Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Köpings lagbygge säsongen 16/17

Köping slutade förra säsongen på plats nummer 10 i tabellen, eller om man vill, trea från slutet. Grästorp och Surahammar var de klubbar som lyckades placera sig under. Man skrapade ihop 15 poäng på 22 matcher under grundserien efter att ha gjort 49 mål framåt och släppt in 90. Efter den grundserien tog man sig till fortsättningsserien och placerade sig också där trea från slutet. Den platsen och också garanterat spel i division ett året där på säkrades efter att ha slagit Skövde IK på straffar med tre omgångar kvar av serien.

Värdelöst vetande:

 • Köping hade i fortsättningsserien ett publiksnitt på 313 åskådare vilket gjorde att man slutade på en fjärdeplats i den tabellen, Hockeyettan Västra vår.
 • Under 14 spelade matcher förlorade man hela 9 tredjeperioder vilket kan tyda på att man inte hade det riktiga självförtroendet, brist på rutin eller så var man helt enkelt inte tillräckligt bra tränade varken taktiskt eller fysiskt.
 • Köping var det laget i Västra fortsättningsserien som tog sig till flest straffavgöranden, tre stycken blev tre vinster.
 • Köpings målvakter släppte in näst flest mål i serien och slutade på en statistik som sa att man släppte in 3.79 mål per match, bara Surahammar var sämre. Bästa målvakten var dock inlånade exBoISaren Adam Werner som stod en match och räddade 94.4 procent av skotten. Adam ska förövrigt stå i mål för Björklöven i Hockeyallsvenskan nästa säsong. En liten anmärkningsvärd sak är att alla betydande spelare som gjort tillräckligt med matcher och spelminuter för att få räknas slutade på minusstatistik, ganska grov sådan också. De flesta ligger mellan -10 och -20 i +/-.
 • Klubben grundades 20 augusti 1993 och hette då IK Köping, men bytte redan året därpå namn till Köping HC. I början på 2000talet antog man namnet "Blue Boars", Blå Galtarna. Man fick också ett nytt klubbemblem med ett vildsvinshuvud på. Detta upphörde ganska snart och man återgick till det ursprungliga namnet.
 • Tre namn som startat sin bana i klubben och tagit plats i hockeyns finrum är Daniel Gunnarsson, Johan Gustavsson och Dragan Umicevic.

Spelarförluster:

 • Jerker Permats F 4+7
 • Jonathan Thunberg F 7+6
 • Simon Johansson B 0+5
 • Andreas Arbinger F 2+1
 • Victor Norman 0+3
 • Johan Graff 5+3

Nyförvärv:

 • Edvin Johansson F 2+2 Surahammar
 • Christoffer Hanning M Borlänge m.fl
 • Benjamin Trust F, 19 år från Färjestad BK Superelit, matat in poäng i såväl J18, J20 och Superelit de senaste åren. Ifjol gjorde han 18+12 i Superelit för FBK. Ett spännande namn som med rätt förtroende och rätt folk runt omkring sig kan slå sig in på divisionettmarknaden med dunder och brak. Staffan Lundh, tidigare i BoIS vad har du att säga om Benjamin? -Han är en måltjuv av högsta rang. Bra, vasst, placerat avslut. Vad tror du om valet av klubb? -Perfekt inkörsport för honom, en lagom klubb att växa i"
 • Richard Sundlöf F 6+14 Hudiksvall
 • Anton Karlsson F 6+7 Kumla. Har gjort 11 matcher med BIK Karlskoga i HA, förmodligen inte så mycket speltid, men han har ändå varit där och nosat. Gjorde 13 poäng på 24 matcher för Kumla ifjol. Ett bra nyförvärv för en klubb som Köping och han är dessutom bara 19 år.
 • Kim Persson F 19 år från Brynäs J20. Fick lite av ett genombrott i superelit ifjol då han gjorde hela 29 poäng fördelat på 15 mål och 14 assist. Högerskytt som bar ett A på bröstet under säsongen. Spännande nyförvärv.

Sammanfattat så anser jag att Köping har ett mycket starkare lag på pappret än ifjol. Det är inga "wowspelare", men om man jämför med vad man bytt bort så är det en klar uppryckning. Jag gillar när välproducerande killar från Superelit kommer in i Division 1 och Köping har lyckats knyta till sig 2 stycken. Benjamin Trust och Kim Person är två herrar som ska bli grymt spännande att se vad dom kan få uträttat i en trupp baserad på små medel.

Krasst sett, Köping kommer vara lite hetare än föregående säsong, mycket tack vare att man bytt bort 7 spelare som tillsammans gjorde 47 poäng mot 5 spelare som tillsammans gjorde 107 poäng i diverse serier. Det är många lag som kommer att öka i kapacitet inför kommande säsong. Köping kommer inte att vara ett topplag, men dom behöver inte vara rädda för division 2 spel säsongen 17/18

Jag ringde upp Tobias Pennerborn sammankallade i sportrådet. Tobias har barn i klubben och har själv spelat för Köping i flera säsonger.

-Sportrådet består av 5 före detta spelare med förflutet i Köping. Detta för att man ansåg att det ideellt tog för mycket tid att bara ha en sportchef som tidigare.

Senast man gick upp 2003 hade man tre spelare från stan och cirka 10 dyra spelare utifrån, vilket resulterade i en körd ekonomi. Nu är det annorlunda.

-Ska vi gå upp ska vi inte äventyra ekonomin, sa man innan säsongen.

Hur gör ni för att inte äventyra ekonomin? Det krävs ju ändå lite för att etablera sig i Ettan.

-Vi satsar på mycket egna produkter och har idag 10 stycken i laget. Vi får hit unga spelare från Superelit och erbjuder jobb vid sidan av hockeyn. Vi har en ny tränare för året vid namn Daniel Eriksson som brinner för utveckling. Så vi kommer inte att vara dåligt tränade när det drar igång.

Föregående säsong, vad säger du om den?

-Vi är verkligen jättenöjda med våran säsong sett till förutsättningarna som nykomling. Vi rubbade alla lag i våra bästa stunder och slog lag som Lindlöven, Skövde och Mariestad.

Något som han också noterade var att dom hade mycket skador på sina målvakter vilket gjorde att lån och brist på målvakter gjorde att man många träningar bara hade en målvakt, vilket naturligtvis inte är optimalt. Man hade en tuff period på 8 veckor där båda målvakterna var borta. Inget ont om lånen, men det ger inte perfekta förutsättningar. Tohmas Rydén som opererade sig under säsongen kom tillbaka och fullständigt spikade igen i slutet på säsongen. Detta och ojämnheten var det enda Tobias hade att se som "negativt" under säsongen, man blandade och gav lite. Detta är väl fullt förståeligt för en nykomling med många unga spelare.

Ni vann mot Mariestad hemma med 3-2 och förlorade borta med 6-3, vad har du att säga om BoIS?

-Et väldigt fint lag. En stad med stort intresse. Jag spelade själv några matcher i Katrinhallen i början på 2000talet. Hemmamatchen vet nog de flesta som var där att vi hade det tungt, vi chippade efter andan i andra pausen. Ett stenhårt skott i ribban/innerribban avgjorde matchen och man vet inte än idag om den var inne eller ej. (Jag, Henrik, som var på plats får väl stå fast vid att pucken inte var inne, bitter som jag är.)

Linus Johansson, numera hos er, tidigare hos oss, vad har du att säga om honom?

-Ett föredöme, superproffsig. Gör en grym säsong. För oss, en hybridback. Spelar hela tiden när matcherna ska avgöras.

Hur ser ni på eran kommande säsong?

-För oss handlar det om att försätta att etablera klubben på Hockeyettannivå, även organisatoriskt. Vi ska kommande år heller inte be om ursäkt för någonting, våga stå upp lite mer på bortaplan. Där hade vi det lite tyngre säsongen som gick.

Avslutningsvis, två spelare som är intressanta är Benjamin Trust och Kim Persson, vad kan du säga om dom?

-Vi har valt att värva lite mer spets i år. Som du säkert såg på Eliteprospects så har vi inte direkt några spelare som gör massor av poäng utan alla gör några få istället. I dessa två spelarna får vi två snabba spelare med näsa för mål. Båda två är också otroligt seriösa.

Med de orden så stänger vi summeringen utav Köping och tackar Tobias för pratstunden

//Henrik

Publicerad av Henrik Andersson