännande. Han har haft ett par bra säsonger så det klart han ska testa.

-Ni är två spelare som lirat i Mariestad tidigare, men också tränaren Per Lundell, hur verkar han?

-Han verkar bra. Han verkar veta vad han snackar om. Vi har inte grottat ner oss i spelsystem och sånt, men i övrigt känns det bra. Vi har ledigt nu några veckor sen kommer vi tillbaka och ska ha teambuilding samt gå in lite djupare på spelidéer med mera...

-En sista fråga innan vi tar några snabba. Hur är det att möta alla kompisar i BoIS?

-Kul, bara kul. Jätteroligt. Filip kan prata lite väl mycket ibland men...

-Är det svårt att hålla fokus då?

-Nej, nej, snarare tvärtom. Man är lättare att fokusera i de matcherna.

Några snabba frågor:

Roligaste bortamatchen? -Mariestad, det är lite som att komma hem.

Tråkigaste laget? -Surahammar.

Bästa skytten du mött? -Erik Thorell (numera TPS redaktionens anm.)

Bästa straffskytten? -John Persson (numera FBK).

Vilken är den fulaste fisken? -Siken

Vilka vinner Hockeyettan Västra? -Forshaga

..Och om du inte får välja ditt egna lag? -Mariestad.

Tack, det var det jag ville höra!

Publicerad av Henrik Andersson