Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Borlänges lagbygge säsongen 16/17

Krister Holm och Henrik Andersson har utmanat varandra. Vem kan göra de bästa kartläggningarna av de kommande motståndarna och vem tippar bäst? Motståndarlagen delades upp mellan kombattanterna och kommer att presenteras ett i veckan fram till seriestart. Som sista artikel kommer de sedan att lämna facit på hur grundserien kommer att sluta. I denna första artikel så presenteras det lag som tillsammans med Bois har kommit längst i sitt lagbygge, Borlänge.

Förra säsongen

Borlänge var tippade som ett mittenlag men gjorde en riktig kanonsäsong. Med seger i grundserien följt utav seger i allettan fick laget spela kvalserie till allsvenskan. Där hamnade man dock sist men man gjorde inte bort sig utan bärgade två segrar på de tio matcherna.

Truppen 16/17

Målvakter

Marcus Hellgren Smed (ny från Mörrum)

Tobias Sandberg (ny från Örnsködsvik)

Backar

Dick Ahlström

Pontus Broeng

Alexander Glimtoft (ny från Djurgården J20)

Jonas Halvarsson

Robin Holm

Stefan Högberg

Jim Jakobs

Kasper Lindqvist

Mathias Wiklund

Forwards

Marcus Andersson

Viktor Ehn

Patrik Elfsberg

Nils Eriksson

Lars Eriksson

Karl Hassel

Filip Hedin

Markus Hägglund (ny från Kiruna)

Joel Källström Englund

Marcus Linderborg

Markus Nygren (ny från Djurgården J20)

Erik Pers

Linus Persson

Förluster

Viktor Kokman (mv) till Vimmerby

Oliver Eriksson (mv) till Halmstad

Eric Berggren (fw) till Boro/Vetlanda

Philip Wadén (fw) till Cergy, Frankrike

Spelare att se upp med

Duktige centern Patrik Elfsberg är inte bara en bra tekare utan också en kille med mycket bra hockeyöga och med 37 poäng på 36 matcher föregående säsong lagets bästa poängplockare. I Dick Ahlström har man en suverän backskytt i powerplay som noterades för 0,8 poäng i snitt under föregående säsong, det är starkt av en back. På målvaktssidan har man det välbeställt med två bra målvakter som kommer att få kämpa om förstaspaden, det kommer inte att vara lätt att få hål på Borlänge säsongen som kommer heller.

Mats ”Horndal” Johansson, Mr Borlänge hockey och sportchef: Vilken säsong ni gjorde!

Ja det var roligt!

Vad var nycklarna till de stora framgångarna som du ser det, för även ni måste ha varit positivt överraskade?!

Det var över förväntan det måste jag säga, annars skulle jag ljuga. Vet inte egentligen, hade jag vetat det hade jag gjort exakt detsamma igen och så enkelt funkar det inte. Men vi tränade väldigt mycket och var konsekventa hur vi skulle spela från första träningsmatchen och framåt och så fick vi ihop gruppen väldigt bra. Under slutet av grundserien och allettan hade vi dessutom jäkligt bra målvaktsspel.

Gav detta blodad tand inför säsongen som kommer?

Det kommer bli svårt att toppa, då måste man ju gå upp, men vi har fått smak på det och har fått spela kvalserie det lärde vi oss mycket av. Det märkte man efter 3-4 matcher i kvalserien att då hade vi lärt oss det spelet och hängde bra med i spelet 5 mot 5 det var väl special teams vi tappade på. Det såg man på Västervik också som missade i sitt första kvalserieförsök men lyckades på andra. Nu säger jag inte att vi gör samma sak, men man lär sig av att spela kvalserie.

Så det är kvalserie och vidare som är målet?

Nej först får man fokusera på grundserie för att ta oss till allettan. Det är den gamla klyschan med ett steg i taget, en match i taget annars tappar du fokus.

En sak som ni introducerade i allettan var webbsändningar. Kommer ni att fortsätta med dom?

Ja det ska fortsätta, men inte mot alla lag grundserien. Om jag ska uttrycka mig diplomatiskt så är intresset för att se matcher olika stort från olika lag. Men Boismatchen kommer vi att sända absolut!

Men med framgångarna så vaknade väl också intresset för Borlänge hockey i staden?

Det vart en boost helt klart. Vi har anställt en på marknadssidan som ska försöka spinna på det, för det blev en boost med mycket hockeysnack och stort intresse. Kan man behålla delar av det så är man jätteglad. Vi lever i skuggan av Leksand men det är en fördel att vinna matcher, då kommer folk, alla vill se en vinnare.

Jag läste någonstans att ni nu gör en satsning för att spinna på detta?

Det var jag som initierade till att tänka till vad man vill med verksamheten, vad har vi för ambitioner? Så nu har vi anställt en kille på marknadssidan för att försöka dra in lite mer pengar. Det är tuff konkurrens med Dalkurd och Masarna som gick upp i elitserien och de har båda anställda på marknadssidan, men då måste vi också synas och inte lägga oss ner och dö.

I och med framgångarna så inbillar man sig att andra lag skulle få upp ögonen för spelarna, men ni har en i stort sett intakt trupp?!

Det har varit andra klubbar som hört sig för med spelarna, men alla i stort sett har valt att stanna då de tror på det vi gör och vill göra om det. Vi tappade båda målvakterna, men alla åtta backar är kvar och 11 av 15 forwards. Det är två lån och Wadén och Berggren som försvinner.

Ersättarna ser intressant ut, speciellt på målvaktssidan har ni fått in killar som ser ut att kunna fylla tomrummet bra!

Det tycker vi själva också, det är spännande målvakter. Hellgren Smed hade lite problem med skador men är nu helt frisk och kör. Han har ju gjort juniorlandskamper när han var i Leksand.

Ni har två målvakter, nio backar och tretton forwards under kontrakt, är ni klara nu eller är det mer på väg in?

Vi har en kille till som tränar med oss, men vi är nöjda nu, de som är med måste få chansen att spela. Vi har nitton killar nu är på plats och tränar.

Vi har ju sett er, men om du skulle vilja beskriva ert sätt att spela?

Det är en klassiker. Vi vill spela ett kontrollerat spel, sätta press när vi kan men har motståndarna koll ställer vi upp och stänger av ytor. Men som hos alla lag bygger det på att vi åker mycket skridskor.

Eftersom jag är Mariestadssupporter så måste jag ju fråga om dom också. Det var ett lag som ni hade väldigt svårt för, fyra förluster på fyra matcher…

Ja det var enda laget vi inte vann emot, vi hade förtvivlat svårt mot dom precis som ni hade svårt för Tranås. Mariestad är lite Bofors light, lite grisig hockey, lite småfult, mycket skitsnack på isen, käftarna går som på en symaskin. Jones var en av dom och det passar oss illa. Han är en väldigt bra kille vid sidan av isen, det vet jag då han har spelat här, men på isen har han en roll som är att vara jobbig och så är det. Sedan är Bois jäkligt bra också, det måste man erkänna.

Har du koll på Mariestads lagbygge till säsongen som kommer?

Jag pratade med Karl när vi var på hockeyettanmöte igår och han var nöjd, de ser absolut inte sämre ut. Men det är fler lag som ser bra ut, Skövde, Lindlöven är bra också, det kommer att bli tufft. Det är inget lag som ser sämre ut egentligen. Forshaga kommer att bli svårslagna. Enköping har fått Mattsson och blir vassa, nej det blir tufft.

Det blev matcher mot de norra lagen i allettan, vad tyckte du om det?

Det blev lite resor men det var roligt med flera fina arenor i Piteå, Östersund och Kiruna, där ligger de före oss. Sedan blir det lite nytt serieupplägg säsongen som kommer, jag satt i hockeyettans sportgrupp som tagit fram det nya serieförslaget utifrån några parametrar från en enkät som hockeyettanklubbarna fått lämna in. Man vill ha fler matcher och en längre säsong, som det var nu så blev det nästan parodi när spelare lämnade för andra klubbar och räddade kvar lag som inte skulle ha gjort det annars. En annan sak var att fortsättningslagen inte skulle kunna kliva förbi halva allettanserien och komma till playoff. Nu har vi eliminerat det och det kommer att bli fem lag som går till allettan och vi kommer att spela tre omgångar efter den 15/2. Sedan blir det som förslaget ligger att ettorna i allettan möter varandra i en final om en kvalserieplats och lag 2-8 i allettan får spela playoff. Vad gäller fortsättningsserien så blir det sju lag kvar och då kanske de kommer att möta varandra tre omgångar, det är i alla fall ett alternativ vi lämnat. Vinnarna i fortsättningsserien spelar sedan kval in till playoff. Me allt detta kommer att spikas på ett seriemöte vi har nu på onsdag. Grundserien är dock spikad, även om jag och Karl har flyttat matcherna så det blir lördagsmatcher både när ni kommer hit och när vi besöker er. Då går det att göra lite happening kring matcherna.

Avslutningsvis: Finns det några favoriter i serien som du ser det?

Jag tror på en jämn serie, det är lite för tidigt än att yttra sig om favoriter. Men det är 7-8 lag som slåss om allettanplatserna. Bois, Skövde, de klassiska lagen. Tråkigt att Tranås försvann från serien, med Västervik, Vimmerby och nu Tranås så har sex bra matcher försvunnit, det var lag som drog publik och var roliga att spela mot.

Analys av Borlänges chanser

Borlänge kommer att bli farliga också säsongen som kommer, den saken råder det inget tvivel om. Man har fått behålla kärnan i laget och kan bygga vidare på sitt strikta försvarsinriktade kontringsspel och utveckla det ytterligare utan att behöva börja om. Visserligen har man tappat ett par riktiga spetsar i Kokman och Wadén men ersättarna ser ut att kunna fylla ut de fallna mantlarna rätt väl. Dessutom är laget ungt (bara marginellt äldre än Bois) och har säkert utvecklats ännu mer med ett års rutin ytterligare och med erfarenheterna från allettan och kvalserien. Nu har man självförtroendet redan från start och kommer med stor sannolikhet vara med och slåss om seriesegern också i år.

Av: Krister Holm

Publicerad av Krister Holm