Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Krönika "Detta krävs för seger"

Hästen galopperade ifjol fram som en brunstig hingst på jakt efter ston under hela grundserien och allettan. När man sedan kvalificerade sig för kvalserien så verkade det dock som att hingsten hade sprängt sig, för då slog det plötsligt bakut. För att gå så bra under så lång tid som man ändå gjorde så måste man dock bevisligen ha ett mycket bra lag. Till i år så har man byggt vidare på det. Man har behållit det man velat behålla, Boisbekantingen Johan Pettersson undantagen, och dessutom fått in flera riktigt vassa nyförvärv, varav Stefan Erkgärds och Henrik Höglund kanske är de mest namnkunniga. Med andra ord är det ett ruggigt starkt lag Bois har att möta under morgondagen. Hästen har vunnit det mesta och leder serien med fyra poäng efter åtta omgångar. Dessutom lär vi inte kunna räkna med underskattning från Hästens sida då de inte brukar ha speciellt lätt för Bois historiskt sett. Nu möter de dessutom Skövde på lördag så det gör att de säkert har mer fokus på matcherna under perioden som kommer. När Bois dessutom har en skadelista som är både längre och tyngre än Karelin så talar inte heller det till Mariestadslagets fördel. Det är med andra ord mycket som talar emot Bois imorgon. Men finns det då inget som talar för de våra? Och vad skulle jag vilja se för att maximera chansen?

När jag pratade med Dennis Ström efter söndagens seger om vad han tror är nycklarna till att kunna rå på seriesuveränen så pekade han först och främst på vikten av att kunna spela på fyra femmor. Och visst har han en viktig detalj där, men hur mycket vi än flörtar med fru Fortuna (Vem har förresten ansvar för det i Boisledningen? Den har skött sitt jobb ytterst dåligt så här långt, här vill jag se ett nyförvärv å det snaraste! ;-)) så kommer vi att sakna våran kanske bästa forward (Johan Persson) och våran kanske bästa back (Johan Andersson). Därför är det extra viktigt att Filip Thörnqvist och Adam Willig klarar av att bita ihop (ursäkta vitsen Willig!) så att de finns på isen. Filip är en riktig vinnarskalle, han har kanske inte fått ut max under inledningen på säsongen, men han visade under Mjölbymatchen att formen är på g med två mål. Willig är ännu en ung talang som visat att steget från juniorhockey till seniorhockey är möjligt att ta på en säsong om man bara är tillräckligt ödmjuk inför uppgiften och är beredd att lägga ner det jobb som krävs, och att man tar den rollen man får och gör det bästa utav det.

När vi ändå berör form (som i Filips fall) och talang (som i Willigs) så är en annan viktig detalj övriga unga killar i laget. Johan Lööf, Erik Svensson, Pontus Olsson och Chris Larsson har alla en hög kapacitet, men har ännu en del att bevisa. Ingen av dem har underpresterat, men ingen av dem har heller riktigt visat att de är i toppform. Det som är glädjande är dock att jag tycker mig se att alla dessa har en stigande formkurva, vad det beror på att den kommer senare jämfört med flera andra i laget vet jag inte, men det jag vet är att ska vi ha något att hämta emot Hästen så gäller det att alla dessa måste spela säsongens hittills bästa match. En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk, och även om dessa spelare (Pontus undantagen) mest håller till i tredje och fjärdelinan så är deras insats MINST lika viktig som de i de första två femmorna. Jag hoppas få se en Erik Svensson och en Johan Lööf som åker skridskor tills skrillorna glöder, jag vill se Pontus Olsson käka sig proppmätt på puckar och jag vill se en Chris Larsson som spelar precis så vårdat som han kan i sina bästa stunder.

Två yngre killar som redan visat fin form är bröderna Engqvist. Linus började med lite klena ben de första matcherna men har de senaste två-tre matcherna visat kalasform och har bland annat med sin kedja tagit över som första powerplayfemma. Filip har visat fin form hela serien och ligger trea i Bois interna poängliga och leder seriens juniorpoängliga överlägset (9 poäng mot 5 för tvåan). Filip har verkligen tagit vara på chansen han fått i förstafemman sedan Johan Persson skadat sig. Som ung talang så måste det vara en dröm att få spela bredvid Ronny Johansson, men man måste också ge Filip cred som verkligen lägger ner 100% i varje byte, i varje närkamp. Här har Bois en blivande storspelare! Från dessa båda spelare kan man inte förvänta sig så mycket mer än de redan presterat, utan kraven på dom blir att fortsätta på samma sätt.

Apropå Ronny så är han värd ett eget stycke. Jag hade inför säsongen stora förhoppningar på att Ronny skulle få en ny radarpartner i Johan Persson: En naturlig målskytt med bra spelsinne, en rightare som kan ta tillvara på smörpassningarna, en stark spelare som ändå är ödmjuk inför uppgiften. Och visst började de precis så bra som man hoppades. Ronny serverade mackor med smör, Johan levererade med ackuratess. När sedan Johan skadade sig så tappade Bois en dimension i sitt spel. Men Ronny har fortsatt att leverera. Det må vara en etablerad målskytt eller en okänd junior bredvid, Ronny har en talang som få andra: Han får andra spelare att växa! I morgondagens match så måste Ronny leda inte bara sin femma, han måste leda hela laget. Han måste vara spelaren som kan hålla i pucken när Bois behöver andrum i egen zon, han måste vara spelaren som hittar de kreativa lösningarna i offensiven.

Om vi fortsätter med forwards så har vi ett gäng som är mer etablerade, spelare vi måste kunna ställa lite högre krav på. Två som levt upp till dessa är nyförvärven Eddie Davidsson och Jonas Pontusson. Eddie ligger tvåa i seriens poängliga, Jonas är kanske den bästa tvåvägscentern Bois haft på senare år, Ronny undantagen. Detta radarpar måste fortsätta på inslagen väg, att leverera både framåt och spela stabilt bakåt. Den tredje länken i kedjan, Viktor Torstensson, förväntar jag mig dock mer utav än det jag sett på slutet. Viktor har haft en del annat att tänka på, så han har min sympati, men för att Bois ska kunna vinna imorgon så måste alla spelare vara 100% närvarande, alla spelare måste bidra med sitt strå till stacken. Och i ”Tonkas” fall så vill jag se mer närkampsspel, Hästenspelarna ska ha en ”Tonka” som befinner sig innanför tröjorna på dom, de ska ha en känsla av att de aldrig blir av med den jobbige smålänningen. En annan som måste vara ett pain-in-the-ass för motståndarna är Karl Helmersson. Karl har under säsongsupptakten varit den av de mer rutinerade spelarna som överraskat mest positivt på mig. Helmer åker massor med skridskor, ger sig in i massor med närkamper och han visar massor med attityd. Därtill har han faktiskt också lite mer spets i år, han kommer mer rätt i situationerna och det händer betydligt oftare nu att han missar magen på målvakten när han får lägen. För att vi ska kunna vinna så måste Helmer vara minst lika jobbig som flugor en varm sommardag för Hästen.

Backsidan då? Ja vad jag förväntar mig av Pontus och Chris har jag skrivit tidigare. Men vad förväntar jag mig då av Joel Backesten, Carl Odelius, Martin Westberg, Daniel Johansson och Erik Jones? Joel hade en ganska tuff förstamatch mot Skövde. Som ny i laget med lite seniorrutin är det inte lätt att kastas rätt in i ett derby, i ett lag med ett annorlunda spelsystem. Joel kom fel i flera situationer, han slog bort några pass och han hade flera tillfällen när han missade i kommunikationen med sin backpartner. Men nu har det gått några matcher och av rapporterna att döma så ser det bättre och bättre ut. Mot Hästen så måste Joel vara felfri, han måste leverera snabba förstapass, han får inte missa i samspelet med sin backkollega. Med tanke på att Carl Odelius kommer från spel i division 3 så har han gjort det mycket bra i mina ögon. Carl är skridskostark och utnyttjar det på ett bra sätt när han fyller på i offensiven. Men det Carl behöver lyckas med till 100 % imorgon är det defensiva spelet. Han får inte chansbryta eller börja jaga spelare i hörnen, utan hålla sin position så att han inte lämnar ytan bakom ryggen. Mot Hästen så har man inte råd att lämna ens en kvadratmeter ledig i slottet, det kommer de att utnyttja direkt! Kraven på Martin Westberg är höga. Han var fjolårets kanske bästa back, men hade en tuff start på säsongen med en långvarig skada. Hela försäsongen gick till spillo. Det har också märkts på honom, han har inte haft orken som krävs i matcher med högre tempo. Emot Skövde så var benen på Martin rakare än en eldgaffel på slutet. Men imorgon så håller inte det. Imorgon så måste han orka (minst) 60 minuters intensivt arbete, Hästenforwards lär inte hålla inne på ruscherna för att de tycker synd om honom. Tuffa krav kanske, men ett måste om Bois ska vinna! Daniel Johansson är i sina bästa stunder en gudabenådad lirare.”Dalle” inledde dock inte säsongen som guds gåva direkt, mängder med felpass och felbeslut gjorde att han försatte laget i tuffa lägen. Men allt eftersom säsongen gått så har han tagit sig. Felpassen minskar match för match, han blir heller inte av med pucken på samma sätt som han blev tidigare. Istället har passen börjat sitta bättre, uppåkningarna har gett ytor åt övriga spelare. På den vägen måste han fortsätta. Han ska vara den back som producerar mest och bäst offensivt i morgondagens match. Han ska leverera minst ett, helst två ass under morgondagens match samtidigt som han är felfri bakåt. Den kapaciteten har Daniel! En kille som är så långt ifrån en lirare man kan komma är Erik Jones. Trots det så kommer han att vara en oerhört viktig back imorgon. Hans inställning och offervilja, hans förmåga att alltid stå rätt är guld värda för Bois. Lika snäll som han är vid sidan av isen, lika ”elak” är han mot motståndarna på densamma. Med det sagt så spelar han inte ojuste, men han tar varje fight som krävs för att laget ska vinna. Imorgon måste han vinna matchen i matchen framför egen kasse, ingen Hästenspelare ska kunna peta in en eventuell retur när Jones är inne, ingen Hästenspelare ska frivilligt ge sig in framför Boiskassen.

Nu har vi bara en spelare kvar: den sista utposten, halva laget, matchvinnaren Pär Åkerström. Pär hade under säsongsupptakten problem med ett knä som svullnade. Detta inverkade menligt på hans spel, han rörde sig inte helt obehindrat och det inverkade också på hans övriga spel så han släppte betydligt mer returer och utstrålade inte samma lugn som han gjort annars. Dennis valde dock att matcha honom i form och det har gett resultat. På slutet är det nästan ”den gamle” Pär vi sett i laget. Lugna rörelser, få returer och följsam i sidled. Imorgon så vill jag dock ha ut en nivå till. Jag vill att han gör de där idioträddningarna som vi är vana vid, jag vill att han för över den trygghet på backarna som ”bara” han kan. Max två puckar får han släppa förbi sig om Bois ska vinna!

Hur ska vi då formera laget? Jag tycker Dennis har gjort det helt rätt i sin laguttagning så här långt. Han har valt att satsa på kontinuitet, att behålla samma formationer match efter match så långt det gått. När skadorna kommit och gått så har han helt enkelt fyllt på där det saknats spelare istället för att börja ändra i alla femmor. Om Filip Thörnqvist och Adam Willig är tillgängliga för spel så vill jag se följande femmor:

“Dalle” – Jones Filip T – Ronny – Filip E

Westberg – Pontus “Tonka” – Pontusson – Eddie

Joel Backesten – Chris Larsson Helmer - Linus – Erik S

Extraspelare: Carl Odelius Johan Lööf - Adam Willig

Avslutningsvis lite om hur Bois måste spela. Imorgon så vill jag att Bois spelar styrspel mestadels, men också ligger på hårt i anfallszon när läge för det finns. Det vill till att varje spelare gör rätt val, att varje femma fungerar som en och samma organism. Det funkar inte om tre ligger på och två backar, utan alla spelare ligger på när det ska liggas på, och alla spelare backar hem för styrspel när det ska spelas styrspel. Svårt? Javisst, men vem har sagt att det ska vara lätt att spöa serieledaren?!

Publicerad av Krister Holm