Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Kumlas lagbygge 16/17

Krister Holm och Henrik Andersson har utmanat varandra. Vem kan göra de bästa kartläggningarna av de kommande motståndarna och vem tippar bäst? Motståndarlagen delades upp mellan kombattanterna och kommer att presenteras ett i veckan fram till seriestart. Som sista artikel kommer de sedan att lämna facit på hur grundserien kommer att sluta. Denna vecka presenteras Kumla, ett lag som gick till allettan förra säsongen och som inte har lägre målsättning i år.

Förra säsongen

Kumla var långt ifrån det mest tippade laget inför säsongen men gjorde det riktigt bra framför allt under grundserien där man placerade sig som tvåa. I allettan fick man sedan en riktigt dålig start med sex raka förluster innan man kom igång bättre och tog fyra segrar på de följande fem matcherna. Ända till playoffspel räckte dock inte spurten utan man hamnade sist.

Truppen

MÅLVAKTER

Tim Harryson

John Vestermark (Ny från SK Lejon)

BACKAR

Petter Larsen

Marcus Rhodin

Victor Sandlin

Daniel Thelin

Johan Örnberg

Markus Modigs

Collin Lejdborg (Ny från EHV Schönheide)

FORWARDS

Christian Axelsson

Martin Eberhardsson

Alexander Kovalonok

Philip Larsson (Ny från Mariestad Bois)

Viktor Lennartsson

Erik Planeby

Patrik Ström

Patrik Thoreson (Ny från Ringerike)

Marcus Viitanen

SPELARFÖRLUSTER

Tobias Vinblad (Lägger av)

Gus Harms

Marcus Born

Spelare att se upp med

I Kumla finns det en hel del offensiv kompetens: Philip Larsson känner alla Boisare till, men även Viktor Lennartsson och Alexander Kovalonok är spelare med poänggaranti. Nye Patrik Thoreson känns som ett vasst tillskott. Defensivt så kan målvakten Tim Harrysson mura igen totalt, nu får han dessutom bra backup av John Vestermark.

Intervjuer

Gunnar Leidborg, är du tränare för Kumla också säsongen 16/17?

Ja vad jag vet så… Jag får i alla fall min lön därifrån!

Det står inget om det på eliteprospects, därav min fråga…

Den sidan ger jag inte mycket för, hälften stämmer och andra hälften inte. Jag vet att den blivit en bibel för hockeyfolk, men jag vet av egen erfarenhet att det är mycket som inte stämmer jag har tre år som jag inte är med. Sedan är det kanske inte så viktigt på vår nivå, man värvar ju sådana man känner till på annat sätt genom personlig kännedom eller kontakter man har. Det värvas ju inga ryssar eller transatlanter som man inte känner till...

Är du säker på det, ibland kan man ju undra, speciellt i södra serien finns det en förkärlek hos vissa lag att plocka in transatlanter.

Ja men där undrar man ju hur de har råd… De har ju en garantilön på 14300 som de måste få ut. Vi hade Gus Harms hos oss förra året men han fick ju inget betalt från oss utan han jobbade hela tiden.

Vad tyckte du om er säsong som var. Ni kom tvåa i grundserien men i allettan sedan startade ni lite trögt innan ni började plocka poäng igen.

Jag tycker det var överraskande bra, vi var inte något lag som var med i toppsnacket. Sedan började vi bra i grundserien men sedan tappade vi Rommel, vår klart bästa spelare, till allettan. Han var en avgörande faktor i jämna matcher. Det vi märkte i allettan var att vi saknade erfarenheten, man måste ändra sitt spelsätt, vi kom in naivt och trodde på att det var otur när vi förlorade med 2-3, men när vi förstod att vi skulle spela annorlunda så började vi ta poäng också.

Vad var det för lärdom ni drog?

Att man måste bli tuffare, det håller inte att spela för galleriet. Ju högre man kommer ju tätare blir det. Det är inte att spela fult eller så, men måste vara bättre i boxen, att vara starkare i dom områdena. Ta sig in respektive boxa ut. Det hjälper inte att vara bra i hörnen, det ger inget betalt.

Annars var det positivt att spela allettan, det negativa var att det var svårt med ekonomin med spel i den norra allettan, men det gav en injektion att alla förstår att man måste förbättra sig för att hävda sig. Det ger en sporre.

Vad säger du om Borlänge förra säsongen, blev du överraskad av deras framfart?

Det är klart att det överraskade oss alla att de kunde hålla så hög standard. De kom in i ett flow och det var starkt att de orkade jobba igenom hela allettan. Det var efter jul när de fick in några pjäser som gjorde att de blev ett jämnare lag som de lyfte sig riktigt, annars hade jag mer trott på Tranås.

Det som skiljde mycket var att de norrländska lagen med Östersund som undantag kanske var att de var tuffare, man täckte skott och gnällde inte utan man körde bara. De spelade tufft och tog emot. Östersund lite mer lik vår serie där man gärna ligger kvar.

Jag har pratat med olika tränare som har olika uppfattningar om hockeyn som spelades i den västra serien. Fredrik Mälberg tyckte det var alldeles för försvarsinriktat medan andra uttryckt det som en serie med bra fart och offensivt spel. Vad är din uppfattning om serien och hockeyn som spelas?

Det är svårt att jämföra men västra serien har inte det bästa ryktet men det förstår jag inte varför faktiskt. Se på Enköping som hade rankats sig själva väldigt högt inför serien, men vi har en bra serie, framför var den jämn och jag tror att den blir ännu jämnare i år och det tvingar fram bra och jämna matcher.

Sedan vad gäller offensiv kontra defensiv hockey så tycker jag att utöver möjligtvis Linde (Lindlöven) och Borlänge så spelades det en väldigt offensiv ishockey. Det kanske var det som gjorde att vi hade det svårt i allettan sedan där Borlänge Jag tyckte det var för att vi var dåliga på defensiv hockey, det var Borlänge som var bra defensivt i övrigt var det lite vilda västern. Jag vet inte vad Fredrik menade men det kanske var så att Tranås tvingade ner lagen så de inte kom upp i banan. Man att lagen skulle göra det medvetet tror jag inte, vi gjorde det i alla fall inte och Mariestad gjorde det inte heller. Vi kanske var för dåliga så vi inte lyckades pressa ner motståndarna kanske…

Vad är dina intryck av Mariestad annars?

Det har alltid varit jämna matcher när vi mötts, vi vill spela rätt så lika hockey. Det är bra fart och vi vill ligga på när de har chansen. Sedan är dom klart bättre hemma än borta. De kommer vara med och slåss om allettanplatserna i år också, det är jag övertygad om.

Om vi kikar på er trupp så kan man utläsa att ni har två målvakter, fem backar och nio forwards klara.

Vi är i stort sett klara, men allt är inte framme än. Det blir inga stora förändringar, vi kommer att ha sju backar och två juniorplatser och 13 forwards. Vi är i stort sett klart, det är bara signaturerna som saknas, det har inte kommit upp på hemsidan än bara.

Tittar vi på vad som försvunnit så märks ju Rommel framför allt men istället har ni fått in Philip Larsson från Mariestad.

Rommel förlorade vi så pass tidigt så honom räknar vi knappt med. Men vi är glada över att ha fått hit Philip, han får en annan roll hos oss än han hade hos er. Ni har fler spelare som konkurrerar om samma uppgifter men hos oss får han massor med istid i alla offensiva uppställningar, sedan kommer ”Fille” aldrig att bli en backcheckare av rang men hade han kunnat allt hade han inte spelat hos oss.

Det är ju en riktig matchvinnartyp!

Ja där ser vi ok ut i år, vi har både han och Viktor (Lennartsson) som kan göra mål, där blev vi lite uträknade i allettan där Viktor blev för ensam.

Så forwardssidan känns nästan starkare i år!

Ja jag tror det. Även Patrik Thoressen kommer att kunna tillföra, det är en bra powerplayspelare. Jag tror att vi har klivit fram lite på den fronten.

På målvaktssidan har ni kvar starka Tim Harrysson som nu har fått lite tuffare konkurrens i form av John Vestermark från Lejon. Målvaktspositionen känns som en styrka!

Det är svårt att säga, men jag tror det blir tufft om förstaspaden. John gjorde det bra i Lejon.

På backsidan är ni kanske lite svagare, ni har tappat de två poängstarkaste backarna i form av Gus Harms och David Lindgren.

Jag tycker vi har ersatt backarna som försvunnit, vi har två till som är klara så det kommer nog bli bra, eller ok i alla fall. Vi har Markus Modigs som kommer in också och även min grabb Collin Lejdborg de har inte lagts upp på hemsidan än. Vi vill ha starka backar, det finns några starka offensiva backar på marknaden men då har de inte rolig plus/minus-statistik. Sedan varierar det år från år hur man producerar, Gus Harms gjorde alla sina poäng innan jul och inget efter. Sedan är det andra som producerar efter jul. Jag tycker att en back ska vara back sedan är det bra om de är bra offensivt också men det viktiga att sätta igång pucken fort så det ger forwards chans att få till ett bra anfallsspel. Sedan om han har ett slagskott som studsar in ibland så är det bra det men… Jag vill ha backar som är starka, inte stora men starka. På min tid räckte det med att vara stor men då fick man haka och så…

Vilka spelare flaggar du för i ditt lag?

Philip ska bli spännande att se om han hittar tillbaka, men jag är också nyfiken på om Viktor Lennartsson kan knyta an till hur han spelade förra året. Också fjärdekedjan producerade bra förra säsongen, det ska bli spännande att se om de kan fortsätta utvecklas.

Vad är målet med säsongen som kommer?

Vi har haft samma mål i tre år nu, det är att vinna varje match. Jag vet inte hur bra de andra lagen är men vinner man de flesta matcherna så hamnar man i toppen, men självklart vill vi slåss om allettanplatserna.

Vad kan man som tränare påverka mest, är det offensiven, defensiven, boxplay eller powerplay?

Det är lättare att påverka defensiven där man inte behöver vara konstruktiv, offensiven kan man påverka ramarna men utförandet är inte lika lätt att påverka, det kräver kreativitet att se lösningarna.

Vad är det som gör att ni trots knappa ekonomiska förhållanden ändå lyckas så bra?

Vi har en idé och ett lag där vi jobbar med de killar vi har som ger trygghet. Vi har jobbat med samma stomme i 3-4 år och det skapar trygghet . Sedan är det tur också när vi får in killar som Philip och Julius (Persson) och (Henrik) Rommel.

Då är vi inne på en följetong vad gäller hockeyettan, nämligen det här med ekonomi. Det är väldigt olika förutsättningar för lagen och ibland känns det som att många lag chansar med ekonomin. Vad är din kommentar om det?

Att det är olika förutsättningar för lagen är det inte mycket att göra åt, man får jobba efter de förutsättningarna man har och lägga förväntningarna efter det. Sedan är det inte bara ett svenskt fenomen utan mer ett världsfenomen att oavsett förutsättningar så bedömer man inte lagen efter det utan efter poäng. Sedan är väl det lite av charmen med idrotten att realismen tappas bort, men det har en baksida då det tvingar klubbar att ta dumma beslut. Det byggs med hjälp av fans och media upp förväntningar och då bygger man ett lag som man inte har råd med men så kommer bakslaget efter några år och då undrar alla hur man kunde vara så dum. Det är ju inget problem för oss, även om vi spelar allettan eller inte kommer inte fler publik så vi kan inte spekulera i mer

Till säsongen blir det ett nytt serieupplägg med fem lag som går till allettan där tio lag slåss om åtta playoffplatser och där fortsättningsserien spelar om en kvalplats till playoff. Vad tycker du om serieupplägget?

Jag tycker det är ok, har man tagit sig till allettan så spelar man ändå i en svårare serie. Det var nästan lite negativt, som för ett par år sedan när vi och Mariestad gick till playoff och lag i allettan inte gick dit, så jag tycker det är rimligt

Och vilka lag tror du slåss om allettanplatserna?

Jag tror att Mariestad är med självklart. Skövde är också med och slåss, de hade ett bättre lag än det de visade förra säsongen, då de inte fick det att flyta på. Lindlöven är med, där har man jobbat med stommen ett år till. Sedan vi och med Forshaga vet man aldrig, de spelar bra hemma men har det svårare borta. Borlänge måste gälla som favoriter det måste de ta efter säsongen som var. Men om det var jämnt säsongen som var så tror jag det kommer att bli ännu jämnare i år. Det är kanske Arboga som inte satt sin trupp riktigt än och Sura då… Jag tror på en starkare serie i år där inget lag skenar iväg.

Jag ringde naturligtvis också upp den före detta Boisare Philip Larsson för att få en kommentar.

Hur är det att vara tillbaka i Kumla?

Det är jätteroligt, det är ett bra gäng här.

Vad tar du med dig från säsongen som var i Mariestad?

Att det var ett år av lärdom. Det var första gången man flyttade från Karlskoga och jag lärde mig mycket så det tar jag med mig. Och sedan tar jag också med mig att det var ett bra gäng killar där nere som jag trivdes med.

Du producerade väldigt bra innan jul, men efter gick det trögare. Vad berodde det på?

Jag vet faktiskt inte. Det bara blev så, jag har ingen förklaring. Det var tråkigt, men tur att hockeyn går vidare, man kan inte gräva ner sig. Som helhet gick inte säsongen jättedåligt men efter jul var jag inte nöjd.

Är det en liten nytändning att då komma tillbaka till Kumla som du spelade i innan du gick till Mariestad?

Klart det är! Sedan vet jag också att vi kommer att få ett bra och slagkraftigt lag jag tror att vi kommer att bli riktigt bra. Dom var bra redan förra säsongen och vi blir ännu bättre i år.

I dig, Viktor Lennartsson, Kovalonok och Patrik Thoreson känns det som att Kumla har en hel del offensiv kompetens.

Det tycker jag, Kumla har varit mer att köra som fan och inte så mycket tanke och det passar poängspelare. Det var mer strukturerat i Mariestad. Som offensiv spelare är det viktigt att gå mer på känsla än att tänka på riktlinjer.

Du passar dig bättre att gå på känsla än att följa riktlinjer?

Ja det är svårt att rita det som sker på isen på en tavla, det ska inte vara så himla uppstyrt. Sedan säger jag inte att det var så i Mariestad.

Målvaktssidan är också riktigt stark men backsidan känns lite svagare. Håller du med?

Jag tycker de var ganska bra defensivt förra året. De hade Harysson som är en vägg. En målvakt är 40% av laget, med en dålig målis lider hela laget, så målvakten måste vara bra.

Vad tror du om Mariestad säsongen som kommer?

De har sina kuggar, en stomme att vara rädd om. Mariestad kommer alltid att vara bra men vi ska försöka vara lite bättre ändå.

Så du tror att Kumla når allettan?

Ja det hoppas jag verkligen, annars är det en besvikelse, vi har laget för det. Vi har ett bra lag och vi har väldigt roligt ihop. Det är klyschor men mycket handlar om att ha roligt tillsammans, får man ihop gruppen kan vad som hända, sedan har vi bra spelare också, Vi har alla ingredienser.

Analys av Kumlas chanser

Kumla gick till allettan med marginal säsongen som var och även om man tappat Henrik Rommel så känns laget ännu vassare säsongen som kommer. En revanschfylld Philip Larson i rätt roll kommer att sätta skräck i motståndarförsvaret och med Lennartsson och Kovalonok vid sin sida kommer man ha ett ruggigt starkt powerplay. Frågetecknet står defensiven för, visst ser målvaktssidan stabil ut men de offensiva herrarna prioriterar kanske främst offensiven och är då backsidan lite svagare så hänger mycket på att målvakterna briljerar. Orkar de det match efter match? Jag tror det.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm