Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Enköpings lagbygge 16/17

Krister Holm och Henrik Andersson har utmanat varandra. Vem kan göra de bästa kartläggningarna av de kommande motståndarna och vem tippar bäst? Motståndarlagen delades upp mellan kombattanterna och kommer att presenteras ett i veckan fram till seriestart. Som sista artikel kommer de sedan att lämna facit på hur grundserien kommer att sluta. Denna vecka presenteras ett lag som sånär nådde playoff förra säsongen men som missade på slutet, Enköping.

Förra säsongen

Laget var inför säsongen tippat som mittenlag men inledde säsongen riktigt uselt med sju raka förluster. I månadsskiftet november/december fick tränare Mikael Trång avgå och in kom istället Conny Rydell som tidigare lett laget. Han fick ordentligt fart på laget under fortsättningsserien och hade sju raka segrar på de första nio matcherna. Sedan kom dock en svacka med tre raka förluster, bland annat förlorade man mot bottenlaget Surahammar (som man för övrigt förlorade båda matcherna mot) och laget missade därmed playoffplatsen med en ynka poäng.

Truppen

Målvakter

Rasmus Eklöf

Simon S:t Cyr (ny från Surahammar)

Backar

Fredrik Juhlin

Andreas Lindquist

Fredrik Lundin

Andreas Sojé

Magnus Svanberg

Marcus Ulf (Ny från Mora J20)

Anton Wingqvist

Forwards

Markus Jonsson (står som back på eliteprospects men har skolats om till forward)

Johan Eek

Petter Mattsson (ny från Surahammar)

Andreaz Persson

Oscar Pettersson

Jesper Sojé (Ny från Bålsta)

Ludvig Tallkvist

Kevin Weiskog

Dessutom finns ytterligare en forward som man är klar med muntligt men som ännu inte skrivit på kontraktet. Spelare som lämnat

William Tönseth (klubb ej klar)

Fredrik Abrahamsson (slutar spela)

Spelare att se upp med

Andreaz Persson är en riktig Enköpingsprofil med poänggaranti som dessutom gör sina kedjekamrater bättre. Oscar Pettersson har dragit nytta av hans sällskap och även om han gjort mycket poäng tidigare så har han aldrig haft bättre snitt än han hade säsongen som var. Markus Jonsson är tredje länken i kedjan, en stor och stark spelare som tar kampen framför kassen. Petter Mattsson är en annan profilstark spelare med spetskompetens i det offensiva. I Simon S:t Cyr har man fått in något man saknat lite, en målvakt som kan vinna matcher på egen hand. På backsidan drar defensivspecialisten Magnus Svanberg och mer offensiva Andreas Lindquist det tyngsta lasset.

Intervjuer

Håkan Karlsson, sportchef i Enköping: Föregående säsong inledde ni rätt svagt under hösten men sedan under vårserien gick det mycket bättre och ni var till slut endast en poäng ifrån playoffspel. Vad tyckte du om er säsong?

Ja det stämmer, vi bytte tränare i månadsskiftet november/december, vi hade fel tränare från början, och laget motsvarade inte alls förväntningarna. Vi inledde säsongen med sju förluster men sedan fick vi in en ny tränare som vi haft tidigare som vi vet är väldigt duktig och sedan gick det mycket bättre. Nu är han med från start så vi har högre förväntningar på säsongen som kommer.

Ni blev inför säsongen flyttade till den västra serien, något ni inte gillade innan. Med facit i hand, vad tycker du om att spela i den västra serien?

Jag protesterade innan för att vi trodde på dyrare kostnader men framför allt för att våra Stockholmkillar skulle få längre resor. Men med facit i hand så blev det inte dyrare, eller i alla fall inte mer än marginellt, då vi slapp resor till Visby som kostade 25-30 000 bara dom och även Hudiksvall som var en långresa. Anledningen till att det inte blev dyrare är att man tänker till när man gör spelschemat så man slipper långresor mitt i veckan så killarna slipper ta ledigt från jobbet utan de resorna lägger man på helgerna. Det bestämdes samma sak på mötet i Örebro i år så det blir bra. Spelmässigt var det också ett lyft, det spelas mycket bättre ishockey i den västra serien. Det är mycket bättre fart och spelarna har mer hockeykunnande. I Stockholmsserien är det mer bök och sämre tempo. Det var en omställning för oss, vi fick en hel del utvisningsminuter, dels för att vi kanske var för dåligt tränade men också för att vi var vana med att spela mer bökhockey och inte var vana vid tempot

Hur är annars intresset i staden för laget?

Vi tillhör stor-Stockholm så vi har för lite publik tyvärr. Det är inte lätt att göra något åt även om vi ska försöka ta lite nya grepp med sociala medier och intervjuer inför matcher och sådär så får vi se. Sedan om vi kan få lite bättre resultat så ökar det ju också på intresset, inleder man med sju förluster är det svårt att få folk att komma och titta.

Om vi kikar på årets lagbygge ser det verkligen intressant ut där ni bland annat plockat till er Surahammars både bästa spelare skyttekungen Petter Matsson och målvakten Simon St Cyr medan ni inte tappat speciellt mycket.

Ja det är Abrahamsson som lägger av men i övrigt är det ingen av de tongivande som försvinner. Vi har tre femmor klara och nu väntar vi och ser vad som blir ledigt.

Är det en liten satsning vi ser?

Ja det blir lite vassare, vi gick på lite för lite folk ifjol och det ska vi rätta till. Men de tre femmorna vi har är nummer 1-3 så får vi se vad som ramlar in. Spetsen är på plats nu är det komplement som är kvar. Problemet vi har är att vi inte har något juniolag att plocka upp spelare ifrån. Vi hade ett för framgångrikt U16-lag så 7 spelare av dom gick till elitserieklubbarnas hockeygym och då hade vi inte spelare nog till ett lag. Men vi hoppas att det är övergående och att vi snart har ett juniorlag igen

Hur sommartränar ni?

Vi har gemensam träning måndag, tisdag och torsdag med mycket kondition. Sedan har vi en bil från Stockholm och en från Västerås och de tränar på egen hand och kommer bara på tester en gång vid midsommar och sedan när vi drar igång den första augusti.

Vad är en realistisk målsättning för er del säsongen som kommer?

Vi hoppas kunna vara med och stöka till det för några av de bättre lagen, sedan beror det på skador och så där, men målet är att vara med och slåss om en allettanplats. Sedan får vi se om vi kan vara med hela vägen fram. Mina minnesbilder från matcherna mot er var att ni var vassa framåt men kanske inte lika starka defensivt… Vi har ett par rutinerade och bra backar men framför allt har vi ett offensivt lag med spelare som kan producera som Andreaz Persson.

Ja Andreaz Persson är en riktig ikon hos er med många poängstarka säsonger.

Ja han var ett underbarn när han växte upp på Gotland innan han flyttade till Hammarbys J18 sedan Mälarhöjden och div 1 som 18-åring innan han gick till Vallentuna och allsvenskan. Där vann han poängligan i allsvenskan trots att laget kom sist. Då blev han värvad till Färjestad där han inte fick någon istid och gick då till Karlskoga med Strömberg som inte gillade honom av någon orsak så när han kom till oss var han väldigt stukad, men han repade sig hos oss och blev sedan kvar. Han har haft erbjudande från andra klubbar men han har ett jobb i Enköping på en bank så han har en civil grund att stå på här.

Vad har Enköping för ambitioner långsiktigt?

Det är svårt att säga, med nuvarande intresse så kan vi inte sikta toppen, vi har inte hall till det heller, den tar bara 12-1300 åskådare. Men vi ska försöka vara med och slåss om en allettanplats det tycker jag att vi ska försöka vara.

Vad kan du om Mariestad?

Jag känner till dom lite grann sedan tidigare då vi hade en förstafemma för några år sedan med bland annat Mikael Alba Eddie Davidsson och Jonas Pontusson. De spelade tillsammans med Andreaz Persson och vi var ju med i kvalserien till allsvenskan när de var här. Den kedjan var topp tre av alla division 1-kedjor. En liten rolig detalj var att när de sedan försvnn så kom Cruseman in och spelade med Persson och han gick ju sedan vidare till SHL med Karlskrona, så Andreaz är en spelare som får andra att bli bättre. Nu är det Oscar Pettersson som spelar med honom så får vi se om han kan få samma lyft, han avslutade i alla fall säsongen väldigt bra.

Men Mariestad tycker jag var väldigt bra, jag var förvånad över att de inte gick vidare från allettan, men sedan var jag väldigt förvånad över att Borlänge vann också, där ser man vad en ny bra tränare kan betyda. Vi har annars haft relativt lätt för Borlänge under åren, vi hade plus på dom innan säsongen som gick. Men i övrigt vet jag inte så mycket om Mariestad mer än att de varit otroligt duktiga på att fixa sin ekonomi.

En av orsakerna till den missade playoffplatsen kan ha varit att just Mikael Alba missade hela allettan på grund av skada…

Ja det är en riktigt bra spelare med en ruggigt bra inställning på isen, han ger alltid allt i varenda match. Dessutom en stark ledare både på och vid sidan av isen.

Vad tror du om serien säsongen som kommer?

Borlänge var duktiga säsongen som var och sist jag tittade så hade de fått behålla mycket av sina spelare så de kommer att vara duktiga. Ni kommer också att vara med där uppe, Skövde var lite upp och ner under säsongen och jag är osäker på vad de fått in. Lindlöven tror jag blir fortsatt skapliga, de har sina bästa spelare kvar. Forshaga har många nya och erfarna spelare, sedan får vi se om de får ihop laget bara. Köping blir bättre i år, Surahammar kommer att bli en slagpåse. Arboga blir också sämre, tränarbytet de gjorde med 4-5 matcher kvar var totalt obegripligt. Jag tror på en maktkamp inom klubben för det fanns ingen anledning att kicka tränaren, så dom tror jag mindre på. I Grästorp är Carl-Johan Svensson tillbaka och han är ju som våran Andreaz en spelare med riktigt hög kapacitet så han kommer att lyfta dom. De har också fått in några bra Frölundajunioerer.

Dessutom en rysk målis av bra klass…

Han är jag mer osäker på, men vi får väl se. Kumla kan jag inte, men det är ofta rätt stor turbulens på spelare i den klubben, de ligger lite mitt i och förlorar spelare åt båda hållupp och ner. Avslutningsvis Åker som jag tror får stora problem i år. De kanske kan få in en bra tränare i tvillingarna Ahlströms pappa men annars finns risken att de tappar många bra spelare de har redan tappat flera bland annat en mycket lovande målvakt i Krigholm. De har problem med ekonomin och bytt mycket folk i styrelsen, det verkar turbulent. De har annars ofta bra offensiva spelare men sämre defensivt.

Då tackar jag för en trevlig pratstund!

Ja tack själv!

Vi passade också på att ta en pratstund med före detta Boisaren Magnus Svanberg: Vad är din minnesbild av Mariestad?

Jag trivdes väldigt bra, det var bra alltihop där. Det var trevligt folk alla man träffade, både i laget och supportrar man träffade på matcher och alla man sprang på på stan. Sedan var det kul sportsligt också även om vi inte gick så långt vi ville.

Från Mariestad så gick du först till Troja men sedan till Enköping. Hur hamnade du där?

Dom var velat ha mig i flera år, jag var på väg dit för 7-8 år sedan men sedan skulle jag bara läsa igenom kontraktet och då kontaktade Almtuna som spelade i allsvenskan så då gick jag dit, men nu blev det Enköping till slut.

Om vi kikar på er säsong så inledde ni riktigt uselt med sju raka förluster!

Ja det var inte harmoni i tuppen med tränare och så, det funkade inte. Vi försökte gnaga på men det hände liksom inget och då blev det byte av tränare och det gav bra effekt, för sedan gick vi riktigt bra.

Ja efter jul gick det riktigt bra och hade ni inte haft handikappet som ni lämnade innan jul så hade ni fått spela playoff!

Ja det var nära, det var synd för det hade varit kul att kvala vidare. Men vi är nöjda med det vi gjorde efter jul och det ska vi bygga vidare på. Vi har några intressanta nyförvärv och nu är vi redo från start.

Vad var skillnaden?

Det var tränaren det berodde på. Vi hade Mikael Trång som ville spela ett spel som inte passade gruppen och fick istället in Conny Rydell som funnits förut i klubben och som valde ett spel som passade oss bättre. Conny brinner verkligen för hockey och är noga med alla detaljer och sprider bra energi. Jag gillar tränare som verkligen är på och inte lämnar något åt slumpen.

Till i år har ni fått in ett par intressanta nyförvärv från Surahammar!

Ja S:t Cyr har ju spelat här tidigare så det är ju en hemvändare, men det ser väldigt spännande ut. Synd att ”Abris” (Fredrik Abrahamsson) lägger av, men vi har ett slagkraftigt lag ändå. Vi ska ta oss till allettan, det vill väl alla men det är tråkigt med låga mål. Hoppas på en lika rolig serie som förra säsongen.

Hur mycket bättre har det gjort er?

Det är olika spelare som kommit in så det är svårt att säga, men som laget ser ut så ser det väldigt bra ut. Förra året fick vi en tung start men i år kommer vi att vara bättre från start och då kommer vi också att ligga bättre till poängmässigt.

Mina intryck av Enköping är att ni är framför allt vassa offensivt men lite svajigare defensivt. Håller du med?

Anfall är bästa försvar vet du väl! Nej men alla backar som är kvar är starka defensivt också så jag trorpå en starkare defensiv i år. Sedan är det vissa som drar tyngre lass i defensiven men så är det. Men visst är vi starkare framåt än bakåt.

Du har ju spelat i alla hockeyettanserierna. Jämför!

Det är som alla säger att södra serien är den bästa om man ser på jämnheten, men toppen är lika bra i alla serier. Västra serien är bättre än östra men södra är snabbast. Det blir lite mer showare som klarar sig i de andra serierna då man får mer tid på sig och det blir publikfriande.

För egen del då, är du bättre än någonsin?

Jag känner att jag har kapacitet att spela högre upp, det känns bra i kroppen och jag är sugen på ishockey. Det behöver man ha för att kunna fortsätta träna och lägga ner den tid som krävs och att utvecklas är ju den största drivkraften man har så jag påstår nog att jag är bättre än någonsin.

Om vi pratar serie då, tror du det blir en ännu jämnare och vassare serie säsongen som kommer?

Jag tror det kommer att bli en jämnare serie, jag hoppas på en jädra kamp om alla platser, förhoppningsvis drar man längsta strået i slutet.

Vad var dina intryck av Mariestad säsongen som var?

Att man var väldigt starka defensivt och spelade lite på motståndarnas misstag medan man gjorde väldigt få misstag själv. Jag var imponerad av dom, tyckte dom hade ett bra lag och man har alltid bra lag egentligen. En bra trupp som kör som fan, det är jäkligt kul att möta även om det var jobbigt när vi mötte dom borta och ledde med 3 mål men ändå förlorade (2-5-underläge vändes till 6-5-seger för Bois del, red anm).

Vilka tror du är med och tampas om allettanplatserna?

Jag kopplas bort hockeyn lite faktiskt mellan säsongerna men Mariestad är givna och jag hoppas vi är med där. Åkers brukar vara bra, där kan vi snacka tokanfall. Borlänge imponerade ifjol och Skövde brukar vara med.

Analys av Enköpings chanser

Enköping är inte ett givet topplag, men i och med nyförvärven av Surahammarspelarna (Mattsson och S:t Cyr) så har man förstärkt laget klart jämfört med föregående säsong. Visst är tappet av Abrahamsson tungt men jag sätter Mattsson som ett starkare kort. En stark offensiv har därmed blivit ännu starkare och den viktiga målvaktspositionen har också fått ett klart lyft. Backsidan känns dock väl ihålig och det gör att man inte kommer att vara med och slåss i den absoluta toppstriden. Men att laget ska kunna utmana om en allettanplats känns troligt.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm