Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Mariestad starkt bakåt

Nu är det bara sex dagar kvar till seriepremiären och då är det också dags att börja försöka sig på att förutsäga hur tabellen kommer att sluta. Jag kan redan nu säga att jag tror att topp 5 kommer att stå att finna bland de före detta E-serielagen och det är också dessa lag jag kommer att försöka analysera lite djupare om. Dessutom är det ju bekvämt för mig då jag känner E-serielagen rätt bra medan jag har i stort sett noll koll på övriga lag! Jag påstår mig inte vara någon form av expert, utan detta är mitt lekmannaförslag där hjärnan säkerligen också fått en del intryck ifrån hjärtat. Tycker ni jag har fel så får ni gärna komma med egna förslag på hur det egentligen ligger till! För att utröna vilket lag som hamnar på vilken plats tänkte jag betygsätta lagdelarna i lagen från 1-5 med följande innebörd:

1: Låg div 1-klass

2: Medelbra div 1-klass

3: Bra div 1-klass

4: Mycket hög div 1-klass

5: Toppklass div 1

Sista lag ut är "mitt" Mariestad Bois.

MARIESTAD

Målvakter 5

Andreas Ollikainen hade inför föregående säsong endast stått 24 matcher på två säsonger så det var ett tämligen oprövat kort som kom till Bois. 5 av matcherna hade han gjort i Boiströjan efter lån från Karlskoga, så att det var en bra målvakt hade man sett, men hur skulle han hålla den betydligt tuffare matchningen? Otroligt bra skulle det visa sig. Han började säsongen bra och blev sedan bättre och bättre ju längre säsongen led. Det var inte förrän de allra sista matcherna som lite slitenhet kunde skönjas, men då hade han också stått samtliga matcher under säsongen. Nu har Bois (numer också Karlskogas) målvaktstränare Peter Josefsson fått ytterligare en försäsong på sig att slipa på detaljer i Ollikainens spel. Det borde betyda att E-seriens bästa målvakt (vann målvaktsligans räddningsprocent) kommer att ta ytterligare kliv. Vid sin sida har han försäsongens stora utropstecken Robin Wallin som radat upp jättematcher sedan Andreas Ollikainen skadat sig i första träningsmatchen. Med en så bra backup så kommer ”Olli” kunna få vila någon match emellanåt så att han kan hålla hela säsongen.

Backar 5

Bois har inte några namnkunniga backar, men man har riktigt bra backar. Backar som kompletterar varandra på isen. I Erik Jones, Linus Johansson och nye Filip Blomqvist har man starka defensiva kort som är bra på att hålla rent framför kassen. Markus Green, Mikael Alba och nyförvärvet Daniel Bertov är starka offensiva kort med mycket bra spelsinne. I Johan Frick har man en talang som trots sin ungdom (19 år) redan gjort två starka säsonger på division 1-nivå. Många tror att han blir nästa export uppåt i seriesystemet. Dessutom har Klas Tegnemyr, en annan 19-åring, gjort starka insatser i träningsmatcherna. Emil Olsson har ännu inte fått visa upp sig under säsongen på grund av skada, men har tidigare visat på stabilt backspel. Bois har västra seriens bästa backuppsättning.

Forwards 3

Förra årets centersida såg inför föregående säsong hopplöst svag ut. Visserligen fanns Jonas Pontusson kvar, en center av hög klass, men han kompletterades av Filip Thörnqvist, omskolad ytter, Lukas Larsson, förstaårssenior utan a-lagserfarenhet och Andreas Danielsson också han förstaårssenior. När pucken sedan släpptes visade det sig att man hade en riktigt bra centersida, väl så bra som de flesta andra lags, även i den starka allettan. Utan detta hade laget aldrig nått playoffspel, och framför allt kanske Lukas Larsson överraskade mycket positivt. Till i år så har man tappat Andreas Danielsson men fyllt på med ytterligare två juniorer, Henning Dahlberg och Markus Grönlind. Dessa har dock båda gått skadade och istället har en annan Boisprodukt, Adam Willig, hämtats tillbaka från Kumla. Centersidan är därmed minst lika bra, antagligen starkare, än föregående säsong och då har man kunnat låta Filip Thörnqvist få tillbaka sin ytterroll han hade tidigare. För bland ytterforwards så känns det tunnare. I Tony Söderman har man en riktigt skridskostark och avslutningsstark ytter som antagligen kommer att vara med i poängtoppen. För första gången på flera år har man också tagit in en transatlant, kanadensaren Daniel Erlich som imponerat under försäsongen och klart leder den interna poängligan. Filip Thörnqvist är en slitvarg och poänggörare i ett och i Filip Engqvist har man en spelare som står inför ett stort genombrott. Allra mest tror jag dock på Erik Olsson som set betydligt rappare ut på isen i år. Men utöver detta så är det väldigt ungt och orutinerat. Vem av Martin Andersson, Mattias Mörk, Filip Andersson och Calvin Smith kommer att få ett genombrott i år? För det lär krävas att någon får det för att Bois säsong ska bli riktigt trevlig.

Tränare 2

Karl Helmersson har spelat på elitnivå själv, men som tränare är han orutinerad. Förra säsongen var han assisterande till Staffan Lundh och det paret fick verkligen ut max av det unga laget. Nu får han stå på egna ben assisterad av Kim Thunell som tidigare bara tränat på J20-nivå. Ett oprövat par men med stor potential.

Tabelltips kommer under lördagen.

Publicerad av Krister Holm